14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжИсторийка за чудесата и добротата около нас

Историйка за чудесата и добротата около нас

-- Реклама --

„Не си ли видял добрина, не ти ли е сторена добрина, и ти трудно ще направиш някому добро“

добрина в сърцето

Автор Димитър Георгиев

Муста е на 58 години. Когато бил на 21, се жени тайно за дъщерята на виден партиен функционер в Бръчко, тогава още Югославия. И двете семейства са срещу брака и никой не говори с никого, докато при раждането на третото им дете, съпругата му умира. На погребението за първи път говори с майка си и тъща си. Изреченията „Сега трябва да си намериш някоя да ти ги гледа тези деца“ (от майка му) и „Не си мисли, че те боли. Не знаеш какво е да изгубиш дете“ от тъщата, пречупват нещо в него и той решава да си гледа сам децата, далече от тази среда.

Седмици по-късно вече се е свързал с диаспората в Австрия, продал е къщата и е изпратил нужните пари за намиране на квартира и работа. Обещана му е дори детегледачка за най-малкото дете, което няма още 2 месеца.

Пристига във Виена на 20. декември 1987-ма. Всичко, за което е платил, се оказва измама и няколко дни по-късно той звъни от гарата на далечен братовчед , за да го помоли за пари за билети. Въпросният братовчед е на работа в цех за метални парапети и моли шефа си да го закара до гарата. Когато пристигат, и шефът чува историята на Муста, той прибира семейството при себе си, оправя документите, назначава Муста в цеха и записва на училище и градина двете по-големи деца.
Историята излиза в ежедневника KURIER в началото на 90-те. В статията шефът Gerhardt казва следното:

„Злините, които виждаме около нас, не се раждат от нищото. Хората, които причиняват болка, са израстнали с болка, свикнали са да виждат болка, за тях болката е нещо нормално. Същото е и с доброто. Не си ли видял добрина, не ти ли е сторена добрина и ти трудно ще направиш някому добро“.

На 5-и януари 2019 в австрийския град Вийнер Нойщат, полицията започва вътрешна проверка относно сигналите през ваканционната седмица между Коледа и Нова година. Излиза им необработен сигнал от пазача на автогарата в града. Когато заключвал чакалнята в 02:00 часа на Коледа, навън в студа останали жена с две деца.
Полицията проверява кой е приел сигнала и открива, че въпросният полицай е в неплатен отпуск от тогава. Звънят му, не приема обаждането. Притеснени, колегите му изпращат кола на адреса му и им отваря непозната жена. Оказва се, че това е същата жена, която останала пред автогарата в коледната вечер. Румънка, която изгонили след седмица работа в австрийска фирма. Полицаят Дани и жена му в момента били в местната детска градина да запишат децата й. Когато я попитали защо са я прибрали в дома си, румънката отговорила:
– Тук сме вече почти две седмици и всеки път като ги попитам защо правят всичко това за нас, те казват, че добрината трябва да се показва и да се учи.

Дани е второто дете на Муста.

Бел.р Димитър Георгиев живее и работи във Виена. 

_____________

Още от Димитър Георгиев:

Историйка за смисъла на този живот

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации