6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия въвежда нови строги мерки за овладяване на Ковид. Правилото 2G влиза...

Австрия въвежда нови строги мерки за овладяване на Ковид. Правилото 2G влиза в сила от 8 ноември

От 8 ноември неваксинираните лица няма да имат достъп до заведения, спортни и културни събития, фризьор, фитнес и други места, изискващи досега документ за ваксинация, преболедуване или актуален PCR тест

-- Реклама --

В деня, в който Австрия отбеляза поредното повишаване на броя на заразените с коронавирус – 9 388 и 356 в интензивните отделения, председателите на всички провинции се събраха във Виена, за да обсъдят нови мерки за справяне с драматичната ситуация.

От 3G към 2G

След като Виена вече прие въвеждането на нови ограничения за неваксинираните, примерът ѝ бе последван и от останалите провинции.

______________________

Нови ограничения за неваксинираните във Виена

______________________

От понеделник, 8 ноември, в цяла Австрия местата, на които досега важеше правилото 3G (тестван, ваксиниран, преболедувал), вече ще се посещават само от ваксинирани и преболедували.

Така нареченото правило 2G (ваксиниран и излекуван) ще се прилага при посещение на заведения, хотели, културни и спортни събития и прояви с повече от 25 участника, фризьор, фитнес центрове и др.

„Всичко това трябва да послужи като силен стимул за хората да се ваксинират”, каза канцлерът Александър Шаленберг на специална пресконференция. „Всички в тази страна носим заедно отговорност’, добави той и подчерта, че не съществува 100% защита. „Когато сядаме в колата, ние си слагаме предпазен колан. Ваксината срещу Ковид е нашата защита”.

Преходен период

През следващите четири седмици правилото 2G ще се прилага и за тези, които са получили само първа доза ваксина. Те ще трябва в допълнение да представят и актуален PCR тест. От 6 декември обаче всички, посещаващи заведения, събития, фризьорски и козметични салони, трябва да са двойно ваксинирани или излекувани.

Девет месеца валидност на зеления сертификат

Срокът на зеления сертификат се намалява от 12 на девет месеца след получаване на втората доза ваксина. След това е необходимо поставянето на трета доза. Ваксинираните с Johnson & Johnson трябва след 3 януари да си поставят бустерна доза.

Без антигенни тестове

На днешното заседание бяха приети и някои промени във валидността на тестовете. Тестовете за антитела няма да се признават вече за документ, покриващ изискванията на 2G и 3G.

По най-бързия начин ще се разшири предлагането на PCR тестовете, които постепенно трябва да заменят изцяло бързите антигенни тестове.

FFP2 маските са задължителни при посещението на всички търговски обекти, музеи и библиотеки на територията на страната.

Правилото 3G (излекуван, тестван, ваксиниран) ще продължи да се прилага на работното място.

Пълна информация за разпространението на Ковид в Австрия може да намерите ТУК

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

___________________

Още по темата:

Австрия: От 1 ноември правилото 3G (ваксиниран, тестван, излекуван) се прилага и на работното място

Австрия: Новият план за справяне с коронакризата предвижда локдаун за неваксинирани

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации