12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияМилка и Богдан Димитрови: Вдъхновяващата сила на танците или умението да вървиш...

Милка и Богдан Димитрови: Вдъхновяващата сила на танците или умението да вървиш на музика

Двамата професионални танцьори на народни танци са новото попълнение на танцова група „Китка” във Виена

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Тя говори бързо, усмихва се постоянно и излъчва огромно количество положителна енергия. Той мери думите преди да ги изрече на глас, пестелив е на жестове, сдържан и концентриран . Тя слуша предимно народна музика, а горещият ѝ темперамент се излива и в салсата, и в тангото. Той е почитател на филмите на Дейвид Линч, Ридли Скот и Копола, а бунтарският му дух намира израз в музиката на Джудас и други хеви метъл групи.  И двамата обичат сцената и се чувстват най-добре в ритъма на хора и ръченица, защото са професионални танцьори и хореографи на народни танци.

Запознайте се със семейство Милка и Богдан Димитрови, които отскоро са част от състава на танцова група „Китка” във Виена.

Милка и Богдан Димитрови, снимка Александър Анастасов

Милка Димитрова е магистър по хореографска режисура от Академията за музика, танци и изобразително изкуство в Пловдив и години наред е член на щатния танцов ансамбъл към Академията. Богдан е завършил Националното училище по танцово изкуство в София и е играл с ансамбъл „Тракия”, Пловдив и ансамбъл „Българе”, София.

Освен че се изявяват на сцената, повече от 15 години двамата предават танцовите си умения и на младото поколение.

Завой в посока Виена

Семейството пристига във Виена преди малко повече от две години, водени от убеждението, че в Австрия двете им деца ще получат добро образование и спокойна среда за развитие. Познатото ежедневие, изпълнено с концерти и уроци по танци, отстъпва на нов работен ритъм – по-скучен, но и по-придвидим. Въпреки че много неща от България им липсват, те не съжаляват за решението си. Редът и сигурността  им харесват, доволни са от нивото на обучение в училищата и качеството на живот в австрийската столица.

Първоначално смятат да запълнят липсата на народни танци с посещение на репетиции без да подчертвата професионалната си подготовка. „Искахме да ходим някъде, където да си поиграем любимите хора”, признават през смях двамата. Уменията им няма как да се скрият и Милка и Богдан бързо влизат в състава на танцова група „Китка”.

„Бойка Анастасова, Валя Дряновска и всички членове на ансамбъла са невероятно отворени и позитивни хора и ние се чувстваме част от едно голямо семейство”, споделя Богдан. Двамата са впечатлени от богатството и красотата на костюмите, идващи от всички етнографски области на България, както и от качеството на техническа подготовка на танцьорите. „Личи си, че тук се работи много професионално. Като се има предвид, че това са самодейци, които имат професии, далеч от сцената, постигнатото ниво е изключително високо”.

„С Валя Дряновска се разбираме с половин дума. Достатъчно е да се погледнем и вече сме готови да пробваме нови стъпки и фигури”, описва Милка творческата атмосфера в групата.

____________________________________________________________________

10 години сдружение „Български ритми”: Китка български народни танци във Виена

____________________________________________________________________

Най-трудно е да стъпваш на музика

За Милка танцът е преживяване. Емоция.Това тя научава от проф.Кирил Дженев, създател на ансамбъл „Тракия”, Пловдив. „Мога да танцувам и само за себе си, но с публика вълнението е споделено ”. Крехка и нежна тя е готова да полети, когато говори за магията на сцената. На свой ред  Богдан приземява възторга ѝ. „Танцът не е обикновено подскачане. При четенето, преди да се срича, се учат буквите, така и при нас – първо се учат стъпките, после се сливаш с музиката и едва тогава се случва танцът. Затова е нужно човек да е музикален, дисциплиниран и последователен”. Тези качества Богдан е предавал и на своите ученици в България и до ден днешен ги изисква от всеки, влязал в залата за репетиция, припомняйки думите на свой преподавател, че „най-трудно е да вървиш на музика”.

И двамата признават, че им липсва времето на активни концерти и репетиции, свързани с хубави преживявания и много приятели. Припомнят си забавни случки от сцената, емоции от премиери, болките от многобройните повторения на стъпки, които упорито отказват да се нанижат в танц. „Когато сега гледаме запис от някой спектакъл, усещаме доза гордост, че сме част от тази красота и удовлетворение, че оставяме нещо след себе си”.

Обединителната сила на хорото

И Милка, и Богдан са категорични, че младите хора искрено харесват българския фолклор и с ентусиазъм учат народните танци. Независимо дали са в Лондон, Чикаго, Виена или Берлин сънародниците ни винаги са готови да се хванат на хоро и сякаш в стъпките му претопяват различията си и заличават разчертаните в ежедневието разделителни линии. Според Милка „народните танци ни сплотяват като българи, дават ни енергия и жажда за нещо ново и красиво”.

„Може да слушаме различна музика, да подкрепяме различни партии, да споделяме различни възгледи, но на каквото и да се делим, хорото винаги ни обединява”, обобщава Богдан. Затова и двамата продължават да предават знанията си на всеки, който иска да усети зареждащата сила на българските народни танци.

Ансамбъл „Китка“ на сцената

С „Китка” напред

Милка и Богдан Димитрови искат да продължат да творят и да зареждат сънародниците си в Австрия с позитивната енергия на българските танци. Щастливи са, че в екипа на „Китка” са намерили не просто съмишленици, но приятели по дух и темперамент.

И макар кризата Ковид, локдауните и ограниченията да объркват плановете, идеите и проектите за бъдещи изяви на сцената се трупат.

Професионалните знания и умения на Милка отново намират поле за реализация и от 1 октомври тя ще води курс по български народни танци за начинаещи. Богдан е зает с работата си и засега не може да отдели време за преподаване, но пък с удоволствие ходи на всички репетиции на групата.

Ние пък се надяваме ситуацията с Ковид да не затвори отново залите и културните събития вече да запълнят календара ни. Защото в пъстрата творческа лаборатория на „Китка” се забъркват прекрасни танцови коктейли, а идеите бързо се превръщат в проекти, чакащи своята публика.

Нов курс по български народни танци за начинаещи

КОГА: Всеки петък от 1 октомври до 3 декември.

от 18.00 до 19.00 часа

КЪДЕ: WUK (Großer Seniorenraum), Währinger Straße 59, 1090 Виена

Ръководител: Милка Димитрова
Цена: 50 €

Записване и информация: kitka@chello.at

Всички курсове на сдружение „Бълграски ритми“ може да намерите ТУК

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации