2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийската комунистическа партия печели общинските избори в Грац

Австрийската комунистическа партия печели общинските избори в Грац

-- Реклама --

Lenin Garz, Stalin Graz. Такава заигравка с името на втория по големина австрийски град се появи вчера в социалните мрежи веднага след като излязоха първите резултати от общинските избори. За всеобща изненада те сочат категорична победа на Австрийската комунистическа партия (KPÖ) и както изглежда нейният водещ кандидат – Елке Каар ще бъде новият кмет на столицата на провинция Щаейрмарк.

Подем в ляво

Макар и резултатите все още не са окончателни (очаква се преброяването да приключи днес), ясно е, че политическото пространство в Грац е изцяло променено. Комунистическата партия печели близо 28,9% от гласовете, което е с 8,9% повече спрямо предходните избори.

Разпределение на гласовете от избора за Общински съвет в Грац. Резултати към 19.30 ч на 26.09.2021 г. Източник ORF/SORA

Подем бележат и Зелените, които са увеличили подкрепата си до 17,3%, тръгвайки от 10,5% през 2017 г. Това е най-добрият резултат на партията в тази провинция.

Социалистите запазват представителността си в Общинския съвет с 9,6% (10% през 2017 г.). На възход се радват и от NEOS, достигайки 5,3%.

Губещите

Големият губещ на тези общински избори е Народната партия (ÖVP), която със своите 25,7% отстъпва първото място на комунистите. След като загуби близо 12,1% досегашният кмет Зигфрид Нагъл подаде оставка. „Тази загуба е изключително болезнена за мен и моята партия”, каза той на пресконференцията веднага след като станаха ясни първите резултати. Нагъл бе кмет на Грац в продължение на 18 години.

Партията на свободата (FPÖ) също няма повод за радост, разделяйки се с близо 5% от гласоподавателите си и с 10,9% се нареди на четвърто място.

Възможни коалиции

Каква ще е бъдещата коалиция, която ще управлява Грац все още не е напълно ясно. Сигурно е, че KPÖ няма да търси обединение с ÖVP.

Самата Елке Каар каза пред ORF, че решението дали да поеме кметския пост ще зависи от разговорите с евентуалните партньори. Засега като такива се очартават SPÖ и Grüne.

И ако социалисти и Зелени поздравиха Елке Каар и партията ѝ, подчертавайки готовността си да работят с нея, от Партията на свободата предупредиха, че ще бъдат остра опозиция в новия Общински съвет. „Грац става смешен с тези избори. Гражданите му ще съжаляват за този избор”, предупреди водещият кандидат на FPÖ Марио Еустачио, който е и досегашен заместник-кмет.

Защо комунистите?

От години Комунистическата партия има силни позиции в столицата на Щаейрмарк, но според експерти това е местно явление, нехарктерно за други провинции в Австрия. През 2003 г. партията печели 20,3%. Тя настоява за урегулиране на наемите и създаване на социални фондове за подкрепа на по-уязвимите слоеве на населението. В програмата си се концентрират върху местните проблеми и търсят решения за подобряване на ежедневието на хората.

Елке Каар е позната на съгражданите си като всеотдайна, загрижена за нуждите на хората и готова да помага на всеки. Тя лично се среща и разговаря с гласоподавателите си, взима присърце техните проблеми и търси решения. Много хора са изненадени от нейната достъпност, уважението, с което тя се отнася към тях, и личния ангажимент, който партийната лидерка поема към проблемите на съгражданите си. В свой материал вестник Falter разказва, че от заплатата си от 6 100 евро като член на Общинския съвет Елке Каар задържа за себе си 1 950 евро, а с останалите пари помага на бедните да си платят тока, да поправят повредената пералня, да отидат на образователен курс и т.н.

Очевидно, след 18 години на власт бившият вече кмет Зигфрид Нагъл е загубил влиянието си, а огромните му проекти (да направи Грац център на зимна олимпиада, да построи метро в града) са го отдалечили от съгражданите му.  

При всички случаи през следващите месеци ще видим дали Елке Каар и нейната партия са повече от леви популисти, борещи се срещу капитализма.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации