14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия обяви локдаун за неваксинираните в цялата страна

Австрия обяви локдаун за неваксинираните в цялата страна

-- Реклама --

От понеделник, 15 ноември близо 2 млн. човека в Австрия ще напускат жилищтата си само при точно определени обстоятелства.

Драматичното нарастване на новите случаи на зараза с Ковид и бързото запълване на леглата в интензивните отделения на болниците в цяла Австрия доведе до нова драстична мярка – локдаун за всички неваксинирани над 12 години.

На специална пресконференция днес канцлерът Александър Шаленберг съобщи, че след интензивни видео разговори с министър-председателите на отделните провинции и експерти, правителството е взело решение да въведе национален локдаун за всички, които не са защитени с ваксина. „Това решение не беше лесно за нас, но то е необходимо”, каза канцлерът. Той посочи, че средната дневна стойност на заразяване в последната седмица за неваксинираните е 1 700, за ваксинираните – 383. „Тези данни са достатъчно красноречиви и показвт, че контактите между тези две групи трябва да бъдат ограничени”.

След като беше сигурно, че Горна Австрия и Залцбург влизат в локдаун от понеделник, вчера бе обявено, че ограничаване движението на неваксинираните лица ще засегне цялата страна.

Ограничения за неваксинирани

Всеки, който не е ваксиниран или няма документ за преболедувал Ковид 19 (2G), може да напуска дома си само по някоя от следните причини, познати и от предходните локдауни:

  • Да отиде на работа; да посети лекар;
  • Да пазарува в хранителен магазин, аптека;
  • При опасност за живота и собствеността;
  • За участие в съдебни и административни процедури, които не могат да бъдат отложени; задовляване на религиозни потребности;
  • Да излезе за психическо и физическо разтоварване;

Предвиденият локдаун не засяга деца под 12 години.

Ограниченията за излизане на неваксинираните лица имат за цел „да се предотврати рухването на здравната система и да се стимулира ваксинацията”.

Новата наредба ще бъде в сила първоначално до 24 ноември. При необходимост тя ще бъде удължена.

Всяка от провинциите може да въведе и допълнителни по-строги мерки. Правителството има готовност да реагира да въведе още ограничения, ако ситуацията с разпространението на вируса не се подобри в следващите дни. Засега не се предвижда локдаун за ваксинираните и магазините, заведенията, културните и спортни събития продължават да бъдат отворени за тях.

На практика не става дума за пълен локдаун, тъй като ресторанти, театри, кина, магазини остават отворени, но в тях ще могат да влизат само ваксинирани и преболедували. С въвеждането на правилото 2G неваксинираните нямаха достъп до културни и спортни събития и заведения, а сега вече няма да могат да влизат и в останалите обекти на търговската мрежа (магазини за дрехи, играчки и др.).

В същото време здравният министър призова всеки, който е получил втората доза ваксина преди повече от четири месеца, да не отлага поставянето на трета доза. „Само така всички заедно ще можем да преминем през това изпитание”, добави той.

Според експерти само таканаложеният локдаун на неваксинираните няма да доведе до съществено ограничаване на разпространението на заразата.

Контрол от страна на полицията

Спазването на ограниченията ще се контролира от полицията. Вътрешният министър Карл Нахамер каза, че разполага с достатъчно ресурс, за да се проверяват обществените места. Домовете няма да бъдат проверявани. Глобата за нарушителите може да достигне до 1 450 евро. „Не сме щастливи от тази ситуация и призоваваме всички засегнати от мерките да ги спазват“.

За нарушаване на 3G правилото на работното място или 2G глобата за нарушителя е 500 евро, а за работодателя или заведението – 3 600 евро.

Драматична ситуация

Вчера Австрия отбеляза нов рекорд в броя на заразените с коронавирус. Новите случаи за последните 24 часа бяха 13 152. Настанени в болница – 2 282, а в интензивните отделения – 421 човека. Смъртните случаи бяха 48. Днес новите случаи са 11 552, а починали са 17 човека.

Най-драматична е ситуацията в провинциите Горна Австрия и Залцбург, които имат и най-ниско ниво на ваксинация. Пълен преглед на актуалните данни може да намерите ТУК.

Допълнителни мерки за Горна Австрия

В тази провинция нощните заведения ще останат затворени до 6 декември, а повечето събития се отменят. Носенето на FFP2 маски е задължително във всички затворени помещения, включително и на коледните базари. В заведенията маската се сваля след сядане на масата. В църквите отново се въвежда правилото за един метър отстояние.

Ваксинационно покритие в отделните провинции в проценти

Допълнителни мерки за Залцбург

Задължително носене на FFP2 маски във всички закрити помещения, както и при ползване на услуги с близък физически контакт (фризьор, масаж, козметика). На коледните базари няма да се сервира алкохол.

Допълнителни мерки за Виена

В австрийската столица вече бяха приети по-строги мерки, които са в сила от 15 ноември. В нощните заведения и при посещения на събития с повече от 25 човека се въвежда правилото 2G+, тоест и вакснираните, и преболедувалите трябва да представят актуален PCR тест (валидността му във Виена е 48 часа). FFP2 маските са задължителни във всички затворени помещения, както и за работещите в търговската мрежа и извършващите услуги, налагащ близък физически контакт. На щандовете за бърза консумация също се прилага правилото 2G.

Още в четвъртък здравният министър призова фирмите да изпратят служителите си в домашен офис, в случаите, в които това е възможно.

Ван дер Белен с апел за редуциране на контактите

В апел към правителството и гражданите на републиката президентът Александър Ван дер Белен призова към бързи, последователни и ясни мерки за справяне с тежката ситуация и помоли хората да намалят контактите си поне с 30%.

От понеделник влиза в сила и правилото 3G на работното място, тоест служителите трябва да са ваксинирани, преболедували или да разполагат с актуален PCR тест.

___________________

Австрия: От 1 ноември правилото 3G (ваксиниран, тестван, излекуван) се прилага и на работното място

__________________

__________________

Още по темата:

Австрия: Новият план за справяне с коронакризата предвижда локдаун за неваксинирани

Австрия въвежда нови строги мерки за овладяване на Ковид. Правилото 2G влиза в сила от 8 ноември

Пълна информация за разпространението на Ковид в Австрия може да намерите ТУК

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации