14.4 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПремиерът Николай Денков пред ORF: Няма логични аргументи срещу приемането на България...

Премиерът Николай Денков пред ORF: Няма логични аргументи срещу приемането на България в Шенген

Българският министър-председател Николай Денков каза в предаване на австрийската телевизия, че очаква решение за разширяването на Шенген преди края на годината. Според него блокадата се дължи на "вътрешни проблеми" и че страната ни е станала „заложник“ на разговорите между Австрия и ЕС.

-- Реклама --

В петък, 24 ноември, българският министър-председател Николай Денков говори за блокадата на Австрия и Нидерландия срещу разширяването на Шенген в предаването ZiB 2 на ORF. Двете държави са против присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Денков изрази надежда, че позицията на Австрия ще се промени преди края на декември. „Вярвам, че заслужаваме това решение“, каза той.

Министър-председателят представи ясни и логични аргументи за приемането на страната ни – строги процедури за предоставяне на убежище, ограда, каквато има по границите на България от години, достатъчно сигурна граница с камери за нощно виждане и дронове. Той подчерта, че влизането на страната ни в шенгенското пространство ще бъде от полза за Австрия, тъй като ще намали времето за чакане на границата и ще ускори търговията, което ще рефлектира в по-ниски цени на хранителните стоки. Според правителствения ръководител е постигнат напредък и по исканата от Нидерландия съдебна реформа.

Денков критикува позицията, в която е поставена България по време на дебата за Шенген: „Ние сме заложници. Водят се дискусии между Австрия и ЕС, а ние се превръщаме в пешка.“ Според Денков блокадата на Австрия се дължи на „вътрешни проблеми“, а не на липсата на предпоставки от страна на България.

_______________

Въпреки аргументите от българска страна, Австрия твърдо държи на своето вето за Шенген

Кирил Петков за Der Standard: Австрия трябва да преосмисли ветото си за Шенген

_________________

Денков не обмисля обратни мерки срещу Австрия по примера на Румъния, която блокира участието на алпийската република в срещите на НАТО. Той обаче поясни, че с течение на времето ще стане трудно да се обясни на гражданите на България защо Австрия се отнася към страната по този начин. Това ще усложни ситуацията и за австрийските компании в България. „Ние не сме втора ръка европейски граждани и трябва да бъдем част от Шенген“.

В четвъртък министърът на вътрешните работи Герхард Карнер (ÖVP) за пореден път подчерта, че отхвърля приемането на нови членове на Шенгенското пространство. На въпроса дали решението ще бъде готово през декември, Карнер отговори: „Не мисля, че е целесъобразно да се разширява нещо, което не работи.“

В последнит емесеци България полага много усилия, за да промени позицията на Австрия.

На 17 ноември вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на посещение в Австрия по покана на федералния министър по европейските и международни въпроси Александър Шаленберг.Темата за австрийското вето бе сред централните в разговорите им.

На 7 ноември посланикът на Република България в Република Австрия Н. Пр. Десислава Найденова-Господинова представи ползите от разширяването на Шенгенското пространство, в рамките на панелна дискусия, организирана от Института за Дунавския регион и Средна Европа Institut für den Donauraum und Mitteleuropa (IDM), във Виена. В дискусията взеха участие посланикът на Румъния Н. Пр. Емил Хурезеану, посланикът на Хърватия Н. Пр. Даниел Глунчич и генералният директор по консулски въпроси във Федералното министерство по европейските и международните въпроси Георг Стилфрид. По видеоконферентна връзка се включи и г-н Том Снелс, заместник генерален директор по въпросите на Шенген в Европейската комисия.

___________________

Премиерът акад. Николай Денков участва във Виенския икономически форум

Защо Австрия отказва да вдигне ветото срещу приемането на България и Румъния в Шенген

Критики срещу решението на Австрия да блокира влизането на България и Румъния в Шенген

____________________

В края на октомври Николай Денков бе на официално държавно посещение в Австрия и обсъди с канцлера Карл Нехамер предимствата от влизането на България в Шенген.

В същото време упорството на Австрия да се противопоставя на приемането на България и Румъния единствено с аргумента, че Шенген има сериозна нужда от промени, среща все повече критики вътре в страната и особено в бизнес средите. „Безнадежден егоцентризъм”, „фатална липса на визия”, „неморално и неаргументирано”. Това са част от определенията, с които австрийски журналисти, политици и наблюдатели описват решението на австрийското правителство.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации