8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКак Анна Линеа от Уисконсин написа книга за Баба Марта

Как Анна Линеа от Уисконсин написа книга за Баба Марта

-- Реклама --

Текст Петя Апостолова

Честита Баба Марта, приятели!

Първи март е един от най-тачените български празници, както от малки, така и от големи. С него се поставя символичното начало на пролетта, с която кръговратът в природата започва наново. Мистиката около този празник се подхранва от многобройните легенди и предания за Баба Марта (олицетворение на месец март), с които сме закърмени от ранно детство. А многовековната традиция да се окичват мартеници на най-близките за здраве, е любим символ на обич, грижа и приемственост между поколенията. Щом настъпи първи март, Баба Марта се събужда, за да обедини в обичаите си всички българи, пръснати в различните кътчета на света, посявайки в сърцата им семената на любовта и носталгията по техните български корени.

Навсякъде по земята хората посрещат началото на пролетта с огромна доза радост и вълнение, но дълбоките традиции в народната култура на нашия тъй колоритен празник са толкова впечатляващи за останалите народи, че те будят интереса и въображението на едно американско семейство по особено интересен начин.

__________

Мартеници в представителството на Европейската комисия в Австрия

Дърво в центъра на Виена е украсено с мартеници

___________

Една американка по следите на Баба Марта

Анна Линеа е родом от Уисконсин, но през последните години работи като библиотекарка в град София. Българските ни обичаи за връзване на мартеници от бели и червени конци я вдъхновяват да научи повече за митологичния персонаж, който стои зад този празник, а след това да напише детска книга за приключенията на Баба Марта. В процеса на писане и издаване на детската си книжка с картинки, Анна прави обстойно проучване, обхващащо голям брой детски народни приказки за Баба Марта, а също така разговаря и с българи относно техните спомени от детството, свързани с историята на празника. За илюстрациите в книгата си, тя черпи вдъхновение от стила на Александър Божинов в собствената му книга „Азбука за малките“ от 1921 г.

В резултат на всичките ѝ усилия, на 4 февруари, 2021 година, излиза от печат английската книга „Баба Марта“, вдъхновена от българския фолклор и популяризираща традицията на мартениците, запазена във времето. Книгата разказва за Баба Марта – люта, непостоянна и вечно мърмореща жена, която живее високо в планината. Нейното настроение влияе на сезоните и лесно може да донесе както ледени ветрове, така и топли слънчеви лъчи. Когато Баба Марта се ядоса, настъпват студени и мразовити дни, а когато се засмее – природата се покрива с топлина и надежда. Пижо и Пенда, които живеят по-надолу в планината, понасят стоически дългата и сурова зима. Накрая те решават, че е крайно време да се направи нещо, за да върне Баба Марта усмивката си, а с нея и топлите дни на пролетта.

Книгата може да се поръча по Амазон ТУК.

След издаването на книгата, на първи март същата година, Анна и родителите ѝ, Мари и Рей, обикалят по Витошка с книга в ръка и ръчно изработени костюми в духа на празника, с които привличат вниманието на минувачите. Насред щандовете за продажба на мартеници, американското семейство се превръща в най-куриозната и ярка атракция на празника. И как иначе!

Техният пример ни кара да се гордеем с богатото си културно наследство, но също и да се замислим върху това, че ако не го ценим и не му отдаваме нужната почит, винаги ще се намери някой друг, който да го направи. Дори може би по-добре от нас. Но това, колкото и хубаво, би било твърде жалко.

Затова, още един път на всички българи, честита Баба Марта!

___________________

Още по темата:

Приятели с мартеници

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации