20.7 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия„Guten Rutsch!“, щастливо прасенце и коминочистач - накратко за някои новогодишни обичаи...

„Guten Rutsch!“, щастливо прасенце и коминочистач – накратко за някои новогодишни обичаи в Австрия

-- Реклама --

Текст Алекс Ценова

Всяка страна има свои обичаи и традиции за празнуване в новогодишната нощ и отбелязване на старта на Новата година. Австрия не е изключение. Наред с традиционния камбанен звън, фойерверки и отваряне на шампанско, тук хората си подаряват малки фигурки на щастливи прасета, четирилистни детелини и коминочистачи.

В немскоговорящите страни често ще чуете и поздрава „Guten Rutsch!“ или „Einen guten Rutsch ins neue Jahr!“, с който хората си пожелават успешна и благодатна година. 

Последният ден на годината се нарича Силвестър на името на папа Силвестър I, който умира на 31 декември 335 г. Тъй като е почитан като светец, денят на смъртта му става и негов имен ден.

Макар и свързани с преплитащи се легенди и исторически факти, новогодишните обичаи имат своята интересна история.

Специален поздрав

В първите дни на Новата година често се чува фразата „Guten Rutsch!“ и вероятно си мислите за пързалка, по която се плъзгате леко и без особени препятствия.

Има различни теории за произхода на този поздрав, но най-разпространената препраща към евреите и техния поздрав „Gut Rosch“. Думата „Рош“ идва от еврейския новогодишен празник Рош ха-Шана и Рош може да означава, наред с други неща глава, „начало“ и „старт“. Според някои, когато евреите поздравявали на иврит с „Gut Rosch“, останалите не ги разбирали и думата „rosch” станала познатата “rutsch” (плъзвам се, хлъзвам се). Дали дължим поздрава на изгубените в превода предци или на старогерманското значение на „rutschen“ като „reisen“ (пътуване) е трудно да се каже, важното е да не пропускаме да си пожелаем успешна и благодатна година.

Символи на късмета

Подаръци се дават не само на Коледа, но и на Нова година. Особено популярни са фигурките на щастливите прасета, четирилистните детелини и коминочистачите, които може да намерите изваяни от шоколад, марципан, тесто или обикновена пластмаса.

Но какво символизират тези носители на късмета?

Като цяло прасетата нямат добра репутация и често се смятат за мръсни и глупави, но те са и символ на благоденствие в началото на Нова година. Значението на прасето датира още от древността, когато те са били принасяни в жертва на гръцката богиня Деметра и са приемани като носители на просперитет и плодородие. Според стар обичай този, който изяде зурлата на прасето на Нова година, ще бъде обсипан с късмет.

Но късметът никога не може да бъде „твърде много“ и затова като талисман се използва не само прасето, но и

детелината.

Всеки, който се страхува от зли вещици и магии, трябва да посегне към детелината, въпреки че тя носи късмет само, ако има четири листа. По принцип числото четири е специално, защото то символизира ред – четири посоки на света, четирите сезона и четирите елемента. Освен това в християнството четири символизира сътворението, а в Библията се срещат четирите евангелия. Според легендите се смята, че четирилистната детелина предпазва от вещици и магьосници и дава на хората мъдрост.

Друго суеверие, издържало проверката на времето и до днес, е, че докосването на

коминочистач

носи невероятен късмет. В миналото запушеният комин е бил не само кошмар за всеки стопанин, но и опасност – не можело да се готви или да се отоплява къщата и имало голяма вероятност от отравяне с димни газове. Работата на коминочистача е била да почисти комина и по този начин да внесе уют в дома. Облеченият в черно спасител се посреща и днес като гост, носещ щастие.

Калинката с нейните седем точки, подковата и гъбките също са сред носители на късмета, които щедро се предлагат в магазините. Независимо вярваме или не в силата им, не пречи да зарадваме с тях любимите хора. Защото всяка усмивка е носител на добро настроение, а то е най-важното в новогодишната нощ.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации