-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Още през септември започва изплащането на 500 евро бонус за климата

Австрия: Още през септември започва изплащането на 500 евро бонус за климата

-- Реклама --

Още през септември, а не както бе обявено през октомври, австрийското правителство ще започне да изплаща т.нар. бонус за климата (Klimabonus) в размер на 250 евро. Той ще бъде комбиниран с 250 евро допълнително, които имат за цел да компенсиран поскъпването на живота. Така до средата на октомври близо 8,6 млн. човека в Австрия ще получат допълнителни средства. За всеки пълнолетен (над 18 години), който има постоянно местожителство в Австрия през последните шест месеца, без значение какво гражданството има, са предвидени по 500 евро. За децата сумата ще бъде наполовина – 250 евро, които се изплащат чрез лицето, получаващо семейните помощи. Така едно четиричленно семейство с две малки деца може да получи до 1500 евро.

Първите 300 000 човека ще получат парите още на 25 август. Те са пилотна група, избрана от генератор на случаен принцип, за да тества плащането. Общото изплащане ще започне на 1 септември.

Какво трябва да знаем за изплащането на климатичния бонус и компенсацията за поскъпването на живота?

Как и кога ще се изплаща климатичният бонус?

От 1 септември 2022 климатичният бонус (250 евро) ще се изплаща автоматично, заедно с инфлационния бонус в същия размер. Не се изисква кандидатстване или специално подаване на документи. Общо сумата възлиза на 500 евро за възрастни и 250 евро за дете, при условие че основното им местожителство е в Австрия през 183 дни от годината.

Как да получа бонуса?

Парите ще бъдат преведени в брой директно по банкова сметка или ще бъдат получени под формата на ваучери по пощата.

По принцип парите се превеждат по сметката, като това се отнася за заетите лица (при условие че данните им са актуализирани във финансовата служба онлайн до 22 юни) и за пенсионерите, които редовно получават пенсията си по сметката.

На хората, за които това не важи, се изпращат с препоръчани писма ваучери по пощата. Ваучерите се приемат като разплащателно средство в много супермаркети и универсални магазини (повече от 24 000 места в цяла Австрия), но и могат да бъдат обменени за пари в брой в пощенските клонове.

Какво е предназначението на пълномощното „Климабонус 2022“, което тези дни се изпраща по пощата на домакинствата?

Вероятно вече сте получили  в пощенската си кутия брошура, която от едната страна предоставя информация за климатичния бонус, а на гърба е бланка за пълномощно.

Тъй като ваучерите ще се изпращат с препоръчани писма, те трябва да бъдат получени лично срещу подпис. Това пощенско пълномощно дава възможност на правоимащите лица да посочат доверено лице, на което да разрешат да получи писмото  с ваучерите за климатичен бонус. Така че, ако не сте вкъщи, когато пощальонът идва, можете да упълномощите съседи да получават писмата за максимум трима възрастни, живеещи в домакинството.

Ако не сте получили този формуляр, може да го изтеглите от ТУК.

Всички ли получават бонуса от 250 евро за компенсация  на поскъпването на живота, който е добавен към бонуса за климата тази година?

Да, този бонус за издръжката на живота е достъпен и за всички, чието основно местожителство е в Австрия. Въпреки това всеки, който печели повече от 90 000 евро бруто годишно, трябва да плати данък върху тази сума. Това не е необходимо за климатичния бонус.

Полезни адреси

Елизабета Колева – данъчни консултации

Силвия Стойкова – данъчни и счетоводни услуги

Виктор Тончев – независим финансов и застрахователен консултант, кредитиране на недвижими имоти

 Маг.Павлина Рашкова – специалист по кредитиране на недвижими имоти

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации