17.4 C
Виена
понеделник, 6 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПодаване на заявления и избирателни секции за гласуване в Австрия на изборите...

Подаване на заявления и избирателни секции за гласуване в Австрия на изборите на 9 юни 2024

-- Реклама --

Във връзка с провеждането на избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г. на територията на Австрия, Посолството на Република България в Австрия информира за следното:

В Решение № 3067-ЕП/НС на ЦИК от 12 април 2024 г. са публикувани условията и реда за образуване на избирателните секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

______________

Как българите в Австрия могат да гласуват на изборите за Европейски парламент

______________

Условия и ред за образуване на избирателни секции извън страната

Избирателни секции в държавите–членки на Европейския съюз, се образуват в помещенията на дипломатическите или консулски представителства (ДКП) във Виена, но също и в други населени места на територията на Австрия, при условие че за тях са постъпили не по-малко от 40 заявления съгласно чл. 14, т. 2 от Изборния кодекс (ИК).

Съгласно чл. 14, т.3 от ИК автоматично се образуват секции и на местата за гласуване, където на предишни избори, до 5 години назад, са гласували повече от 100 избиратели.

В Австрия това са секциите във Виена: Бецирк 9-ти, 10-ти, 13-ти и 22-ри, както и в населените места Брегенц, Велс, Грац, Залцбург, Инсбрук, Клагенфурт, Линц.

В срок до 14.05.2024 г. организациите на българските граждани в Австрия могат да правят предложения до Посолството на Република България във Виена за местоположението на избирателните секции на територията на Австрия. Тези предложения ще бъдат своевременно препратени от Посолството до ЦИК.

Условие за провеждането на изборите и разкриване на избирателни секции на територията на Австрия е съгласието на австрийската страна, което се дава след официално уведомяване за точните места (адреси) на гласуване.

В срок до 18.05.2024 г . ЦИК определя местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната. Въз основа на това решение, в срок до 21.05. 2024 г. се образуват избирателните секции.

Подаване на заявления за гласуване

Гласоподавателите могат да се регистрират своевременно до 14.05.2024 г., (не по-късно от 25 дни преди изборния ден), по следните два начина:

Електронно регистриране на Интернет страницата на Централната избирателна комисия www.cik.bg. Очакваме информация от ЦИК за активиране на регистрационната форма.

С писмено заявление-декларация по образец (Приложение № 80-ЕП/НС), което може да подадете лично или по пощата на адреса на Посолството – 1040 Wien, “Schwindgasse 8, като обръщаме внимание, че заявленията следва да бъдат четливо, коректно и изчерпателно попълнени.

Предварителното подаване на заявление не задължително и не е предпоставка за гласуване в изборния ден. Тези, които не са се регистрирали предварително, могат да го направят на място в избирателната секция в деня на изборите.

На страницата на Посолството е обособена рубрика „Избори за членове на Европейския парламент от Република България и за Народно събрание – 9 юни 2024 г.“, с цялата информация, която МВнР публикува за провеждането на изборите в чужбина https://www.mfa.bg/embassies/austria/epns2024/common

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации