23.6 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВъпреки аргументите от българска страна, Австрия твърдо държи на своето вето за...

Въпреки аргументите от българска страна, Австрия твърдо държи на своето вето за Шенген

Посещението на министър-председателя Николай Денков в Австрия намира широко отражение в местните медии

-- Реклама --

Посещението на българския министър-председател в Австрия е широко отразено от австрийските медии. Почти всички основни вестници, редица сайтове и централната телевизия поместват материали, посветени на основната тема на срещите между държавните ръководители – вдигане на ветото от страна на Австрия и отваряне на пътя за приемане на страната ни в Шенген.

Особено обстойно е отразяването в Der Standard. Ден преди официалната българска визита изданието публикува обширен коментар на бившия министър-председател Кирил Петков, в който той излага аргументи в подкрепа на приемането на страната ни в свободното пространство. На 24.10 е поместено и голямо интервю с академик Денков, отново посветено на основния проблем в двустранните отношения.

______________

Кирил Петков за Der Standard: Австрия трябва да преосмисли ветото си за Шенген

______________

Die Presse също отделя много място, за да разясни българската позиция, представена в случая от „прозападния правителствен ръководител Николай Денков“. Основната цел на посещението е „да обясним на австрийското общество и политици, че за австрийците ще бъде по-добре, ако България и Румъния са част от Шенгенското пространство“, цитира изданието академик Денков и припомня аргументите, изложени от Кирил Петков в цитирания по-горе коментар за Der Standard: по-добра защита на външната граница на ЕС чрез преместване на граничарите, по-ниски цени на храните и по-голяма енергийна сигурност.

Акад.Николай Денков в интервю за австрийската национална телевизия

Изданията представя нашироко българските аргументи. „Проблемът на Австрия с миграцията няма нищо общо с границите на България. Големият брой нелегални мигранти е „проблемен“ за Австрия, но мога да кажа убедено, че той не идва от нас. В крайна сметка „изключително малко“ от задържаните в Австрия мигранти, идват през България. Според нашите оценки става въпрос за около два процента“, казва Денков.

През декември миналата година Австрия се противопостави на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство и посочи големия брой нелегални мигранти по балканския маршрут. Виена възнамерява да се придържа към тази позиция, докато смята, че защитата на външната граница на ЕС е недостатъчна. В понеделник София съобщи, че тази година е било попречено на 40 % повече мигранти да пътуват към Западна Европа, отколкото през миналата. „Практически вече няма мигранти“, които да достигат до българо-сръбската граница, подчерта министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е част от българската делегация.

________________

Критики срещу решението на Австрия да блокира влизането на България и Румъния в Шенген

Австрийските медии за вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков

_________________

Die Presse подчертава, че „българският правителствен ръководител иска да се срещне във Виена и с президента на Федерацията на австрийските индустриалци (IV) Георг Книл, тъй като австрийската индустрия е „добре представена“ в страната му и по неофициална информация дори е най-важният инвеститор. Българските дъщерни дружества на австрийски компании също понасят трудности при транспортирането на стоки. Предвидена е и среща с водещи членове на Националния съвет. По официални данни на Търговската камара (WKÖ) през първото тримесечие на 2023 г. Австрия се нарежда на второ място сред чуждестранните инвеститори в България след Холандия“.

Австрия твърдо застава зад ветото

Въпреки многото български аргументи, австрийската позиция остава непроменена. Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер.

Kurier представя изцяло становището на правителството да продължи да поддържа блокадата за разширяването на Шенгенското пространство. „Австрия има ясна позиция: разширяването на Шенген не може да се осъществи в момента“, заяви федералният канцлер Карл Нехамер (ÖVP) на съвместна пресконференция с министър-председателя на България Николай Денков. „Ситуацията в областта на сигурността не позволява подобна стъпка, В момента имаме ситуация, при която все повече държави започват да въвеждат двустранен граничен контрол“, каза Нехамер.

Той посочи, че през предходната година Австрия е регистрирала 112 000 молби за убежище, като 75% от хората не са били регистрирани. „Шенгенската система днес е счупена и трябва да бъде поправена.“ Необходими са по-добра защита на външните граници на ЕС, по-бързи процедури и споразумения за репатриране, каза той. „Тогава натискът ще намалее, тогава ще бъде върнат и двустранният граничен контрол, тогава ще можем да говорим за Шенген.“

Предстои среща на академик Денков и с австрийския вътрешен министър Герхард Карнер. И там не се очаква промяна в позицията на Австрия. Само преди дни в интервю по австрийската телевизия на въпрос, че позицията на Австрия е остро критикувана от Европейския парламент, тъй като България и Румъния с изпълнили условията за присъединяване, Карнер заяви „Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Необходимо условие за действащ бежански и миграционен пакт е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита.“ 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации