12.7 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВ сравнение с други държави от ЕС в Австрия има малко партийно...

В сравнение с други държави от ЕС в Австрия има малко партийно разнообразие

В сравнение с парламентите на други страни от ЕС, в Националния съвет на Австрия има сравнително малко партийно разнообразие, сочи проучване.

-- Реклама --

В австрийския парламент са представени пет партии – ÖVP, SPÖ, FPÖ, Grüne, NEOS. Средната стойност в националните парламенти на 27-те държави членки на ЕС е осем парламентарни партии сочи кратко проучване на Института за парламентаризъм и демокрация.

Слабо партийно разнообразие

Само в Малта има по-малко партии от австрийския парламент – две. Подобно на Австрия, Хърватия и Словакия имат пет политически групи, докато България, Естония, Литва, Португалия, Румъния и Словения имат шест. На другия край на скалата са Дания и Нидерландия (по 16 парламентарни групи), Белгия и Унгария (11), както и Франция, Ирландия и Полша (10). Изключително рядко се случва една партия да спечели повече от 50 % от мандатите в държавите – членки на ЕС. Понастоящем такава е ситуацията само в Унгария, Малта, Гърция и Португалия.

__________________________

Новият стар Парламент на Австрия

__________________________

Брой депутати: Със 183 членове на Националния съвет Австрия се нарежда на 14-то място

Във всички национални парламенти на държавите от ЕС има общо 6 321 депутати, като броят им варира от 736 в германския Бундестаг до 56 в кипърския парламент. Със своите 183 депутати Националният съвет на Австрия се нарежда на 14-то място в ЕС-27 и е значително под средното за ЕС ниво от 234 депутати. Българското народно събрание е еднокамерно и в него работят 240 депутати.

Сравнителен брой мандати на жител в Австрия

В същото време Австрия има сравнително голям брой мандати на глава от населението: един мандатоносител се пада на 49 180 жители (10-то място), докато в ЕС-27 един мандатоносител се пада средно на 70 669 жители. На върха на класацията е Италия със 147 500 жители на един мандат, но там има силна втора камара в лицето на Сената. Проучването показва също така сходни високи стойности за Испания, Франция, Нидерландия и Германия. Особено ниски са стойностите в малките държави Малта (6 329 души), Люксембург (10 000 души) и Естония (12 871 души).

Двукамерната система е широко разпространена в страните от ЕС

Австрийският парламент е двукамерен с Национален съвет и Федерален съвет. Това е широко разпрастранена система в ЕС. Въпреки че 15 от 27-те държави от ЕС имат само една камара, като цяло, според проучването, почти 83% от населението на ЕС живее в държави с двукамерна система. В четирите федерални държави от ЕС – освен Австрия, това са Белгия, Германия и Испания – освен първа камара има и камара на провинциите (Länder). Всички големи държави като Франция, Италия и Полша също имат две камари.

Консервативна политическа система

Системата в Австрия е сравнително консервативна и новите партии трудно се задържат на политическата сцена. През 2012 г. милионерът Франк Щронах създаде нова партия, която успя с 5,7% да влезе в парламента през 2013. Скоро обаче започнаха вътрешно-партийни борби и през 2017 г. партитята официално бе разпусната.

________________________

Австрийската комунистическа партия печели общинските избори в Грац

________________________

Кризата с Covid също доведе до създаването на нова партия – MFG, която успя да спечели три места в местните парламенти, но според последните социологически проучвания тя вече не е релевантен играч.

В последните години популярност набира Комунистическата партия, особено след като през 2021 г. начело на Грац застана Елке Кар от KPÖ.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации