18 C
Виена
вторник, 30 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноКафенето Vollpension във Виена – чаша кафе, пътуване във времето и инициатива...

Кафенето Vollpension във Виена – чаша кафе, пътуване във времето и инициатива за социална интеграция

-- Реклама --

Текст Петя Апостолова

Фрау Мариане, фрау Сузи, хер Йоханес – общото между тях е, че са пенсионери, обичат да пекат сладкиши и работят в едно от най-интересните и посещавани кафенета във Виена. Освен с невероятни традиционни вкусотии, то се отличава и със своята социална ангажираност. Затова в днешната статия ще ви разкажем малко повече за него.

Неговото име е Vollpension, което може да означава получаване на пълна държавна пенсия или отсядане в хотел, който предлага закуска, обяд и вечеря.

От парче сух кекс

То е единственото по рода си кафене във Виена, което предлага не само храна и напитки, но и задушевна домашна атмосфера “като при баба”. Идеята за него се ражда спонтанно през 2012 година, когато социалните предприемачи Майк Ланър и Мориц Пифъл, седнали пред парче сух кекс, се размечтават за сочните сладкиши на баба. Без конкретен план, но с много ентусиазъм те се захващат да реализират концепцията си за кафене, в което главните кулинарни герои са пенсионери – възрастни дами и господа, които готвят и обслужват клиентите. Днес половината от работещите в кафенето са над 60 години, останалите са млади хора, често студенти.

Няколко генерации в дневната

Идеята зад този вид кафене е не само да се създаде място, където пенсионери да се ангажират активно като готвят, обслужват, общуват с посетителите и припечелват допълнителен доход. Мисията предполага и една приемственост между поколенията, изградена чрез обмяна на опит, истории и традиции, базирани на храната. Така възрастният човек получава възможност да се чувства полезен и пълноценен и да не влиза в опасната спирала на социалната изолация и самотата.

снимка Марк Гаснер

Заведението спомага и за създаването на социална общност, в която възрастни и младежи да работят заедно, да разговарят и обменят идеи. Всичко това повишава качеството на живот на възрастните, но и обогатява социалния опит на младежите, които също имат нужда от мъдър съвет или приятелско напътствие.

Бабо, научи ме да пека

Постепенно концепцията на заведението се обогатява и с академия за печене. Кафенето Vollpension предлага различни курсове за готвене и често организира културни мероприятия от кулинарно естество, както и други като концерти и изложби, които събират на едно място хора от различни възрастови и етнически групи. Всичко това насърчава социалната интеграция и взаимния обмен на опит в сладкарската индустрия.

снимка Марк Гаснер

Почти като “едно време”

Кафенето придобива голяма популярност през последните години както сред местните, така и сред туристите, които се наслаждават не само на вкусна домашна храна, но и на автентична винтидж обстановка.

Стени от бяла, на места олющена за ефект тухла, обгръщат цялото помещение. По тях висят стенни килими, дърворезби, декоративни чинии, гоблени и старинни черно-бели снимки в рамки с причудливи орнаменти. Канапетата и фотьойлите са едни от други по – оригинални, като единственото, което ги свързва е неподправеният старовремски стил. До тях викториански лампи, а над тях ретро ламперии озаряват залата със светлина и уют. Що се отнася до масите в локала, те до една носят в себе си духа на някоя отминала епоха като например барок, ренесанс или рококо. Като допълващ аксесоар към цялостната визия на заведението са разпръснати различни сувенири, кръстословици, изкуство от керамика и стъкло, типични за обзавеждането на дневните през 80-те години на 20 век. Барът и кухненският бокс се връщат още по-назад във времето с типичното за 60-те години тюркоазено синьо. Завършек на тази пътуваща във времето обстановка е музикалният ретро микс от песни на изпълнители от 80-те като Синди Лопър, Майкъл Джексън, Ози Озбърн и др.  

Дали защото предлаганите сладкиши и други домашни ястия във Vollpension, приготвени по изпитаните рецепти на баба и от нейните сръчни ръце, са изкущаващо вкусни, или защото младежите в екипа успяват да създадат неповторима задушевна атмосфера, но кафенето е винаги пълно. И по лицата на посетители винаги се усеща удовлетвоерението от срещата с нещо мило и уютно.

Веригата кафенета разполага засега само с две локации в цяла Виена като първата е на Schleifmühlgasse 16 в 4-ти район, а втората на Johannesgasse 4A, в 1-ви.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации