12.5 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия50% от австрийците нямат доверие в държавните институции

50% от австрийците нямат доверие в държавните институции

-- Реклама --

Проучване, проведено от вестник Der Standard, изследва нагласите в австрийското общество по 35 теми, свързани с обществения и политически живот, сигурност, лично здраве и професионално развитие.

Основният въпрос е: „Ако сега се върнете малко по-назад, примерно за пет или шест години, какво е станало по-добро или по-лесно за вас лично, какво е станало по-лошо или по-трудно за вас лично – и къде бихте казали, че нещата малко са се променили?“ Връщането с 5-6 години назад цели да обхване периода, когато се сформира коалиционно правителство между Народната партия и Партията на свободата с канцлер Себастиан Курц и вътрешен министър Херберт Кикъл.

__________________

Новото коалиционно правителство на Австрия ще положи клетва пред президента

__________________

Подобрения

Смартфоните вероятно са устройствата във всяко домакинство, които са претърпели най-големи технически подобрения през последните пет-шест години – и по-голямата част от населението на страната смята, че това е така: 45% казват, че лично за тях е имало подобрения или опростявания, за 37% нищо не се е променило, а само 11% казват, че смартфоните са станали по-лоши или по-трудни за тях. Подобно е положението и с компютрите, техните програми и приложения.

В много други области обаче се забелязва предимно негативно развитие.

70 % от анкетираните смятат, че сигурността в света е намаляла. 24% твърдят, че сигурността в района, в който живеят, се е влошила. Прави впечатление, че сред по-младите респонденти (до 30-годишна възраст) приблизително един на всеки петима заявява, че ситуацията с личната сигурност се е подобрила, докато само шест процента от респондентите над 50 години виждат подобрение.

Директорът на Пазарния институт в Линц, провел изследването, Давид Пфархофер коментира по-детайлно за Der Standard анкетата: „Резултатите ясно показват, че избирателите на FPÖ живеят в различен емоционален свят от останалата част от населението: привържениците на тази партия са около два пъти по-склонни да вярват, че техният квартал е станал по-малко сигурен, отколкото преди пет или шест години.

50 процента са загубили доверие в държавата

В последните 5-6 години особено е пострадало доверието в държавните институции: Един от всеки двама души твърди, че това доверие е намаляло, а сред избирателите на FPÖ този процент достига 71 на сто. За 45% от участниците в проучването има негативно развитие по темата за  съобразеното с пола говорене и писане. Това се възприема като все по-трудно, особено от по-възрастните респонденти – във всички партийни избирателни райони, с изключение на Зелените, има ясно изразени мнозинства, които възприемат влошаване в тази област.

42% смятат, че днес мрежата за социална сигурност осигурява по-малка защита, отколкото преди пет или шест години.

Едва 1/4 заявяват повишение на доходите

Оценката на развитието на личните доходи е приблизително балансирана: 23% виждат подобрение, като тук мъжете са значително повече от жените. 27% заявяват, че преди пет-шест години биха получавали по-добри доходи, отколкото днес – това важи особено за работниците и самостоятелно заетите лица, докато служителите като цяло отчитат подобрение на доходите над средното ниво.

Пфархофер коментира, че най-много от загубата на доходи се оплакват либералните избиратели. Тази група декларира и че пътува с по-лош автомобил и по-често от останалите респонденти заявява, че „положението им с образованието е станало по-трудно или че семейното им положение и дори сексуалният им живот са се влошили.“

45% от либерално настроените гласоподаватели също така заявяват, че през последните години е пострадала увереността им, че могат сами да определят бъдещето си.

Младите респонденти виждат по-добри възможности за работа

Младите хора заявяват, че възможностите им за работа са се подобрили, но това е съпроводено и с широко разпространеното усещане, че не могат да живеят със свободата, която биха искали. Във всички възрастови групи делът на тези, които днес имат по-добри условия на живот, отколкото преди пет години, е по-голям от тези, които изпитват влошаване.

Финансови параметри

В отделно проучване STANDARD пита австрийските избиратели да оценят финансовото си състояние. Както и в сравнителното проучване преди година, 34% са отговорили, че по принцип се справят добре финансово – „тези хора в голяма степен гласуват за ÖVP, Neos или Зелените“, разяснява данните Пфархофер. 38 на сто заявяват, че трябва да се ограничат „малко“.

Въпреки това 23% казват, че ще трябва да „намалят много“ (21% са декларирали това и през декември 2022 г.), а други 4% (предишната година: 3%) се смятат за изправени пред финансова катастрофа. Респондентите на средна възраст и тези с ниско ниво на формално образование декларират съществени финансови проблеми. Четирима от всеки десет избиратели на FPÖ заявяват, че се намират в трудно до катастрофално финансово положение.

Изборна прогноза

Директорът на Пазарния институт Давид Пфархофер смята, че възоснова на информацията, събрана от изследването, може да се направи стабилна прогноза: ако изборите се проведат сега – а не чак след предизборната кампания през есента на следващата година – FPÖ ще получи 30%, SPÖ – 24%, ÖVP – 21%, докато Neos ще получи 10%, Зелените – 8%, Бирената партия – три процента, а Комунистическата партия – 2%. Общо около 2% остават за другите малки партии.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации