14.4 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаНепознатата Виена - какво научихме от Wien Museum

Непознатата Виена – какво научихме от Wien Museum

-- Реклама --

Ако историята може да се измерва в часове и километри, то за два часа в рамките на разходката „Непознатата Виена“ преминахме от праисторическите времена до наши дни, извървявайки около километър и половина. Всъщност за това време екскурзоводката Диана Пиперова успя да ни преведе през трите етажа на Музея на Виена, разположени на площ от 3 300 кв.м и да ни разкаже най-интересното от историята на австрийската столица.

Пътешествието през вековете премина през римския период, Средновековието, турските обсади от 1529 и 1684 г, революцията от 1848, Първата и Втората световни войни, национал-социализма, „Червената Виена“, периодът след войната.

Акцентът в разказа на екскурзоводката ни отново бяха хората и техният живот, белязан от конфликти на религиозна или политическа основа и социално разслоние. Проследихме теми като работа, жилища, транспорт, миграция, екология, дори мода, определящи за ежедневието на виенчани през годините.

Особено интересни бяха оригиналните статуи от катедралата „Св.Стефан“, оргининалният надпис от несъществуващата вече Южна гара, статуите от фонтана на площад „Нойен Маркт“, рицарските доспехи.  Най-после се запознахме и с кита Полди, който е дълъг 10 метра и тежи 1,7 тона и виси от тавана в централната зала на втория етаж.

Експозицията включва и картини на Климт, Кокошка, Шиле и други известни виенски художници. Вълнуващи бяха разказите за известни личности – художници, политици, актриси, музиканти, императори или пък техните придворни.

Големи макети на града проследяват развитието му през вековете. Целта на кураторите е да представи един по-откровен поглед към миналото и да се даде възможност за критичен анализ на събития и личности.

Два часа не са достатъчни, за да се каже всички интересно и любопитно за историята на Виена, която не винаги е била лъскава. Но при всички случаи научихме куп любопитни, понякога смръзяващи, понякога забавни факти за хората и миналото на този великолепен град.

Надяваме се, че всеки от нашите гости е намерил своя любима епоха, личност, предмет, събитие или кътче в този интерактивен музей.

Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички наши гости от трите групи през уикенда, както и на нашата прекрасна екскурзоводка Диана Пиперова за задълбочения, но и изключително увлекателен разказ.

Следете ни, за да научите кога и къде ще бъде следващата ни разходка.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации