18.8 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноПразник на българската народна песен направиха хоровете "Китка", "Ягода", "Българска музикална палитра"...

Празник на българската народна песен направиха хоровете „Китка“, „Ягода“, „Българска музикална палитра“ и ученици от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ (снимки и видеа)

-- Реклама --

Усмихната и въодушевена публика посрещна с ентусиазъм талантливите и щедри певци от трите хора във Виена, които изпълняват български народни песни – „Китка“ с ръководител Мария Топева и диригент Нина Василева-Занешев, „Българска музикална палитра“ с диригент Констанца Петрова и „Ягода“ с ръководител Йонка Драгоманска. С тях на сцената изязоха и децата от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ с ръководител Таня Александрова.

В съботната вечер на 27 януари те зарадваха публиката в концертната зала на Yamaha Musikschule в австрийската столица – всеки колоритен за себе си, придържащ се към определен стил и репертоар – различни и все пак близки.

Събра ги вокалният педагог, композитор, диригент, певец и гайдар Николай Балабанов, който гостува във Виена по покана на Нина Василева-Занешев.

Изпълнение на хор „Българска музикална палитра“ с ръководител Констанца Петрова

През седмицата той проведе редица уъркшопове и интензивно обучение по хорово пеене на многогласни аранжименти на български фолклорни и авторски песни на певците в четири хора и посети българските училища „Св.св.Кирил и Методий“ и „Проф.Иван Шишман“. Както каза Нина Василева-Занешев „той успя да ни убеди, че никога не е късно да се започне нещо красиво“.

Децата от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ откриха концерта.

След няколко изтощителни дни на репетиции певците излязоха на сцената, за да покажат наученото. Загърбили умора, болести, стрес те показаха на гостите красотата на българската песен. Припомняме, че не става дума за професионални изпълнители, а за хора, посветени на друг професии, но превърнали пеенето в много повече от хоби.

Освен ръководителката Йонка Драгоманска в хор „Ягода“ има само още две българки. Всички останали певци са чужденци, влюбени в българската народна песен.

Има събития, след които човек се чувства пречистен и зареден с позитивна енергия. Заради искреността в думите и изпълненията на участниците, заради себераздаването им на сцената и топлината на публиката този концерт донесе много радост на всички присъстващи в залата.

Хор „Китка“ с диригент Нина Василева-Занешев

__________________

Още по темата:

Сънародничката ни във Виена Йонка Драгоманска: Австрийците приемат българската народна музика с много възхита

Хор „Китка“ спечели сребърно отличие на Международния хоров фестивал на мира във Виена

БКПО „Кирил и Методий” – духовно пространство за изява на творческия пламък на българина

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации