14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗа да гарантира нуждите от природен газ, Австрия активира първото ниво на...

За да гарантира нуждите от природен газ, Австрия активира първото ниво на плана за извънредни ситуации

Въпреки че според Москва руският газ не трябва да се плаща веднага в рубли, след Германия Австрия също задейства първия етап на плана за извънредна ситуация с газа

-- Реклама --

Решението за активиране на първото ниво на плана за действия в извънредни ситуации в областта на доставките на газ беше взето в късния следобед в сряда, 30 март.

„Ще направим всичко възможно, за да осигурим доставките на газ за австрийските домакинства и предприятия“, заяви федералният канцлер Карл Нехамер (ÖVP). Той допълни, че засега доставките пристигат надеждно и без ограничения, но това може да се промени. Етапът на ранно предупреждение гарантира, че наблюдението на ситуацията с доставките ще бъде засилено, каза той. По този начин човек е подготвен в случай на промени и може да реагира бързо, добави министърът на енергетиката и опазването на климата Леонор Гевеслер (Зелени).

Спадът в налягането на газа може да бъде открит незабавно

„Ако се стигне до най-лошото, спадът в доставките на газ ще се усети веднага”, заявяват експерти в интервю за австрийското издание Der STANDARD. За последен път това се е случило в Австрия през януари 2009 г., когато доставките на руски газ бяха прекъснати за 13 дни поради тлеещия транзитен спор с Украйна.

Първата степен на предупреждение, която вече е обявена, означава, че има „конкретни, сериозни и надеждни индикации“, че може да настъпи събитие, което вероятно ще доведе до значително влошаване на ситуацията с доставките на газ.

_________________

Войната в Украйна и голямото европейско събуждане по отношение на руската газова политика

_________________

Многоетапен план за предупреждение

До активиране на втория етап на аварийния план може да се стигне, ако ситуацията с доставките на газ действително се влоши. Предположението тук е, че пазарните механизми продължават да действат и че не се налага държавата да се намесва като разпореди намаляване на потреблението на газ от страна на промишлените предприятия.

Мерките от трето ниво, т.нар. аварийно ниво, влизат в сила, когато не се доставя повече газ и текущото търсене вече не може да бъде задоволено. След това министърът на енергетиката има правомощието да забрани с декрет на промишлените предприятия да потребяват газ, за да се гарантира, че защитените клиенти като частни домакинства, болници, спасителни служби или полицията, могат да бъдат снабдявани с газ възможно най-дълго.

Но газът все още идва от Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вече, че исканото от Москва преминаване от евро и долари към рубли при плащанията за доставките на руски газ за Европа няма да влезе в сила в четвъртък. Според него доставката и плащането са отделни процеси. Освен това Москва вече обмисля да премине към плащане в рубли и за други стоки.

Енергиен управителен комитет

В Австрия около 80% от необходимия за страната газ все още идва от Русия. Консултативният съвет по енергийно управление играе решаваща роля в случай на криза. Това е орган, състоящ се от около 30 души, сред които министерства, Федералното канцлерство, социални партньори, представители на провинциите и политическите партии, регулаторния орган и петролната и газовата индустрия.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

___________________________

Още по темата

Ние знаем какво означава диктатура

Руското външно министерство с остра критика срещу Австрия

Иван Кръстев, политолог: Путин познава слабостите на Запада

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации