14 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВеликденски базари и обичаи в Австрия

Великденски базари и обичаи в Австрия

Докато чакаме православния Великден в началото на май, нека се запознаем с някои традиции и обичаи в Австрия, свързани с празника, и да посетим красивите великденски базари.

-- Реклама --

Текст Петя Апостолова

С идването на пролетта започват и приготовленията за най-светлия и важен празник за вярващите християни по света, били те православни или католици.

Обичаите около Великден или така нареченото Възкресение Христово носят радост на всяко българско семейство още от прастари времена, събирайки неговите членове около богато украсена трапеза, на която присъстват боядисани яйца, козунаци и агнешко месо. Тези порядки, свързани с вярата в Господ, целят да напомнят за безсмъртието и великото дело на нашия изкупител и спасител Исус Христос.

Яйца и козунаци

Както всеки знае, православните традиции повеляват яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като първото яйце трябва да е червено. Стопанката на къщата потърква с него страните на децата и рисува по челата им кръст за здраве. След това то се поставя пред икона, за да осветява къщата и се пази до следващата година. Боренето с великденски яйца се счита за най-забавната част от празника според малчуганите, а обичаят сам по себе си символизира борбата за победа и сила. За притежателя на „боракът“, както добре e известно, е отредено много здраве, щастие и благополучие.

Великденските козунаци са неразделна част от празника, тъй като този обичай води началото си от дълбока древност, когато момите месели обредни хлябове, а след това ги украсявали с плетени орнаменти от тесто. Според преданието козунаците се месят в Страстната събота преди изгрев слънце. След като козунаците се изпекат, те не се режат, а се чупят, тъй като се вярва, че хлябът има душа.

Не на последно място остава ежегодната тържестена литургия в църковната обител, която се състои в събота срещу неделя. Точно в полунощ камбаните на храма започват да бият и свещеникът оповестява Възкресението на Божия син с думите „Христос Воскресе!“, а християните отговарят „Воистина Воскресе!“. Хората палят свещи и обикалят църквата три пъти, опитватвайки се да запазят пламъка жив възможно най-дълго.

Тези православни обичаи са ни добре познати, но в католическия свят хората имат и по-различни традиции.

снимка © Lammerhuber

С какво обаче се различава католическият от православния Великден?

Oбикновено католическият Великден предшества православния. Това е така, защото датата на празника се определя от православната църква според Юлианския календар, докато католическата църква я пресмята според Григорианския.

_______________

Защо православни и католици празнуват Великден на различни дати?

Традиции и обичаи по Великден в Австрия

________________

В католическия свят е изключително популярно търсенето на великденски яйца. Правилата на играта изискват боядисани или шоколадови яйца да бъдат скрити от децата на различни места, а тяхната задача е да ги намерят възможно най-бързо. Друга известна традиция е търкалянето на боядисани яйца по наклонена ливада.

Въпреки, че както при православния, така и при католическия Великден е задължително боядисването на яйца, то те се различават по символите. Символът на католиците е заекът, а този на православните християни е червеното яйце.

________________

Заекът като символ на Великден в католическия свят

_______________

Още един интересен католически обичай е поставянето на кошница, пълна с храна, по време на сутрешната Великденска литургия, която после се поставя на празничната трапеза за обяд. Смисълът на този ритуал е храната да бъде пречистена и благословена от самия Господ в неговата обител.

Докато за православните държави е типично Великден да се празнува в тесен кръг от хора и то най-вече в семейна среда, то в католическите страни празникът добива големи мащаби, като честo това се изразява в общественo достъпни великденски пазари, подобни на коледните. Те традиционно отварят врати в края на месец март, а пъстрите им яйца и разнообразни занаяти се считат за предвестници на пролетта. Тази година католическият свят ще празнува Великден на 31 март, а православният на 5 май.

Великденски базари

За българите във Виена представяме едни от най-впечатляващите великденски пазари на 2024 година. Ето кои са те:

  • Великденски пазар при Шонбрун

Пазарът при Шонбрун можете да посетите от 16 март до 2 април 2024 г., от 10:00 до 18:30 ч. Подобно на коледния пазар, великденският се провежда в почетния двор на замъка. Повече от 70 фирми от цяла Австрия предлагат широка гама от великденски сувенири, дърворезби и украси за дома. Освен за любителите на занаятите, организаторите са се погрижили и за нуждите на гастрономите. На тяхно разположение ще има различни видове сладки и солени изкушения, типични за австрийската култура.

Посетителите ще могат да се насладят на разнообразна съпътстваща програма с музика на живо и занимания за най-малките, а всяка събота, неделя и Великденски понеделник джаз и суинг ансамбли ще разпръскват весели звуци и танцувално настроение на площада пред работилницата за великденски зайци.

  • Старият виенски великденски пазар на Фрайунг

Този пазар е отворен от 15 март до 2 април 2024 г., всеки ден от 10:00 до 20:00 ч. Не пропускайте тази възможност, защото там се намира най-голямата планина от великденски боядисани яйца в цяла Европа – цели 40 000! Великденски специалитети като Osterpinzen, специално приготвена великденска шунка и агнешко ви очакват по щандовете, а освен това можете да разгледате всякакви занаятчийски изделия за великденска украса. И тук детска програма с рисуване, домашен бит и музика на живо ще грабнат вашето внимание.

снимка © Wiener Stadtgärten
  • Великденски пазар Аm Hof

Пазарът „Аm Hof “ посреща своите гости от 15 март до 1 април 2024 г., понеделник-четвъртък от 11:00 до 20:00 ч., а от петък до неделя и на Великденския понеделник от 10:00 до 20:00 ч., като традиционните сергии за храна ще работят до 21:00 ч. Този великденски пазар се организира от сдружението „Kunst+Handwerk vom Künstler“ и се провежда от 2002 г. насам, т.е. вече повече от 20 години. Всяка година посетителите имат възможност да се разхождат между различните исторически сгради, които приютява широкото простраство на двора. Междувременно това не им пречи да разглеждат на воля ръчно изработени стоки от регионални художници и занаятчии.

  • Великденски пазар в цветните градини на Хиршщетен

Пазарът ще бъде на разположение за своите посетители за краткия период от 30 март до 1 април 2024 г., всеки ден от 9 до 18 ч. Входовете към цветните градини Хиршщетен се намират на улица Quadenstraße 15 в 22ри район. Както при останалите великденски пазари, така и там, гостите ще могат да опитат от разнообразието на регионалната виенска кухня, а вдъхновение за красиви аранжировки и декокации ще намерят директно в цветните градини. Освен занимания за децата, включващи надуваем замък, въртележки и рисуване, пазарът предлага и работилници за възрастни, посветени на тазгодишната тема „билки“.

А ето кои са някои от великденските пазари в Долна Австрия за 2024 година:

  • Великденски пазар в замъка Хоф
  • Великденски пазар в Хартиената къща за игри
  • Великденски пазар Райхенау
  • Великденски базар Време за яйца в Егенбург“
  • Великденски пазар Мархфелд

За повече информация относно датата, часа, мястото и концепцията на горе изброените великденски пазари, посетете портала https://www.stadt-wien.at/

Без значение дали сме част от католическия или православния свят Великден си остава един от най-символичните и сплотяващи християнски празници. Празник на вярата в доброто, в човешкото и в прошката.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации