19.1 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаМария Касимова-Моасе: Липсва ми мама и татко да идват при мен да...

Мария Касимова-Моасе: Липсва ми мама и татко да идват при мен да ме видят 

Това ни отговори Мария Касимова-Моасе на въпроса липсва ли ѝ нещо от соца. Тя разказва, по личен снимков архив и без предварителен сценарий, истории в спектакъла Червена звезда, блок. 28, който гостува на 15.03 във Виена.

-- Реклама --

“Червена звезда, Бл.28” не е политическо шоу – то е ведра носталгия по моето детство и ранна младост, които просто се случиха в онова време. И бяха прекрасни, не заради, не въпреки, а независимо от него.”, споделя Мария. Представлението се “пише” всеки път на живо, с реакциите на публиката в залата, с почудата на по-младите зрители, с допълненията на тези, които имат спомени от преди 90те. 

Решихме да се поровим малко в тези на авторката и открихме, че е била добра на ръбче, за първи път вкусила киви, когато била на 20 години, а около Нова година най се вълнувала, когато пускали мандарини. Ето още 15 въпроса, които зададохме на Мария преди гостуването ѝ на 15 март. 

Мария Касимова-Моасе

 Какво имаше на първата ти касетка?

Беше сборна – такива се продаваха с готови записи в магазин “Сердика” в София. На моята имаше записи на Барбара Стрейзант, Бони М, АББА… и български изпълнители, защото беше задължително. Тях ги превъртах.  

Имаш ли любима храна от детството ти, която консумираш с удоволствие и до днес?

Да, кус-кус (това беше просто паста на топчета) със сирене и захар. Също филия с масло, конфитюр и захар. И попара. 

Къде беше първото ти пътуване в чужбина, по какъв повод и какво си спомняш от него?

Бях в пети клас, когато мама ме заведе в Будапеща. Беше декември, много студено. Стори ми се някакъв свят от приказките – красиви сгради, огромна река, частни магазини, любезни хора. Спомням си, че отседнахме у роднина. Тя купуваше едни лимонови кремчета за ядене от супермаркета и аз така си паднах по тях, че си тръгнахме с двайсетина, но ни ги взеха на летището. Още ме е яд…Помня и че много ходихме по музеи и по улиците, където миришеше на кестенов крем. Това е другото, което обожавам от онова време – кестенов крем със сметана. Всеки път, когато съм в Будапеща, ям такъв.

Кой е най-луксозният предмет, който семейството ти притежаваше?

Едни чаши за коняк със златна емблема на Napoleon.  Пиеше се в тях само по специални поводи.  

Колко салфетки имаше? Събираше ли картинки от дъвки?

И аз имах колекция от салфетки като всяко уважаващо себе си момиченце от онова време. Моята се побираше в една голяма кутия от луксозни бисквити. Не помня колко са били салфетките ми на брой, но помня салфетките паяжинки, които трудно се намираха и хич не се откъсваха от сърцата на другите колекционерки. Картинки от дъвки не събирах, то и тая колекция от салфетки ми беше истинска тегоба да я събирам, ама нали беше модерно…

Мария Касимова-Моасе

Какво правехте на рожденните ти дни и с какви бонбони черпеше в училище?

Канех деца у нас. Мама правеше сандвичи, дребни сладки и баница, купувахме солети и швепс. Първо ми поръчваха торта, после майка ми започна да я прави. Не беше красива, но беше вкусна. В училище черпех с бонбони “Сюрприз”. Бяха много луксозни и се продаваха в една кутия с розови рози на капака. Черпех и децата във входа с бонбони “Черноморец”. 

Три неща от менюто в училищния стол, които помниш?

Не ходех на стол, защото майка ми не искаше за ям пържено и мазно. Но в първи клас имахме задължителна закуска в 10 часа. От нея помня отвратителното мляко, което ни даваха в метални чаши. Било е на прах, смърдеше ужасно. Освен него помня т.нар. картошки от лавката – това пък беше чипс, ама по социалистически мазен, сиво-зеленикав на цвят и мек. Третото нещо, което помня, са плодовите млекца. Имаше ги в супермаркета до училище, купувахме ги, късахме със зъби крайчето и пиехме така, направо от плика. 

Опиши любимата си дреха от соцвремето.

Дънките бяха мечта. Купих си от Кореком едни с три номера по-големи, които стягах с колан. Не ги свалих пет години. С едни съученички също се сдобихме с тънки бензинджийски якета (от познати, които работеха на бензиностанции и имаха такава униформа), сменихме им копчетата с копчета тик-так, нашихме им емблеми и станахме абсолютен моден хит. И това яке скъсах от носете. 

Помниш ли първия си блус, коя беше песента?

Child In Time на Deep Purple. Беше дълго парче (над осем минути), можеше цяла връзка да започнеш и свършиш, докато го танцуваш. Като чуехме началното “тът-тъ-тъ-тъ-тъ-ръ-тъъъъ” и направо краката ни омекваха. Не помня конкретно с кого съм го танцувала, но имам един общ образ на изпотено момче, което едва ме държи за кръста на един метър разстояние, а аз съм скръстила ръце зад врата му и чувствам дишането му. 

Играла ли си на шише и шапка, можеш ли да обясниш правилата?

На шише съм играла. Сядаме в кръг на пода момчета и момичета. В средата се завърта едно празно шише. Когато спре да се върти, тези, към които сочи дъното и съответно отвора на бутилката, се целуват. Голям срам беше! На шапка не съм играла, но с моя клас в прогимназията си имахме наша си игра – пускахме блусове и загасяхме лампата. И в тъмнината гледаш да гепиш тоя, дето го харесваш, за да се прегърнете или пък да се целунете. Страхотна тръпка! Само лошото беше, че пред някои имаше тарапана, ама пред други – никой. 

Колко ти бяха джобните? Имаше ли алтернативни методи за печелене на пари?

Нашите не са ми давали конкретно някаква сума. Питаха ме дали имам пари и като нямах, ми даваха. Не съм се възползвала от тази тяхна практика – даже отказвах да взимам, когато имах. Взимах пари и от баба и дядо, които често ми пращаха. Сурваках по Нова година, разбира се. Имах и касичка. Първият си хонорар изкарах на 13 години от участие в телевизионно предаване за подрастващи. 

Кое стихотворение ти беше най-трудно да научиш наизуст?

“К Чаадаеву” от Пушкин. Но пък го знам и до днес цялото. 

Първата частна инициатива, която си спомняш, е…

Масовото отваряне на малки магазинчета. Изведнъж мазетата, гаражите и неизползваемите входове на блоковете се превърнаха в бакалии, магазини за безалкохолно, за цигари и сладки неща. 

Трудно ли ти беше да преминеш от Другарко към Госпожо в обръщението, спомняш ли си този преход?

Не, никак. Защото майка ми и баща ми използваха обръщението “госпожо” и на мен ми беше естествено. Вкъщи идваше частна учителка по английски. Наричах я “госпожа Вера Калчева”. Но за учителките от училище и до ден днешен ми идва да кажа “другарко”. 

Какво си спомняш от военното обучение и бригадите? 

От военното – как разглобяваме и сглобяваме Калашников. И как лежим по едни поляни, докато Чернобил е гръмнал, но никой не ни е казал… А от бригадата… Бях в девети клас, когато бяхме на бригада за рози в село Елхово, близо до Стара Загора. Страшен купон беше. Смях, дискотеки вечер в лагера, песни, а сутрин ставане в 4.00 и ходене на полето още от 5.30ч. После работа до обяд и след това следобеден сън и забавления. Изкарахме си страхотно. На всичкото отгоре дойде и гаджето ми да ме види и ни пуснаха в отпуска за четири часа в Стара Загора. Такова вълнение няма как да бъде описано. Както и онзи трепет, който усетих, когато видях жигулата на татко и мама да се носи по пътя към нас. Липсва ми това мама и татко да идват при мен да ме видят. 

Мария Касимова-Моасе можете да срещнете на живо във Виена на 15.03.2024, петък, в 19:30 в Impact Hub Vienna, Lindengasse 56, 7. Bezirk.

Билети за “Червена звезда, бл. 28” можете да закупите  ТУК.

Повече информация за събитието можете да откриете ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации