10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
Началоактуално10 години сдружение „Български ритми”: Китка български народни танци във Виена

10 години сдружение „Български ритми”: Китка български народни танци във Виена

-- Реклама --

На 17 март с тържествен концерт сдружение „Български ритми” ще отбележи своята 10-та годишнина. „Всичко, което сме постигнали, е плод на общи усилия”, казва днес Бойка Анастасова, председател на сдружението от самото му създаване. Започнало с ентусиазма на шепа хора, днес  то събира повече от 70 човека – деца, начинаещи и напреднали танцьори, певци и кукери. Фолклорният ансамбъл „Китка” радва не само почитателите на българските народни танци в Австрия, но и разнася красотата на родните хора и песни по света. 

Фолклорен ансамбъл „Китка“, Празник на розата, Фридрихсхоф 2017, с снимка сдружение „Български ритми“

Текст Елица Ценова

Началото: Няколко жени и една мечта

Като ученичка в България Бойка Анастасова не успява да сбъдне детската си мечта да играе народни танци. През 1991 г. тя пристига във Виена и се отдава на професията си – строителен инженер. Концерт на български народни песни и танци в БКИ”Дом Витгенщайн” разпалва отново желанието й да научи родните хора. Този път ентусиазмът й се споделя и от няколко нейни приятелки. „Галя Милева и Валя Дряновска ни показаха първите стъпки на най-популярните български хора в залата, която намери Теменужка Новачкова и през 2004 г. съвсем спонтанно се появи групата ни за народни танци”.

Името

Постепенно формацията се разраства и през 2007 г. идва първата покана за изява на сцена в мулти-култи фестивал в Брун ам Гебирге, на който групата се представя достойно с носии взети назаем от Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий”(БКПО) с председател проф.Мими Дичева. Няколко месеца по-късно тя кани танцьорите на Ботевия празник в Голс и пита как да ги представи. „Не може без име!”, отсича тогава Мими Дичева и набързо ги кръщава -„Китка”. Това шарено и игриво име точно приляга на характера на групата, обединяваща хора на възраст от 4 до 70 години с различни професии и възможности, идващи от различни краища на България, носещи различен житейски опит, но събрани от любовта към народните танци.

Изява на Ботевия празник в Голс, 2008 г. Танцьорите са все още с носии назаем от БКПО „Кирил и Методий“  снимка сдружение „Български ритми“

Само няколко години по-късно взетите назаем носии са върнати на БКПО”Кирил и Методий”, а танцьорите на „Китка” греят на сцената в уникални като дизайн и изпълнение костюми. Те са дело на Здравка Кръстанова, която лично ги разработва като модел и шиe. За да се осигури разнообразие и точност в представяне на отделните фолклорни области, част от  костюмите се поръчват специално в България.

Детската танцова група и художествените ръководители на ансамбъл „Китка“ Валя Дряновска и Диана Стоева
снимка сдружение „Български ритми“

А къде е престилката?

„Всеки наш концерт е уникален и е сам за себе си. Дори и да играем на една и съща сцена един и същи танц, всеки път участват различни хора, използваме различни костюми”, разказва Бойка Анастасова и си припомня забавни случки. „Уж се оглеждаме внимателно преди да излезем пред публиката, проверяваме дали всичко ни е на място, а се случва като разгърнем хорото на сцената, внезапно да видим, че някоя жена е без престилка или й липсва коилото (украса за косата, бел.ред) ! Това зад кулисите не се забелязва, но когато сме наредени и се движим симетрично и синхронно, пропускът веднага прави впечатление”, признава тя. Но тези моменти са част от закачките в групата, точно както случката със забравената в коридора мъжка носия, която всички с учудване виждат на рецепцията на хотел в Бърно.

Бойка Анастасова
снимка сдружение „Български ритми“

Много работа + Много ентусиазъм – Негативни емоции  = Успех

Трудно се синхронизира графикът на повече от 30-40 човека, така че всички да са на разположение в точно определен момент. Не случайно председателката на сдружението припомня: „Нашите певци и танцьори са самодейци, те са хора с други професии и участват в инициативите ни на доброволни начала”. „Това поставя репетициите и особено изграждането на нова хореография, пред сериозни затруднения”, допълва художествената ръководителка Валя Дряновска. Друга трудност е съобразяването на индивидуалните възможности и желания на хората с интересите на групата и намирането на разумен компромис.

С голямо търпение и инженерна прецизност  Бойка Анастасова намира формулата на успеха и залага на колективния дух. Освен това, тя знае, че народните танци са носители на положителна емоция и енергия, че в синхронния ритъм на стъпките бързо се забравят дребните недоразумения от ежедневието и човек става по-добър.

Магичното въздействие на танца

Българската общност в Австрия се разраства, а с това и желаещите да се потопят в магията на народните танци. Сред тях е и Елица, за която хората са не само начин да се освободи от стреса и напрежението, но и да се презареди емоционално и психически. „Когато се хванеш ръка в ръка с хората до теб, започваш да се чувстваш като едно цяло с тях. В групата срещнах чудесни приятели, дошли като мен, да посветят времето си на народните танци”.

Бойка Анастасова се радва на желанието на хората да изучават българския фолклор. „Той ни обединява по неповторим начин, помага ни да се запазим като народност, като хора, които имат ценно наследство. Чрез нашата дейност имам усещането, че допринасям да се запази нещо от нашата култура, бит и душевност, сякаш сме пазители на българските традиции в чужбина. Когато в края на концерта видя сияещите лица на танцьорите и публиката, съм безкрайно щастлива и удовлетворена”.

Вълнение преди танца
Празник на розата, Фридрихсхоф 2017
снимка Меланж Булгарен

От аплодисментите, похвалите, благодарностите, многобройните покани за участие в международни фестивали и концерти идва и мотивацията да се продължва напред въпреки натрупаната умора, напрежение и безсънните нощи. И така повече от десет години.

Юбилеят

По случай 10-годишнината от създаването си сдружение „Български ритми” получава многобройни поздравления от своите приятели по света. Те идват не само от български, но и от немски, чешки, английски, дори китайски групи! Силата, красотата и положителната емоция, вплетени в ритъма на фолклорните ни танци, уникалните български гласове, пъстрите носии винаги впечатляват чужденците и оставят в тях траен спомен за една прекрасна България.

Изява на фолклорен ансамбъл „Китка“, 2015 г.
снимка сдружение „Български ритми“

Тази прекрасна България  ще видим и на юбилейния концерт, който сдружението подготвя за своите приятели и почитатели във Виена.

„На 17 март на сцената ще покажем това, което всички заедно сме постигнали за тези 10 години”, казва енергичната председателка на сдружение „Български ритми”. Тя се радва, че хора, които от години не танцуват активно, сами са се обадили да предложат помощ в подготовката: Милен Алексиев с чудесен клип, Деси Терзиева с украсата за сцената, Велислава Ковачева с плакатите и поканите за концерта и много други. Като гости в залата ще дойдат приятели от Англия, Испания, Чехия, Словакия и България, а на сцената поздрав ще поднесат танцови групи „България” от Палма де Майорка, „Огнени ритми” от Валядолид, „Георгьовден” от Лондон, „Пирин” от Бърно, хор на ансамбъл „Лазарка” от Мюнхен. Специален гост на празника ще бъде известният изпълнител на народни песни Иван Дяков.

Международен фестивал на народните танци, Виена 2018 снимка сдружение „Български ритми“

“Обръщайки се назад във времето и оценявайки постигнатото, изпитвам огромно удовлетворение и радост”, споделя Валя Дряновска. С това усещане за гордост и щастие е и Диана Стоева, художествен ръководител на детската група. За хората, създали и развили „Български ритми“, юбилейният концерт ще бъде не само празник на красотата на родния фолклор, но и на силата на духа, на волята да се преодоляват трудностите и огромното желание с  танцова стъпка и усмивка да се върви напред.

 

Юбилеен концерт

10 години сдружение „Български ритми”

КОГА: 17 март (събота) от 18.30 ч.

КЪДЕ: VHS Donaustadt, Schrödingerplatz 1, 1220 Wien.

За повече информация и закупуване на билети ТУК 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации