12.7 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБКПО „Кирил и Методий” – духовно пространство за изява на творческия пламък...

БКПО „Кирил и Методий” – духовно пространство за изява на творческия пламък на българина

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

БКПО „Кирил и Методий” във Виена е най-старата сред българските организации в чужбина. Създадена през 1945 г в австрийската столица тя неизменно се стреми да обединява българите, да им дава поле за изява и да съхранява българския дух и традиции. В своята почти 80-годишна история организацията е имала силни активни периоди, имала е и години, в които дейността ѝ се е свивала, затруднена от липса на помещение и средства. Но чувството за отговорност, желанието да се поддържа българското и жаждата за творчество на нейните членове са запазили жизнените ѝ сили и енергията да преодолява трудностите.

Пъстра палитра от културни дейности

„Днес структурата на българската общност в Австрия е коренно различна от тази преди 10-20 години, да не говорим преди 1990 г, факт, който повишава значително изискванията към нашата организация. Българите имат вече по-широки потребности, надхвърлящи тясно разбрания патриотизъм.” Това споделя Бойчо Дамянов, председател на БКПО от 2015 г.

Български певчески хор към БКПО“Кирил и Методий“ с диригент маестро Божидар Абрашев

Литературен кръжок с координатори Елисавета Григорова, Елица Бешкова и Иван Петров, читателски клуб, създаден от Славена Николова, певчески хор с диригенти Божидар Абрашев и Констанца Петрова, театрална група под ръководството на Лина Гладийска, смесена детска фолклорна група “Шарено чорапче” и “Златни пендарчета” с хореограф и ръководител Галя Милева, творческо ателие за деца водено от Ева Цветкова, дискусионен клуб с координатор Росена Вуцова, курсове по йога с Царинка Ангелова – това са по-главните направления, които активно функционират под шапката или в активно сътрудничество с организацията. Непрекъснато се раждат и нови инициативи, които постепенно набират сила. Такива са модерният балет за деца, гайдарската група и съставът за естрадни песни. Клубното помещение на Kühnplatz дава възможност репетициите да се провеждат в удобно за участниците време, но и предлага пространство за неголеми сбирки, изложби, театрални постановки и концерти.

Театралната група към БКПО „Кирил и Методий“ с ръководителката си Лина Гладийска по време на репетиция на постановката „Женско царство“

“Правим това, от което има нужда един културен и с разностранни интереси човек – неща, свързани с духовното ни израстване – литература, театър, музика, фолклор, приложно изкуство. Това е фундаментът, върху който стъпваме, за да създадем нещо ново.”

Юбилейно тържество по случай 65 години от основаването на БКПО „Кирил и Методий“ – Виена

Под ръководството на Бойчо Дамянов организацията бързо се развива и разраства. Преплитайки дейността на творческите звена тя вече е в състояние да предложи цялостна художествена програма. Това се случва по традиция на голямото коледно тържество, честването на 24 май или 8 март. Поле за изява самодейците намират и по време на Ботевите празници, организирани от БКПО пред паметника на Христо Ботев в Голс, Бургенланд, ежегодното участие в отбелязването на 9 май пред паметника на Съветската армия във Виена, както и в многобройни други участия в тържества и концерти. От няколко години организацията кани през лятото своите приятели на среща на родна земя.

Бойчо Дамянов и Александра Зидарова поднасят цветя пред паметника на Ботев от името на БКПО „Кирил и Методий“

Българинът е духовен човек и има нужда от изява

Всяко от творческите звена функционира самостоятелно и следва своя собствена програма и ритъм. Въпреки голяма си натовареност в ежедневието, хората отделят от свободното си време, за да пеят, танцуват, спорят, разучават театрални роли, четат и дискутират както литературната класика, така и собствени творби. Цялата дейност на организацията се координира от Управителния съвет, отделните звена са самостоятелни, но и се чувстват част от едно голямо семейство. „Нашата задача е да казваме „да” на всяка нова смислена инициатива, да я подкрепим и да помагаме тя да се случи. Бюрократични инстанции често казват „не” и обясняват защо не може да стане. Аз вярвам, че стига да има желание, рано или късно начин винаги се намира”.

Сбирка на литературния кръжок към БКПО „Кирил и Методий“

Бойчо Дамянов и неговите съратници умеят да привличат нови членове, да ги окуражават и мотивират да търсят поле за изява на талантите си. Те залагат на личния пример, защото знаят, че всяко отделно звено буквално „засмуква” все нови и нови хора.

Българинът е духовен и креативен човек. Той има нужда от изява и търси подходящо за него поле.

„Има хора, които в началото идват само, за да гледат как репетира хорът или как се създава една пиеса. Постепенно те се оказват повлечени от този творчески процес и сами започват да създават нови културни ценности – да пеят, да пишат, да се качват на сцената като актьори или танцьори”. Така се създават приятелства, отварят се нови теми за разговор, раждат се идеи и проекти. Тази активна дейност председателят на организацията сравнява с мисията на читалищата, които през вековете са били истински огнища на българската култура и идентичност.

Безкористно и доброволно

Цялата дейност на БКПО през годините е резултат от енергията и усилията на много хора, които напълно безкористно и доброволно отделят от времето си, за да може българското слово и музика да продължава да звучи дори на стотици километри от Родината.

Много музика и танци на коледното тържество на БКПО „Кирил и Методий”

Благодарение на хора като Искра Шварц, Александра Зидарова, Диана Пиперова, Христина Лазарова, Владимир Киров, Божидар Абрашев, Лина Гладийска, Галя Милева, Сузана Йорданова БКПО „Кирил и Методий” успява с мъдрост и спокойствие да остане през годините опора и притегателен център за всички, които милеят за родното и обичат България. „Именно този патриотизъм – невидимият, всекидневният, а не показният и парадният, ни събира и обединява през целия път, изминат досега”, подчертава Бойчо Дамянов. Той е убеден, че на „обществени начала се създават много повече, по-интересни и по-качествени неща, защото те се правят със сърце, с любов към българското, към майчиния език, към традицията, към фолклора”.

Членове на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“, Виена в къщата на Христо Данов в Пловдив

Музикантите, танцьорите, певците, лекторите участват в изявите на организацията единствено заради удовлетворението, че доставят радост на своите сънародници и приятели. Често на празници на сцената стъпват както големи утвърдени имена от артистичния свят, така и млади таланти и самодейци – толкова пъстри и разнородни са членовете на организацията.

Културата като потребност за себеизразяване

Когато човек по една или друга причина отиде да живее в чужда страна, в различна културна среда, той изпитва необходимост да се идентифицира като българин, като личност, принадлежаща към култура с дълбоки корени. Стъпил на тази основа, той е готов да опознава новата среда, но продължава да търси връзката с родното. БКПО „Кирил и Методий” е едно от тези места в Австрия, където всеки българин може да намери своето място за лична изява. Не случайно Бойчо Дамянов припомня: „Нека не забравяме, че първостепенното в развитието на живота на човека е духовното. Културата и духът ни отличават от целия останал биологичен свят. Материалното е необходимост, а не ценност и когато човек покрие базисните си нужди, той инстинктивно стъпва на следващото ниво и търси да задоволи и духовните си потребности”.  И затова е важно да има къде да срещне и други сънародници със сходни духовни нагласи, с които да обменя мисли, да създава, да твори.

Първата сбирка на Българския читателски клуб във Виена

Вече 78 години БКПО „Кирил и Методий” е духовен дом за стотици българи, които търсят и намират своето място в една различна среда, намират своята личностна опора чрез културата. Духовното във всичките му разновидности не познава граници и предели, дава необятни хоризонти за себеизява и себеутвърждаване.

Кратки исторически бележки

Проф.Мими Дичева

 „Българската културно-просветна организация е създадена в годината, когато завършва Втората световна война. Ние не знаем какво е накарало нашите сънародници в онова сложно време, когато Европа е в развалини, и още не се е разсеял димът от пожарите, да помислят за създаването на свое сдружение. Може би ужасите от най-опустошителната в човешката история война са ги подтикнали да бъдат по-близо един до друг. Може би са си припомнили девиза на Народното събрание в София – Съединението прави силата. Няма ги основателите, за да ги попитаме. И днес ние сме верни на нашия девиз – винаги и във всичко да си помагаме, да работим за утвърждаването и разпространяването на българщината. Да приобщаваме все нови и нови приятели на България от нашите австрийски и чуждестранни кръгове. Да запалваме и предаваме българския дух, език и история в сърцата на нашите деца и внуци”. Това пише проф.Мими Дичева, председател на БКПО”Кирил и Методий” (-2015) в книгата „Път през годините”, издадена през 2010 г. по повод 65-годишнина на организацията.

IM MEMORIAM Напусна ни Мими Дичева

Историята на сдружението е свързана с имената на д-р Ангел Златев, инж.Димитър Чолаков, инж.Драган Франгя, проф.Желю Минчев, инж.Васил Драганов, проф.Мими Дичева.

Проф.Мими Дичева, инж.Кирил Филипов, Таня Лукш и Станчо Маджаров (снимката е публикувана в книгата „Път през годините“)

От март 1962 до 1990 г до се издава вестник „Новини” с главен редактор инж.Кирил Филипов.

През 2001 г. организацията полага началото на ежегодните Ботеви дни, свързани с полагането на цветя на паметника на Христо Ботев във ВИП парка на ЮНЕСКО в Голс.

Материалът е част от поредицата „Българите в Австрия – портрет в 21 век“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации