8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия продължава твърдо да държи на своето вето за присъединяването на България...

Австрия продължава твърдо да държи на своето вето за присъединяването на България и Румъния към Шенген

-- Реклама --

Темата за влизането на България и Румъния в Шенген продължава да бъде все така гореща. Откакто през ноември 2022 г. австрийското министерство на вътрешните работи неочаквано наложи вето на присъединяването на двете държави от януари 2023 г., текат интензивни преговори и заинтересованите страни трябва да доказват непрекъснато правотата на позицията си. След като Нидерландия оттегли своето вето спрямо страната ни, Австрия остана единствената пречка по пътя към Шенгенското пространство.

Пробив, но не съвсем

В сряда вечерта, 27.12, румънският вътрешен министр Каталин Предойо заяви, че е постигнат пробив в раговорите с Австрия. Бе обявено, на 23 декември е постигнало политическо споразумение с вътрешните министерства на Австрия и България, съгласно което шенгенският контрол по въздушните и морските граници ще бъде премахнат от март 2024 г. Пътниците, които желаят да летят от Букурещ до Виена или обратно, например, вече няма да трябва да преминават през паспортен контрол. Черноморското пристанище в Констанца също ще придобие по-голямо значение, тъй като някои проверки ще бъдат премахнати.

И докато България и Румъния се радваха, кратко изявление на австрийското външно министерство бързо преобърна добрата новина. Поне така представят ситуацията австрийските медии.

Противно на твърденията на правителствата в Букурещ и София от четвъртък, австрийското федерално правителство се придържа към своето „не“ на присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, което позволява пътуване без граничен контрол. „Преговорите все още продължават“ се казва в  съобщение на Министерството на вътрешните работи в отговор на запитване на в. „Пресе“ в четвъртък следобед.

_______________

Въпреки аргументите от българска страна, Австрия твърдо държи на своето вето за Шенген

Кирил Петков за Der Standard: Австрия трябва да преосмисли ветото си за Шенген

_________________

Поетапното влизане в Шенген все още не е факт

Австрия обаче продължава да упорства в нежеланието си да даде зелена светлина на България и Румъния, а австрийското министерство на вътрешните работи запази мълчание по отношение на изказванията на румънския вътрешен министър. В сряда следобед в редакцията на в. „Пресе“ е пристигнал отговор от отдела на Герхард Карнер (ÖVP), в който се казва, че все още нищо не е финализирано. „След разговорите между отговорните министри на вътрешните работи в средата на декември в момента продължават преговорите за влизане във въздушното пространство на Шенген. В момента не се водят преговори за присъединяване към Шенген по суша и следователно няма дата“, се казва в изявлението.

То може да се тълкува в смисъл, че през последните няколко дни не се е случило почти нищо. Фактът, че Виена е готова да отмени граничния контрол на румънските и българските летища при определени условия, е известен от седмици – както и това, че не е премахнат контролът на сухопътните граници.

От ведомството на Карнер отказват да дадат отговор на конкретните журналистически запитвания за премахване на проверките по море. За разлика от Румъния и България Австрия не е разположена на Черно море, но морският трафик е от значение, доколкото Румъния и България са свързани с Австрия чрез река Дунав – и прилагането на Шенгенското право в тази област вероятно ще трябва да се прилага и за транспорта по вътрешните водни пътища.

_________________

Премиерът Николай Денков пред ORF: Няма логични аргументи срещу приемането на България в Шенген

Въпреки аргументите от българска страна, Австрия твърдо държи на своето вето за Шенген

___________________

Какво иска Австрия?

Виена обвинява двете страни, че правят твърде малко за борба с незаконната миграция, и обвързва одобрението си с няколко условия, които нямат нищо общо с правото от Шенген: увеличаване на мисията на Фронтекс в България и пари от Европейската комисия за повече охрана на външните граници на българо-турската граница, както и засилване на контрола по сухопътните граници и приемане от Румъния и България на търсещите убежище, особено от Афганистан и Сирия, които вече са били регистрирани там преди това. Според Министерството на вътрешните работи във Виена „в момента не се водят преговори и следователно няма дата“ за премахване на шенгенския контрол по сухопътните граници.

Могат ли двете страни да упражнят контранатиск върху Австрия питат австрийските журналисти. След като Нидерландия оттегли ветото си срещу присъединяването на България към Шенген на срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември, Австрия е напълно изолирана с гласа си „против“. Недоволството срещу тази позиция на алпийската република става все по-осезаемо. Румънският премиер Чолаку вече заплаши, че ще заведе дело срещу Австрия в Съда на Европейските общности заради ветото. Добивът на газ в Черно море, в който участва OMV, също беше споменат като потенциално средство за оказване на натиск.

В началото на декември представители на австрийската партия NEOS, българският евродепутат Илхан Кючюк, румънският му колега Влад Ботош, българи и румънци се събраха във Виена пред Министерство на вътрешните работи, за да изразят своето несъгласие с ветото на австрийското правителство срещу приемането на България и Румъния в шенгенското пространство.

снимка Меланж Булгарен

Правителствата и в България и Румъния от една страна, и в Австрия са подложени на силен вътрешнополитически натиск. Затова всички търсят взаимноизгодния компромис, при който всеки ще изглежда достатъчно победител пред собствените си избиратели.

Австрия очевидно иска да се съгласи с премахването на контрола върху въздушните и морските пътувания от България и Румъния от април, за да смекчи поне малко изолацията, в която се постави на ниво ЕС. Не малко са критиките и вътре в страната, защото бизнесът търпи огромни загуби от продължаващите гранични контроли.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации