8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарите харесват най-много коледния базар пред виенското кметство, сочи анкетата на Меланж...

Българите харесват най-много коледния базар пред виенското кметство, сочи анкетата на Меланж Булгарен

Най-харесван е базарът пред виенското кметство, а най-честата причина да посещаваме коледните базари е да се потопим в празничната атмосфера. Това показа анкетата на Меланж Булгарен сред българите в Австрия.

-- Реклама --

Текст Петя Апостолова

Снимки Марина Низамска

Коледа наближава и всички ние  забелязваме, че градовете в Австрия неусетно се превърнаха в зимната приказка, която всички търпеливо очаквахме.

Един по един коледните базари изникнаха по площадите с празнична украса, а на нас не ни остава друго освен да се предадем на тяхното вълшебство. Да се насладим на аромата на греяно вино и печени кестени, да се срещнем с приятели, да вкусим от кулинарните специалитети или да купим ръчно изработен подарък за любимите хора.

Причините, които ни водят към коледните базари, са многобройни и за да разберем основните от тях, решихме да попитаме вас, българите в Австрия, „Защо посещавате коледни базари?“

Коя е основната причина да посещаваме коледните базари?

Без претенция за представителност, ето какво показват резултатите от анкетното ни проучване.

Ратхауз е най-любимият коледен базар

На въпроса „Кой е любимият ви коледен базар във Виена?“ 18% от анкетираните са отговорили, че предпочитат базара при Ратхауз, както и този пред  двореца Шьонбрун. На второ място с 16% са хората, посочили за свой любим коледен базар този на площада на Карлсплац. Процентът на нашите сънародници, които споделят, че нямат любим базар, е 13. Близо 7% от гласувалите предпочитат базара Шпителберг и този на Щефансплац пред останалите. Само 5% от българите във Виена са отбелязали базара при музея Белведере и този при Ам Хоф за свои фаворити. На предпоследно място с 4% са хората, избрали базарите при площад Фрайунг и площад Мария-Тереза, а на последно място с почти 3% са българите, отбелязали базара в Пратера.

Към коледните базари във Виена хората добавят тези на Алтес АКХ и в цветните градини Хиршщетен.

Най-често срещаните отговори на въпроса „Кой е любимият ви коледен базар извън Виена?“ са коледните базари в зимния курорт Мария Целер и столицата на Щирия – Грац, тези в градовете Тулн, Графенег, Шалабург и Агщайн в Долна Австрия, базарите в селището Зеефелд и столицата Инсбрук в Тирол, както и останалите коледни базари в провинция Залцбург и град Баден във Виена.

Най-търсена е коледната атмосфера

От резултатите става още ясно, че най-важно при коледните базари за българите в Австрия е коледната атмосфера – на нея залагат 13% от анкетираните. На второ място са сгряващите напитки с 11%, следвани от срещите с приятели и кулинарното разнообразие, чиито процент е 10. Следват празничното пазаруване и достъпните цени на стоките с 9%. Едва 8% от анкетираните са на мнение, че базарите се нуждаят от повече маси пред щандовете, както и че близостта до дома и по-голямата площ на базара са от значение. На последно място с 7% са хората, поставящи нуждата от допълнителни тоалетни, кошчета за отпадъци, а също така и увеселителни съоръжения.

Най-предпочитани са сергиите за храни и напитки

На въпроса „Кои са най-предпочитаните от вас щандове?“ 65% от гласувалите в анкетата са посочили тези с храна и напитки, 23% са посочили сувенири, играчки за елха и коледна декорация, 6% предпочитат нещо друго, 3% са гласували за козметика и бижута, 2% избират текстилни изделия, а едва 1% са отбелязали като отговор посуда за дома.

Греяното вино изпреварва пунша

Що се отнася до любимите напитки на българите то класацията води греяното вино, следвано от пунша, а сред храните безспорен фаворит са захаросаните и карамелизирани ядки, печените кестени, австрийския братвурст, който е с един глас пред печените картофи, лангошът, брецелите и джинджифиловите сладки.

Допълнително българите в Австрия посочиха за своите любими деликатеси на коледните базари гулаш в хлебна купа, козуначено коминче, пушена риба, белгийски вафли, чурос, гофрети и кезешпецле.

Когато попитахме колко дни в седмицата средно посещават коледните базари, 57% от анкетираните отговириха с един път, 26% два пъти седмично, 7% са гласували както за три пъти в седмицата, така и за няколко, а само 3% от българите в Австрия посещават базарите рекордните 4 пъти седмично.

Това, което нашите сънародници с удоволствие биха променили или добавили към коледните базари в Австрия, са повече кошчета за отпадъци в близост до щандовете, печки за отопление, подобрение в качеството на храната и напитките, по-добро разположение на базарите, което да улесни преминаването през съответните пешеходни зони и да предотврати струпването на много хора на едно място, повече традиционни за австрийската култура ръчно изработени изделия и по-достъпни цени на стоките.    

Според статистическите данни съществува корелация между възрастта и честотата на посещаемост на коледните базари. Резултатите показват, че възрастните, които посещават базарите два, три или четири пъти в седмицата, са два пъти повече от младите.

Също така хората с деца се разхождат по-често из коледните базари в сравнение с тези без.

Данните от анкетата показват още, че работещите българи, включително студенти и пенсионери с работа, отиват повече пъти на базар в сравнение с тези, които към момента не са ангажирани с работа.

_____________

В замък или край езеро? Няколко романтични коледни базара в Австрия

_____________

Не са една и две причините, които ни водят към коледните базари. Те често варират, размиват се и след това се сливат в общото усещане за празничност, топлина и уют. Коледните базари са светлинката на този, иначе, сумрачен и мразовит сезон, те са повод да наречем зимата Коледа и да стоплим сърцата си, къде с греяно вино, къде с любов.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации