20.2 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСдружение "Български ритми" отпразнува 15-годишния си юбилей

Сдружение „Български ритми“ отпразнува 15-годишния си юбилей

-- Реклама --

Някои успяват да облекат емоциите и чувствата в думи, други да ги нарисуват с четка. В сдружение „Български ритми” те се изразяват с танц и песен. Хората се вият пищни и кръшни, песента се носи красива и щедра, а лицата и на изпълнители, и на зрители греят и преливат от радост.

снимка Български ритми

15 години сдружение „Български ритми“: Нося „Китка” в сърцето

Така беше и на юбилейния концерт, с който сдружението отбеляза своята 15-годишнина. Пълната зала едва побираше гостите и приятелите, дошли да поздравят членовете на сдружението и да се потопят в магията на българския фолклор.

снимка Меланж Булгарен

Гости от Австрия, Кипър, Германия и Чехия

Специални гости на празника, който се проведе на връх Благовещение във Виена, бяха посланикът на България в Австрия г-жа Десислава Найденова-Господинова, Галина Ненкова, втори секретар към посолството, отдел политически, директорката на БКИ „Дом Витгенщайн” Румяна Конева, председателят на БКПО „Кирил и Методий” Бойчо Дамянов, директорката на българското училище „Проф. Иван Шишманов” Сълзица Громан, Диана Смацински от отдел „Музика и култура“ към Община Виена. Тук бяха и представители на спонсорите фирма „Листимобилиен“ и Grünbau Jackel GmbH, както и големият приятел на сдружението хореографът Димитър Петров от Пловдив.

снимка Меланж Булгарен

Специално от Кипър бе дошъл танцов анасмбъл „Българи”, гост от Мюнхен бе танцов ансамбъл „Лазарка”, а от Бърно пристигна ансамбъл „Пирин”. Всички те излязоха на сцената и поздравиха домакините с майсторски изпълнения, предизивикали бурните аплодисменти на публиката.

Празник с песни и танци

По случай своя юбилей танцовият ансамбъл „Китка”, кукерската група и вокалният състав към Сдружението бяха подготвили богата програма за своите гости. Танцьорите завладяха сцената със своята енергия и умения, а красивите български народни носии омайваха гостите с богатството на шевици и цветове. Хореографията на част от танците на „Китка” бе дело на участниците в групата Милка и Богдан Димитрови.

снимка Меланж Булгарен

Голяма радост донесоха и най-малките изпълнители, чиито красиви изпълнения бяха наградени с искрени овации от гостите.

Певческата група отново показа, че владее сложните извивки на родопските песни и знае как да предаде чувствителността, заложена в тях.

снимка Меланж Булгарен

Гостите имаха възможност да видят развитието на сдружението през годините и чрез съпътстващата събитието фотоизложба.

снимка Меланж Булгарен

В пъстра китка сдружение „Български ритми” събира малки и големи, умели танцьори и ентусиасти, правещи първите стъпки. „Ние сме като едно голямо шумно българско семейство” казва Бойка Анастасова, председател на сдружението. „Пеем и танцувам от сърце и душа, носим и разпространяваме с гордост красотата на България”. Тя благодари на всички, всеотдайно включили се в подготовката и осъществяването на празника.

снимка Меланж Булгарен

Зад красотата, която танцьори и певци с лекота и усмивка създават на сцената, стоят часове репетиции и много труд. Всичко това се случва в свободното им време, защото всеки от тях има своя професия и реализация, често далеч от сцената. Но когато гайдата писне и тъпанът удари, всички се хващат за ръце и хорото тръгва. Точно това видяхме и във втората част на празника, когато и гостите можеха да поиграят до насита с музиката на оркестър „Александър” и музикална формация „Траяна”.

снимка Меланж Булгарен

Да пожелаем на всички малки и големи членове на сдружение „Български ритми” все така да пазят българския фолклор и да показват красотата и обединителната му сила зад граница.

___________________________

Още по темата:

10 години сдружение „Български ритми”: Китка български народни танци във Виена

Милка и Богдан Димитрови: Вдъхновяващата сила на танците или умението да вървиш на музика – Двамата професионални танцьори на народни танци са новото попълнение на танцова група „Китка” във Виена

Материалът е част от поредицата „Българите в Австрия – портрет в 21 век“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации