18.8 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългария и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген бе мотото на...

България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген бе мотото на демонстрация в центъра на Виена

-- Реклама --

Представители на австрийската партия NEOS, българският евродепутат Илхан Кючюк, румънският му колега Влад Ботош, българи и румънци се събраха във Виена пред Министерство на вътрешните работи, за да изразят своето несъгласие с ветото на австрийското правителство срещу приемането на България и Румъния в шенгенското пространство.

_________

Виена: Демонстрация срещу ветото на Австрия за присъединяване на България и Румъния към Шенген

__________

Категорична бе позицията на Хелмут Брандщетер, говорител на либералната партия NEOS по външнополитическите въпроси, че Австрия трябва да подкрепи двете източноевропейски държави и те да бъдат пълноправен член на Шенген. „Ветото, което правителството налага, вреди на Австрия, нашият вътрешен министър вреди на страната си и то на различни нива. В политически план Австрия става все по-изолирана в Европа. Нашите фирми понасят икономически загуби. Да не говорим, че възрастните хора тук не могат да получат нужната им грижа, защото подготвен персонал от България и Румъния е затруднен да идва. Няма никакви логични аргументи, с които да отказваме на тези държави достъпа до Шенген. Аргументът, че шенгенското пространсвто има нужда първо да се реформира, а след това да приема нови членове не издържа на критика. Защо тогава приехме Хърватска?“ Той каза още, че тази позиция на Австрия изпраща грешни послания към гражданите на България и Румъния и индиректно засилва руското влияние в тях.

Илхан Кючюк, съпрезидент на партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“, благодари на австрийците, които подкрепят България, и подчерта, че страната ни е изпълнила всички изисквания и критерии за влизане в Шенген и не заслужава да бъде спирана от Австрия. Той изрази убеждението си, че една обединена Европа ще бъде по-силна в решаването на проблемите по границите и че България е подготвена да осигури защита на най-високо ниво. „Сега, а не след година, е времето Австрия да вземе твърдо решение. Ние сме тук, за да изразим гласа на хората в София и Букурещ, които заслужават да бъдат третирани като останалите европейски граждани“. „Призоваваме австрийското правителство да не използва ветото за вътрешнополитически цели, търсейки създаването на „усещане“ за сигурност на гърба на България и Румъния!“, каза още евродепутатът.

Днес предстоят срещи на евродепутатите с представители на австрийския бизнес.

В последните месеци българското правителство и дипломация полагат значителни усилия, за да убедят правителството на Нехамер, че България трябва да е бъде приета в Шенгенското пространство. Според източници на Меланж Булгарен реалистично е да се очаква поетапно сваляне на шенгенските бариери като първо се освободи въздушното пространство. Важно е също така да се договори конкретна дата за влизането на България и Румъния.

Още по темата:

Премиерът Николай Денков пред ORF: Няма логични аргументи срещу приемането на България в Шенген

Въпреки аргументите от българска страна, Австрия твърдо държи на своето вето за Шенген

Въпреки аргументите от българска страна, Австрия твърдо държи на своето вето за Шенген

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации