23.6 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСчитана за изчезнала картина на Климт се появи на търг във Виена

Считана за изчезнала картина на Климт се появи на търг във Виена

-- Реклама --

Само до преди няколко дни никой не подозира, че картина на Климт, известна досега само от малка черно-бяла снимка, все още съществува. На 25 януари виенската аукционна къща „Им Кински“ сензационно представи на публиката „Портрет на госпожица Лизер“, който се смяташе от експертите за изгубен. Климт рисува картината през 1917 г., което я прави една от късните творби на световноизвестния модерен художник.

Оказва се, че от 60-те години на миналия век цветният три четвърти портрет е бил частна собственост и е украсявал вила във Виена в продължение на десетилетия. Той ще бъде продаден на търг на 24 април.

Досега картината бе позната само от тази черно-бяла снимка, Taschen Verlag/Verlag Welz

Картината с размери 140 x 80 см и изобразява млада жена в строга фронтална поза на червен фон. Около раменете ѝ е увита пелерина, богато украсена с цветя. „Цветовата палитра е образцова за късното творчество на Климт“, коментира за медиите Клаудия Мьорт-Гасер, ръководител на отдела за класически модернизъм на аукционната къща „Кински“. Творбата е една от последните и най-красиви в късния творчески период на художника.

_______________

След сто години картината „Дамата с ветрило” на Климт се завръща във Виена

„Нарисуваната целувка”: любовта на Климт и Фльоге на фона на Виена

_______________

Цена – между 30 до 50 милиона евро

Майкъл Ковачек, един от управляващите директори на „Кински“, е във възторг от възможността творба с такава рядка стойност и история да бъде предложена на пазара на изкуство в Австрия. „Кински“ е втората по големина аукционна къща в Австрия и се ползва с безупречна репутация и експертиза по отношение на австрийския модернизъм. Макар и обичайно произведения от този ранг да се продават в Лондон или Ню Йорк, настоящите собственици на творбата са се доверили на местните специалисти.

Приблизителната стойност на портрета се определя между 30 до 50 милиона евро. Що се отнася до очакваните приходи от търга, суми между 40 и 70 млн. евро са „мислими“ в сравнение с други произведения на Климт от последните години.

Коя е госпожица Лизер?

Досега експертите предполагаха, че Климт е изобразил осемнадесетгодишната Констанца Маргарете Лизер, дъщеря на Адолф Лизер. Братята Адолф и Юстус Лайзер са били сред водещите индустриалци на Австро-унгарската монархия. Проучването на аукционната къща обаче разкрива и друга възможност. Според нея е възможно произведението да е поръчано и от снахата на Адолф – Хенриета Амалия Лизер-Ландау, често наричана „Лили“, която се развежда с Юстус Лайзер през 1905 г. Следователно изобразената „госпожица Лизер“ би могла да бъде и една от двете дъщери на Лили. „Тук все още много неща са неизвестни“, обобщава съуправляващият директор Ернст Плойл.

Портрет с история

Неясноти има и около произхода на картината. Не е ясна точната съдба на портрета между 1925 г. и 60-те години на ХХ в., а следователно и местонахождението му по време на националсоциалистическия режим. Плойл обяснява, че въпреки интензивното проучване няма доказателства за „незаконно отчуждаване“. В каталога на търга също така се посочва: „Следователно няма доказателства, че произведението е било плячкосано, откраднато или по друг начин незаконно иззето преди или по време на Втората световна война.“

Портрет на госпижица Лизер

Климт вероятно е започнал работа по картината през май 1917 г. В рамките на няколко седмици седящата жена е идвала като модел девет пъти в ателието на художника в Хийтцинг и са направени поне 25 предварителни етюда. След смъртта на Климт на 6 февруари 1918 г. творбата – все още недовършена на малки части – е върната на клиента.

„Следващата следа“ датира от 1925 г., когато картината е показана на изложба в Neue Galerie на Ото Калир-Ниренщайн. Предполага се, че там е направена и черно-бялата снимка, чийто негатив е единственото изображение на портрета в архива на Националната библиотека на Австрия. В инвентарната карта е отбелязано: „1925 г. във владение на г-жа Лизер, IV, Аржентинерщрасе 20“. На този адрес е живяла Хенриета Лизер. Тя остава във Виена въпреки нацистката диктатура и през 1942 г. е депортирана и убита. Въпреки че след края на войната дъщерите ѝ реституират на имуществото ѝ, картината никога не се споменава и дори не е възстановена. Освен това е доказано, че картината никога не е била изнасяна от Австрия.

Пале Кински, Виена

Кога и къде е продадена?

„Портрет на госпожа Лизер“ влизла в търговията с произведения на изкуството, но „не знаем кога и къде е била купена и продадена, тъй като е „невъзможно да се разбере“, пояснява Плойл. Сегашните собственици са я наследили от далечни роднини преди около две години, като преди това е била предавана от няколко поколения. От средата на 60-те години на миналия век се е намирала в салона на вила близо до Виена. Допълнителните прегледи от страна на Кински разкриват, че е в „почти перфектно състояние“. След това тя е експертно почистена и анализирана с помощта на инфрачервена технология. Това показа, че Климт е направил много малко корекции по време на процеса на рисуване – за разлика от неговата „Адел Блох-Бауер II“ например.

Преди картината да бъде продадена на аукцион на 24 април от името на настоящите собственици, за които не са предоставени повече подробности, тя ще бъде показана на публиката в Kinsky в продължение на около две седмици преди датата на търга. Планирани са и представяния на няколко места в Европа и Югоизточна Азия, като Германия, Швейцария, Обединеното кралство и Хонконг.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации