11.6 C
Виена
четвъртък, 9 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРуст – градът на щъркелите и виното

Руст – градът на щъркелите и виното

-- Реклама --

Пролетта все по-буйно напира и превръща унилите дръвчета в пухкави къдели от бели и розови цветчета. Все по-настойчиво ни се иска да бъдем навън, сред природата, да попиваме топлите слънчеви лъчи и да вдишваме свежия въздух.

Ако вече с любопитство се оглеждате за нови дестинации за еднодневен излет, хвърлете поглед към Бургенланд. Тук няма да видите величествените планини на Тирол или ябълковите полета на Щаейрмарк, но и тази австрийска провинция има какво да предложи на търсещите развлечения, спорт и хубава храна.

Нашият избор за еднодневен излет в началото на пролетта винаги е Руст. Преди всичко градчето е известно с многобройните щъркови гнезда, захлупили комините на къщите по централните улици. Така първата ни работа е да завържем мартеничките на цъфнал храст и да се отправим на разходка из очарователните улички на стария град.

Белязано от историята

Името „Руст“ произлиза от „бряст, брястово дърво (лат. ulmus), но е и превод на унгарското име „Szil“, което означава същото.

През 14 век градчето се радва на бърз възход. В малкото лозарско и рибарско селище се създава енория, поява се гилдията на рибарите и лозарите и се развиват търговските връзки с Еденбург и Братислава.

Цялата стара градска част на Руст, която е една от най-живописните по рода си, е включена в списъка на културно наследство на ЮНЕСКО. Многобройните градски къщи от XVI-XIX в. са с добре поддържани барокови или ренесансови фасади с красиви рамки на прозорци и портали, еркери, гербове и мазилки. Центърът на града заема площ от около 9 хектара и се обитава от около 320 жители.

Забележителности

При възможност непременно посетете  Kremayrhaus – изцяло реставрирана градска къща е превърната в място, обединяващо изкуство и история. Интересни са архитекуртните детайли на портала, сводестата изба, дървените тавани, а живописният вътрешен двор е идеална сцена за изложби, четения, концерти.

В градчето има няколко църкви, но най-интересна и ценна е Рибарската църква. Отделните компоненти датират от XII до XVI в. Вътре се намират женски параклис с готически стенописи от XIII в., както и късноготически олтар „Тримата светци“, най-старият орган в Бургенланд, барокова колона с дърворезбована статуя на Мадоната (XV в.), готическа кутия за тайнства и стари надгробни плочи и стенописи, които варират от романския през ранната готика до късната готика.

В самия център на Руст няма как да подминете Старото кметство. Сградата е оцветена в червено, а укрепените ръбове са бели. От източната страна е порталът на избата с надпис: „Mir ist recht wohl, wann ich bin voll“ (Чувствам се добре, когато съм пълен) . Над двора е разположена триосна лоджия с две колони, украсени с листа.

По брега на езерото

Руст е разположен на брега на Нойзидлерзее, така че имате възможност не само да се разходите по брега на най-голямото и най-плитко езеро в Австрия, но и да наемете  лодка, да карате сърф или кайт или просто да се поизлежавате на слънце. Карането на колело също е сред предпочитаните спортни занимания в региона.

Винарските изби

Провинция Бургерланд е известна със своите винарски изби. Руст не прави изключение. Почти зад всяка дървена порта в централната част се е сгушило уютно дворче, в което може да опитате местните вина. Спокойно може да съчетаете дегустацията с обяд или вечеря, за да се насладите и на местните специалитети.

Отличия

Трудно се описва с думи уютната и спокойна атмосфера на града на щъркелите. Съчетанието от история и култура и усилията на местнините жители да съхранят и развиват природните дадености не веднъж са високо оценени от международните институции.

През 1975 г.  заедно със Залцбург и Кремс  Руст е избран от пълномощниците на Съвета на Европа в Страсбург за образцов град за Европейската година на опазване на паметниците на културата. Те умишлено избират малък град, в който – за разлика от много други исторически градове – няма жилищни квартали, застрашени от разруха. В старата част на Руст преобладават къщи, които все още изпълняват първоначалната си функция на жилищни и търговски имоти на гражданите.

През 2001 г. Старият град на Руст е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заедно с региона Ферто – Нойзидлер Зее. Руст вече няколко пъти е удостояван с титлата „Най-красив град в Бургенланд“ за усилията си в областта на опазването на паметниците и културата.

Сега вече се надяваме да сме ви убедили, че разходаката до това малко, но очарователно градче, наистина си заслужава. И то през всеки сезон!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации