10.6 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаВиена за напреднали: Разходка с екскурзовод в Академията за изящни изкуства

Виена за напреднали: Разходка с екскурзовод в Академията за изящни изкуства

Елате с нас, за да се потопим в историята на едно от най-старите училища по изкуства в немскоговорящия свят и да разгледаме неговата картинна галерия

-- Реклама --

Основана през 1692 г. Академията за изящни изкуства във Виена е едно от най-старите училища по изкуства в немскоговорящия свят. Първоначално се е помещавала в жилището на основателя ѝ Петер Щрудел.

Картинната галерия към нея обаче се създава едва през 1822 г., когато граф Ламберг-Шпринценщайн, успешен хабсбургски дипломат в Торино и Неапол, завещава на училището световноизвестната си колекция от около осемстотин картини. Щедрото дарение на Ламберг обаче е обвързано с условие – картините трябва да бъдат достъпни за всички. Така във Виенската академия се създава първият в Австрия музей на изкуствата към обществена институция, който по това време все още се помещава в бившия манастир „Света Анна“ край Кернтнерщрасе.

Разкошната сграда на Шилерплац, в която галерията се намира днес, е от 1877 г. и е дело на известния архитект от ерата „Рингщрасе“ Теофил Ханзен, познат още със сградите на Парламента, Музикферайн и др.

Картинната галерия на Академията за изящни изкуства, снимка Gisela Erlacher, източник www.kunstsammlungenakademie.at

С екскурзоводката Диана Пиперова каним всички ценители на историята и изкуството да дойдат с нас на поредната разходка “Виена за напреднали”. Тя ще се проведе на 12 ноември от 11.00 и 14.30 ч. Както нашите постоянни приятели вече са се уверили, всяка картина, сграда или забележителност се възприема по различен начин, когато човек знае историята на създаването ѝ, митологията около нея или личната съдба на твореца.

Ето какво научаваме в аванс от Диана Пиперова.

“Колекцията на Академията за изящни изкуства е тип „пинакотека“, тъй като е чисто картинна галерия. Тя се дължи основно на една личност, страстния колекционер Антон Франц де Паула граф Ламберг – Шпринценщайн (1740-1822). Галерията се нарежда сред най-значимите колекции към Академия или Университет по изкуствата в света.

В нея ще Ви покажем оригинали на Рембранд, Рубенс, Тициан, Антон ван Дайк и много други  италиански, нидерландски и френски майстори. Ще видите шедьоври на църковната и жанрова живопис, пейзажи, портрети и натюрморти. Но това, с което галерията е позната в целия свят, е триптихът „Страшният съд“ на Йеронимус Бош (около 1450-1516).  Днес са се запазили само 25 от картините му и ние ще застанем пред оригинала на една от тях. Трудно е да се опише изобразеното на нея, то трябва да се види. Фантазията, с която художникът илюстрира наказанията на грешниците в ада, няма равна в изкуството”.

Очакват ни приятни минути заедно в Галерията на Академията за изящни изкуства, които сигурно ще оставят трайни впечатления у Вас от видяното там.

Разходка с екскурзовод в Галерията на Академията за изобразителни изкуства

КОГА: 12 ноември, неделя, от 11.00 и 14.30 ч.

КЪДЕ: Среща пред сградата на Академията за изящни изкуства

Schillerplatz 3, 1010

Среща пред входа на Академията за изящни изкуства

Цената на беседата е 18 евро с включени слушалки. За студенти – 12 евро.

Билетът за галерията е 9 евро. В случай, че групата ни е повече от 10 човека, в което ние вярваме, цената ще бъде 6 евро за всички. Билети ще закупим на място.

За деца и ученици – безплатно. При ползване на слушалки – 2 евро.

Предварително записване ТУК или на имейл diana.piperova@gmx.net и на телефон 0650 5311792.

Броят на гостите в групите е ограничен до 25 човека, така че молим за предварително записване.

Маршрутът е лек и подходящ за хора за двигателни затруднения.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации