20.7 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПремиерът акад. Николай Денков участва във Виенския икономически форум

Премиерът акад. Николай Денков участва във Виенския икономически форум

-- Реклама --

Премиерът акад. Николай Денков е в Австрия за участие в 20-ия юбилеен Виенски икономически форум. Заедно с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони, с премиерите на Република Северна Македония и на Косово – Димитър Ковачевски и Албин Курти, и с вицепремиерите на Молдова и на Черна гора – Думитру Алайба и Ник Джелошай той бе част от дискусионния панел „Изграждане на икономическо сътрудничество в трудни времена“.

България работи активно за свързаността в Източна Европа

„България продължава да работи активно със своите съседи за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки. За да укрепим свързаността между държавите, трябва да изградим изцяло Коридор №8. Той не само ще осигури развитие по оста Изток-Запад, но и ще изгради връзки с останалите маршрути в Източна Европа“. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време на участието си в 20-ия юбилеен Виенски икономически форум „Виенски диалог за бъдещето“ 2023 г, цитиран от правителствения пресцентър.

Акад. Денков отбеляза, че се работи за свързването на основните северни гръцки пристанища в Солун, Кавала и Александруполис с българските морски и речни пристанища на Черно море и река Дунав. „Изграждането на съответната инфраструктура ще помогне за развитието на целия Балкански регион и ще донесе ползи за хората и бизнеса“, допълни премиерът. И добави, че успех има там, където държавите са осъзнали, че е по-добре да работят заедно, отколкото да се конкурират.

Добрата свързаност в Източна Европа ще допринесе много ползи за всички европейски граждани. „Европа е пример за мултикултурно общество, което трябва да се цени всеки ден“, отбеляза още акад. Денков. Той призова колегите си да работят в синхрон, за да преодоляват трудностите, а проблемите да се превърнат във възможности.

На откриването на форума ден по-рано присъства Мария Габриел. В обръщението си към участниците тя наблегна на нуждата от ясна визия за региона на Югоизточна Европа в ключови стратегически области като енергетика, транспорт и инфраструктура, инвестициите в иновациите, които трябва да носят полза и ясни перспективи за новото поколение, разширяването на ЕС и стъпките, с които това разширение ще носи конкретни ползи за гражданите.

снимка Правителствена информационна служба

20 години Виенски икономически форум

Българският министър-председател заедно с премиерите на страните учредители формират Комитета за патронажа на Виенския икономически форум. Форумът е платформа за икономическо сътрудничество между Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Словения, Турция и Украйна. Сред членовете учредители на Виенския икономически форум са някои от най-реномираните австрийски компании и индустриалци.

През годините тази международна платформа утвърждава своя авторитет и придобива специален консултативен статут към Икономическия и социален съвет на Органозацията на Обединените нации (ECOSOC). От 2015 г. Виенският икономически форум е вписан в регистъра за прозрачност на Европейския парламент и Европейската комисия. Форумът допринася за консолидирането на региона от Адриатическо до Черно море. Той дава възможност да се насърчат съвместните проекти в региона като част от обединена Европа.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации