8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена за ценители: Скандали и любови в династията Хабсбург – разходка с...

Виена за ценители: Скандали и любови в династията Хабсбург – разходка с екскурзовод

-- Реклама --

Елате с нас, за да разбулим заедно някои от най-пазените тайни в дома на Хабсбургите

Династията «Хабсбург» е най-дълго управлявалата в Европа – над шестотин и четиридесет години. Поколения са се раждали и умирали под техния жезъл. Владели са половин Европа,  един от тях, испанският крал Карл V, също Хабсбург, е изрекъл знаменитата фраза: „В моето кралство слънцето не залязва никога“. Какво се е случвало на политическата сцена в Свещената римска империя, сменилата я Австрийска империя и накрая в Австро-Унгария, е добре документирано и описано в учебниците по история и в безброй сериозни книги и публикации. Но зад победите и пораженията, зад сухите факти стоят личности от плът и кръв с техните радости и болки, любови и разочарования. За верноподаниците им богопомазаните на престола са били недосегаеми, но всъщност и те са били също толкова щастливи или нещастни, самонадеяни или уязвими, предпочитани или пренебрегвани, уважавани или унижавани, колкото всички простосмъртни извън техния златен кафез.

Сиси и Гюла Андраши

Зад императорската завеса

Ние ще разкажем за това, което е било зад завесата, което упорито се е криело или замитало под килима, за да не бъде оспорен авторитетът на властта. Ще се опитаме да видим чисто човешките любови, болки и тежнения, скритите страсти и трагедии на представителите на династията на Хабсбургите. Ще погледнем от дистанцията на времето и от позицията на съвременни свободни граждани ще си позволим без цензура и страх да „поклюкарстваме“ на исторически теми, да се възмутим или да им посъчувстваме, понякога просто да се посмеем.

Кой с кого

Мария Терезия и обичният ѝ съпруг Франц Стефан – какво я е довело дотам да изпадне в крайно пуританство? Синът им Йосиф и любимата му съпруга Изабела Пармска – в кого всъщност тайно е била влюбена тя? Свекървата на Сиси и синът на Наполеон – имало ли е любовна закачка между тях и баща ли е той на някое от децата й? Сиси и личният унгарец Гюла Андраши – консумирана ли е връзката и имало ли я е изобщо? Франц Йосиф – любовниците и любовните му навици, единственият му син Рудолф – надеждата и голямата трагедия на Хабсбургите, едно двойно самоубийство и най-пазената и до ден днешен неразгадана тайна на монархията.

Ана Наховски и Катарина Шрат – дългогодишни любовници на Франц Йосиф I

Престолонаследникът Франц Фердинанд и графинята Софи Котек –  женитба след  много унижения за любимата му и без перспектива за наследниците му, по-малкият му брат Ото, баща на последния император – най-красивия Хабсбург, който се е раждал и който би засенчил много римски императори по разгул, внучката на Сиси, „червената Ержи“ – баснословно богата от наследството на Хабсбургите и върхът на скандала – член на Социал-демократическата партия… Тези и още много други исторически личности от династията Хабсбург ще оживеят пред очите ни след векове забвение или съзнателно забулване на истината.

Трудността идва не от това има ли достатъчно материал за нашата разходка в миналото, а кое от многото да намери място в разказа ни. С тази тежка задача отново е натоварена нашата очарователна екскурзоводка Диана Пиперова.

Кога и къде

Ако сме събудили любопитството ви и сте готови да се присъедините към поредната разходка „Виена за ценители”, заповядайте на 2о август (петък) от 19.00 ч. пред Швейцарската порта в двореца Хофбург. В полумрака на петъчната вечер ще чуем вълнуващи любовни разкази, пикантни истории и здравословна доза скандали.

Виена за ценители: Скандали и любови в династията Хабсбург – разходка с екскурзовод

Мястото на срещата – Швейцарската порта в двореца Хофбург

КОГА: 20 август 2021 (петък) от 19.00 ч.

КЪДЕ: Швейцарската порта във вътрешния двор на двореца Хофбург

Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

Разходката ще бъде с продължителност около два часа и ще се проведе само при хубаво време.

Не е подходяща за деца под 12 години.

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792  е препоръчително! 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации