10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПървият локдаун за неваксинираните е законосъобразен, постанови Конституционният съд на Австрия

Първият локдаун за неваксинираните е законосъобразен, постанови Конституционният съд на Австрия

-- Реклама --

В периода 15-21 ноември неваксинираните лица в Австрия бяха обект на по-строги противоепидемични мерки в сравнение с вакснинираните и преболедувалите Ковид. Това решение на здравното министерство не противоречи на конституцията и законите постанови австрийският Конституционен съд, сезиран по случая. През април предстои специална сесия, на която ще се разгледа случаят с втория локдаун за неваксинирани.

Първото блокиране на неваксинираните през ноември миналата година и наложеното 2G правило са е обективно оправдани и не нарушават принципа на равенство, установи Конституционният съд на заседанието си през март. Регламентът за нощните заведения от лятото на 2021 г. също бе потвърден от Конституционния съд.

_________________

Австрия обяви локдаун за неваксинираните в цялата страна

Австрия въвежда нови строги мерки за овладяване на Ковид. Правилото 2G влиза в сила от 8 ноември

_________________

Жалбата

Конституционният съд бе сезиран по жалба на виенчанка, според която ограниченията за излизане на неваксинираните лица, включително и отказът за достъп до магазини и ресторанти, не са обективно оправдани. Според нея принципът на равенство се нарушава от факта, че само тестът не е достатъчен за влизане на определение места.

Конституционните съдии обаче установиха друго. Министърът на здравеопазването – по онова време Волфганг Мюкщайн (Зелени) – е могъл „разумно да предположи“ при преобладаващия през есента делта вариант, че при неваксинираните лица съществува значително по-висок риск от заразяване и предаване на инфекцията, както и значително по-висок риск от сериозни заболявания. Затова е било подходящо да се блокират неваксинираните, за да се избегне прекомерното натоварване на здравната система. Според Конституционния съд първоначалната уредба е била допустима и „в общ план“, тъй като са били предвидени множество изключения по отношение на основното право на личен и семеен живот.

Разграничението между ваксинирани и излекувани лица, от една страна, и лица без доказателства за 2-G, т.е. тествани лица, от друга страна, също не е нарушило принципа на равенство. Според Закона за мерките Covid 19 подобно неравностойно третиране трябва да се основава на научно обосновани предположения, че съществуват съществени разлики по отношение на предаването на инфекцията. „Това беше ясно дадено в случая с петата Наредбата за мерките за защита Ковид 19“, заявяват конституционните съдии.

В настоящето решение не се споменава нищо за по-дългото блокиране на неваксинираните от 12 декември до 30 януари. Съдът ще обсъди този локдаун на допълнително заседание през април (следващото редовно заседание ще бъде през юни).

Няма нарушение на закона и в регламента за нощните заведения

Конституционните съдии не установят нарушение на принципа на равенство и по отношение на регламента за нощните заведения, който е беше в сила от 22 юли до 15 септември 2021 г. В ресторантите, „в които се очаква повишено смесване и взаимодействие на клиенти“, т.е. в дискотеките, клубовете и танцовите зали, беше разрешено да влизат само ваксинирани и тествани с PCR тест лица, но не и преболедували без тест.

Жалбата е отхвърлена, защото Конституционният съд приема, че  министърът на здравеопазването е „обяснил по разбираем начин“, необходимостта от тази мярка. Тя е била взета поради особено неблагоприятните от епидемиологична гледна точка условия в нощните заведения за обществено хранене и несигурната по това време ситуация с проучванията относно риска от предаване на инфекцията на болни от коронавирус. Според Конституционния съд също така е оправдано, че поради различната точност се прави разграничение между антигенния тест и PCR теста.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

___________________

Още по темата:

Австрия: От 1 ноември правилото 3G (ваксиниран, тестван, излекуван) се прилага и на работното място

Австрия: Новият план за справяне с коронакризата предвижда локдаун за неваксинирани

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации