8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Новият план за справяне с коронакризата предвижда локдаун за неваксинирани

Австрия: Новият план за справяне с коронакризата предвижда локдаун за неваксинирани

-- Реклама --

Увеличаващият се брой нови случаи на заразени с коронавирус в Австрия доведе и до разработването на нов план за ограничаване разпространението на заболяването. На специална пресконференция късно снощи канцлерът Александър Шаленберг и здравният министър Волфганг Мюкщайн обявиха и новите мерки.

Планът на австрийското правителство е разделен на пет нива в зависимост от заетостта на леглата в интензивните отделения. Познатият от септември график е увеличен с още две степени.

____________________________________________________

Австрия: Новият план за ограничаване на Ковид предвижда повече мерки за неваксинираните

___________________________________________________

По думите на канцлера четвъртата вълна на заразата засяга най-вече неваксинираните граждани и затова предвидените мерки са насочени предимно към тях. При заетост на повече от 600 легла в интезивното отделение се предвижда и въвеждане на локдаун за неваксинираните.

Засега страната е все още на първо ниво и настоящите мерки не се променят.  

Първо ниво

Първо ниво влезе в сила още на 15 септември, когато вече 10% (200 броя) от интензивните легла бяха заети с ковид пациенти. То предвижда носене от всички на FFP2 маски в супермаркетите, аптеките, обществения транспорт. В останалите магазини от търговската мрежа ваксинираните и преболедуваните могат да се движат с обикновени маски, покриващи носа и устата, докато неваксинираните са длъжни да носят FFP2 маски.

Във Виена и Залцбург мерките са по-строги като задължението за FFP2 маски се отнася за всички видове търговски обекти.

На това ниво правилото 3G (ваксиниран, излекуван, тестван) се отнася за събития, събиращи повече от 25 човека. Антигенните тестове важат за 24 часа, а PCR – 72 часа. Изключение има отново във Виена, където не се приемат антигенни тестове (освен за деца под 12 години), а PCR тестът е валиден за 48 часа.

Към момента в интензивните отделения се лекуват 220 болни или 11% от наличната база вече е попълнена. Ако заразата продължи да се разпространява със сегашното темпо, съвсем скоро ще трябва да се премине към следващото второ ниво.

Второ ниво

До въвеждането на второ ниво може да се стигне, ако в продължение на седем дни повече от 15% или 300 броя от леглата в интензивните отделения са заето от болни от Ковид. Тогава за нощните заведения ще важи 2G правилото, тоест в нощните клубове и дискотеки, както и на събития с повече от 500 човека без предвидени седящи места,  ще могат да влизат само ваксинирани и излекувани.

При тази ситуация вече няма да се приемат безплатните антигенни тестове т.нар. Wohnzimmertests като „пропуск” за заведения и събития, където се прилага 3G правилото.

Полезни адреси на бългaрски лекари, зъболекари, адвокати, правни консултанти, застрахователи, психолози, банкови, финансови и данъчни експерти, архитекти, български магазини, фирми, институции, организации, църкви, училища

Трето ниво

Ако се стигне до заетост на повече от 20% или 400 легла в интензивните отделения, ще влязат в сила изискванията за ниво 3. Това означава, че в цяла Австрия няма да се приемат антигенни тестове. Достъпът до културни и спортни събития, заведения, фитнес центрове и др. ще е възможен с представянето на документ за ваксинация, излекуване или актуален PCR тест.

Новият момент, въведен от вчера е, че тези мерки ще влязат в сила веднага след като се премине границата от 20% заетост на интензивните легла, тоест няма да се изчаква седем дни.

Четвърто ниво – ново

Тази нова фаза се предвижда да бъде въведена при достигане на 25% заетост на интензивните легла. Ако в болниците има повече от 500 пациенти в интензивните отделения, се преминава от правило 3G в 2G, тоест неваксинираните няма да имат достъп до заведенията, хотелите, културни и спортни събития и др. места, изискващи достъп със сертификат. Очаква се скоро да бъдат обявени и повече подробности относно това ниво.

Пето ниво – ново

Особено критична ще бъде ситуацията, ако се достигне до заетост на 600 легла в интензивните отделения или близо 30%. Тогава мерките предвиждат въвеждане на ограничения за придвиждане или локдаун за неваксинираните лица. Това означава, че тези, които не са ваксинирани или не са преболедували Ковид няма да могат да напускат жилищата си освен за задоволяване на ежедневните нужди (пазаруване в хранителен магазин, посещение на лекар, аптека) и отиване на работа. Все още не е ясно кой и как ще се контролира тази мярка.

Без задължителна ваксинация

Канцлерът Шаленберг се надява, че предвиждането на строги ограничения ще мотивира повече хора да се ваксинират, но заяви, че ваксинацията остава доброволна.

Според здравния министър Мюкщайн трябва да се прави разлика между „защитени” и „тествани” лица. Неговата задача е да се осигури работеща здравна система, която осигурява най-добрата грижа за пациентите.

Пълна информация за разпространението на Ковид в Австрия може да намерите ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации