11.2 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноВиена достигна 2 млн. жители и е петият по големина град в...

Виена достигна 2 млн. жители и е петият по големина град в ЕС

-- Реклама --

Виена вече наброява повече от два милиона жители. Близо 40% от тях са родени в чужбина. През 2022 г. населението е нарастнало с 50 800 човека – най-голямото увеличение от 1962 г. насам, което се дължи на дошлите от Украйна беженци.

Това съобщи градският съветник Петер Ханке (SPÖ). Преминаването на тази граница не се случва за първи път в историята на австрийската столица. През 1910 г. в нея са живели 2,08 млн. жители.

Настоящата оценка в мониторинга на населението – въз основа на данните от регистъра предполага, че броят на живеещите във Виена се е увеличил с повече от 19 500 души между 1 януари и 30 септември тази година. През януари 2023 австсрийската столица е наброявала 1 980 000 души. Това означава, че в началото на октомври броят на населението е бил малко над два милиона души. Според кметството по-точна информация ще има през ноември, когато Статистическата служба на Австрия ще публикува предварителните данни за населението към 1 октомври.

______________________

Българската общност в Австрия според резултатите от анкетата на Меланж Булгарен

Българската общност в Австрия – анализ на изследването, проведено от Меланж Булгарен

_____________________________

До края на годината броят на жителите ще надхвърли два милиона души, смятат служителите на MA 23, тъй като традиционно населението на Виена нараства най-силно през септември и октомври, когато много студенти се регистрират като жители. С преминаването на тази граница Виена се превръща в петия по големина град в Европейския съюз след Берлин, Мадрид, Рим и Париж и във втория по големина град в немскоезичния свят.

Историческият връх е достигнат през 1910 г. с 2,08 милиона жители, а след това дунавската метрополия дълго време е смятана за намаляващ и застаряващ град. Дори през 80-те години на миналия век прогнозите за броя на населението – също и с оглед на периферното местоположение в Европа – предполагат, че броят на жителите ще продължи да намалява и в бъдеще.

________________

Economist Intelligence Unit: И през 2023 Виена е най-добрият град за живот в света

________________

Тази прогноза не се сбъдва. След падането на Берлинската стена през 1989 г. Виена се е увеличила с половин милион души. Съветник Ханке подчертава, че междувременно градът се е превърнал в привлекателен, космополитен център – което гарантира високо качество на живот, както доказват и международните класации. Той увери, че ще управата ще продължи да  прави инвестиции в области като грижи, обществен транспорт, образование и здравеопазване.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации