13.1 C
Виена
петък, 3 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПолицията и пощите в Австрия предупреждават за измами

Полицията и пощите в Австрия предупреждават за измами

Предколедно броят на измамите чрез телефонно обаждане, текстово съобщение или имейл се увелича, предупреждават от австрийската полиция и пощи.

-- Реклама --

Ако непознати се обаждат и се представят за полицейски служители или получавате съобщения от името на австрийските пощи – бъдете нащрек. Полицията и пощите предупреждават за неприятни измами, особено в навечерието на Коледа. Измамниците стават все по-агресивни и креативни, затова внимавайте, когато някой търси подробности за банковите ви сметки, адреса или иска да преведете дори дребна сума.

Измама с доплащане за доставка

Измамите в пощата са в разгара си точно преди Коледа, когато много хора поръчват колети. Ако след това пристигне текстово съобщение с искане да се преведат няколко евро за препращане на пратката например или да се предостави допълнителна информация за адреса, като номер на къща или апартамента, това вече е измама.

„Не искаме никакви пари от вас и не се нуждаем от никаква допълнителна информация и със сигурност не се нуждаем от информация за сметката за доставка“, обяснява Маркус Лайтгеб, говорител на Österreichische Post AG, пред ORF. Именно малките суми карат жертвите на измамата да се хванат на въдицата.

Трик с фалшиви полицейски служители

В момента е много разпространена и измамата с фалшиви полицейски служители. Непознати се обаждат по телефона и обясняват на жертвите, че ценните им вещи не са в безопасност у дома и че колега от полицията ще дойде да вземе парите и бижутата, за да ги занесе на сигурно място. В действителност обаче това никога не се случва. От полицията поясняват, че техни служители не идва в дома ви и не иска от вас пари, злато или ценности. Ако попаднете на подобна измама, обадете се в полицията на телефон 133.

Бъдете внимателни и с фалшиви сайтове, които имитират официални институции и предлагат изгодни оферти. Обикновено това е свързано и със събирането на лични данни. Особено уязвими са възрастните хора, които живеят сами, нямат достатъчно познания за интернет и лесно се доверяват.

Какво да направим

Не се поддавайте на натиск! Кажете на обаждащия се, че в момента е неудобно, и му предложете да се обади отново. Истинските служители ще проявят разбиране, а престъпниците ще увеличат натиска, за да не се откажете.

Ако усетите, че човекът на среща е агресивен, прекратете телефонното обаждане!

Бъдете внимателни, ако обаждащият се ви поиска пари в брой или ценности, както и информация за състоянието на сметките. В този случай незабавно прекратете разговора! Полицията няма да поиска или задържи пари или ценности за вас!

Полицията никога няма да поиска от вас да преведете пари по (чуждестранни) банкови сметки!

Свържете се с роднината, за когото се твърди, че е пострадал или арестуван. За целта наберете номера, който вече е запаметен и известен.

Ако ви се обадят от гореща линия и поискат да въведете клавишна комбинация на телефона си, незабавно прекратете обаждането.

Никоя сериозна компания не се обажда на клиентите си без предварително уведомление заради технически дефект.

Никога не разрешавайте дистанционна поддръжка на компютъра си. Това може да доведе до прочитане на данни от устройството ви. Полицията няма да поиска от вас да инсталирате отдалечен софтуер.

Получете името и телефонния номер на обаждащия се. Обадете се директно на декларираната компания и попитайте за служителя.

Информирайте роднините си за тези измами.

В случай на повреда се свържете с най-близкия полицейски участък и подайте жалба.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации