14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНовото коалиционно правителство на Австрия ще положи клетва пред президента

Новото коалиционно правителство на Австрия ще положи клетва пред президента

-- Реклама --

Девет демонстрации на различни организации ще се проведат в центъра на Виена в деня на клетвата

Себастиан Курс (в ляво) и Хайнц Кристиан Щрахе (c) APA/AFP/ALEX HALADA

След двумесечни преговори Консервативната народна партия и Партията на свободата се споразумяха по всички основни въпроси от съвместната им политика и представиха бъдещото коалиционно правителство.

Програма

„Заедно. За нашата Австрия” е заглавието на общата програма, описана на 182 страници. Още в преамбюла на документа Себастиан Курц и Хайнц Кристиан Щрахе говорят за големите предизвикателства, с които ще трябва да се справят, за да могат хората в бъдеще да живеят спокойно и мирно. Ограничаване на нелегалната емиграция, противопоставяне на създаването на паралелни общества и ускоряване на процеса на депортация на тези, които не са получили право да останат в страната, ще бъдат сред основните приоритети във вътрешната политика. Управляващите ще работят и за облекчаване на данъчната тежест върху населението и намаляване на бюрокрацията. Обсъжда се и идеята за въвеждането на 12-часов работен ден, който трябва да бъде в интерес както на работодателите, така и на трудещите се.

По отношение на Европейския съюз двамата лидери са категорични, че ще продължат заедно да работят за връщането на Съюза към основните му ценности, както и за подобряване на отношенията между Запада и Русия. Вече бе ясно заявено, че Австрия няма да подкрепи присъедиянване на Турция към ЕС, с което бе предизвикана гневна реакция от страна на Анкара.

Министри

31-годишният Курц става най-младият канцлер на Австрия, а Партията на свободата за трети път влиза във властта. Когато през 2000 г. крайно дясната партия на Георг Хайдер спечели места в парламента,  ЕС наложи дипломатически санкции на страната. 17 години по-късно председателят на FPÖ Херберт Кикъл ще бъде вътрешен министър, а Щрахе – вицеканцлер. Партията има общо шест министерски кресла, сред които тези на отбраната (Марио Кунсек), на външните работи (Карин Кнайсъл), на инфраструктурата (Норберт Хофер) и Министерство на социалните грижи, здравето и труда (Беате Хартингер).

ÖVP ще ръководи седем министерства като поема икономиката, правосъдието и финансите. 50% от състава на новото правителство е от дами, а за първи път Министерството на икономиката се поема от жена – Маргарете Шрамбьок.

Като гаранция, че управляващите ще следват проевропейска политика, канцлерството ще поеме директен контрол над част от европейските отдели на Външно министерство, а въпросът за излизане на страната от ЕС, повдиган от Партията на свободата, няма да може да се гласува на референдум.

Новото правителство ще положи клетва пред президента Алексанър Ван дер Белен в понеделник, 18 декември. По същото време в центъра ще се проведат девет демонстрации, съобщава в.”Дер Щандарт”, цитирайки дирекцията на полицията.

___________________

Още по темата:

Австрия гласува за нов парламент

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации