8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияХор "Китка" спечели сребърно отличие на Международния хоров фестивал на мира във...

Хор „Китка“ спечели сребърно отличие на Международния хоров фестивал на мира във Виена

-- Реклама --

Нина Василева-Занешев, Митоша Димова, Павлина Фипипи, Нели Гербафсиц, Динка Гюрова, Христина Иванова, Илиана Иванова, Стефка Китанова, Симона Иванова, Георги Маринов, Йорданка Петрова, Росица Попова, Илияна Цанкова, Елена Вълчева, Мария Златанова, Станка Костова, Доротея Димитрова – това са хората, които през изминалата седмица донесоха на сънародниците си много радост и повод за гордост.  

Виена: Хорът за български народни песни „Китка“ със специална покана за участие в Световния хоров фестивал на мира

Певческият хор „Китка“ към сдружение „Български ритми“ спечели сребърно отличие на Международния хоров фестивал на мира във Виена. Плакетът и специалната статуека бяха връчени на диригентката на хора Нина Василева-Занешев по време на заключителния гала концерт на фестивала в Златната зала на Музикферайн на 23 юли 2023 г.

Пътят към тази награда е история за силата на духа, оптимизма, упорството и ината и най-вече за любовта към българската народна песен и желанието на представиш родината по най-добрия възможен начин на най-престижните сцени.

В основата на цялата организация е неуморната Нина Василева-Занешев, която за броени дни успява да сформира групата и да започне репетиции. Събират се в паркове и въпреки горещините жените репетират по 4-5 часа на ден, изоставили ежедневни задължения и грижи. Самодейният състав, в който няма нито един професионален певец, поема ангажимента да участва във всички събития на фестивала и така пее в катедралата „Св.Стефан“, църквата Фотивкирхе, сградата на ООН и залата МUTh на Хора на виенските момчета, а накрая и на една от най-престижните музикални сцени в света – Музикферайн.

Възторжените реакции на публиката въодушевяват изпълнителите и те постепенно набират кураж и самочувствие. „Имахме своите спадове в настроението, но през по-голямата част от времето тези дни ние буквално летяхме“, споделя емоцията от преживяното Нина Василева-Занешев. Хор „Китка“ впечатлява не само публиката, но и музикалните специалисти, присъстващи на фестивала. „Вокалният педагог на известния Хор на виенските момчета лично дойде да ни разпитва за музиката, за тоналностите, за произхода на песните“, разказва Нина.

За самите хористи най-вълнуващ и запомнящ се е концертът във Фотивкирхе. Гласовете им изпълват всяко ъгълче на красивата катедрала, извисяват се красиви и чисти в своята хармония и докосват сърцата на публиката, събрала представители от различни континенти.

Златната зала на Музикферайн е позната в цял свят от Новогодишния концерт на Виенската филхармония. За нея казват, че е залата с най-добра акустика в света. Наред с още 40 хора от цял свят българската група излезе смело и уверено на тази престижна сцена. Ръцете на диригентката плуваха във въздуха и насочваха певците, а те на свой ред следваха указанията и прецизно преливаха гласове и щедро извиваха песните.

Бойка Анастасова, председател на сдружение „Български ритми“, Александър Александров и Нина Василева-Занешев с полученото отличие.

В края на вечерта много уморени, но безкрайно щастливи и удовлетворени, участниците в хор „Китка“ прегърнаха получената награда.

Тя е признание за техния огромен труд, талант и умение да предадат по вълнуващ и неповторим начин красотата на българския фолклор. Отличието е и доказателство, че оптимизмът, упоритостта и всеотдайността са важна съставка за всеки успех. Точно както и любовта, бликаща от всяко изпълнение на хора и омайваща публиката.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации