12.6 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияEconomist Intelligence Unit: И през 2023 Виена е най-добрият град за живот в...

Economist Intelligence Unit: И през 2023 Виена е най-добрият град за живот в света

-- Реклама --

Виена отново оглавява класацията на британската група „Икономист“ за десетте най-добри за живеене градове в света. Австрийската столица затвърди челната си позиция заради ненадминатата комбинация от стабилност, добра инфраструктура, образование, здравеопазване и богата културна програма. След нея се нареждат Копенхаген, Мелбърн и Сидни. Това е поредното признание за Виена, която е била на първо място през и 2018, 2019 и 2022 г.

Най-добрите градове за живот в света според класацията на Economist Intelligence Unit

Бързо развитие на градовете в Азия

Няколко западноевропейски града, включително Стокхолм, Ротердам и Лондон, отбелязват значителен спад в ранглистата сравнение с 2022 г. Техните рейтинги не са се влошили сериозно, но градовете в Азия и Близкия изток отбелязват значителен напредък главно в областта на образованието и здравеопазването и ги изместват в класацията. Канадският град Ванкувър е на пето място. Цюрих, който миналата година беше на трето място, се смъкна до шесто. В челната десетка няма германски град; Франкфурт и Берлин си поделят 17-то място.

__________________

Виена отново е най-добрият град за живот според класацията на Economist Intelligence Unit (EIU)

Виена остава най-добрия град за живот и според класацията на Economist Intelligence Unit (EIU)

Виена загуби първото място в класацията на Economist Intelligence Unit за най-добър град за живот

__________________

Париж е на 24-то място. Според авторите на проучванията масовите демонстрации срещу пенсионната реформа са се отразили на рейтинга на френската столица, която миналата година беше класирана на 19-о място. За сравнение, тази година Лондон е класиран на 46-то място, а Ню Йорк – на 69-то. Според анализа Дамаск, Триполи, Лагос и Киев в момента са сред десетте най-малко привлекателни градове в света.

Недостатък на Виена: липса на големи спортни събития

Оценката на градовете се прави на основата на тридесет критерия , разделение в пет категории: стабилност, здравеопазване, образование, култура и околна среда и инфраструктура. Австрийската столица се е представила добре по всички от тях. Единственият недостатък е липсата на големи спортни събития.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг (SPÖ) изрази задоволство: „Повторният най-добър резултат показва, че Виена е функциониращ град, който е добре подготвен за бъдещето с политическия курс, който е поел. Всички се възползват от високото качество на живот, голямата сигурност и добрата инфраструктура. Това е заслуга на всички, които всеки ден работят за този град”.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации