12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия променя стратегията си за Ковид тестване

Австрия променя стратегията си за Ковид тестване

-- Реклама --

Австрия, която постави масовото тестване за Ковид в центъра на своята антипандемична политика, променя стратегията си. От 1 април спира масовото безплатно тестване. Живеещите в страната вече ще разполагат с по пет безплатни PCR и антигенни теста на месец. Хората със симптоми и рисковите групи ще имат възможност да си направят и повече тестове при необходимост. Това съобщи новият министър на здравеопазването Йоханес Раух (Зелени)

_________________

Трети министър поема здравното министерство след оставката на Мюкщайн

________________

От 21 март ще има промени и в правилата за карантина. Вече дори и неваксинираните няма да е  необходимо да остават изцяло у дома като контактно лице. Те ще могат да ходят на работа или пазар с маска, но не и да посещават ресторанти или събития.

Край на масовото безплатно тестване

Въпреки че въпросът с премахването на безплатните тестове се дискутира отдавна, не беше ясно каква ще бъде новата система, която ще ги замести. Самият Раух наскоро заяви, че пълното прекратяване на безплатните тестове в края на март ще бъде „много трудно“ и че „ще се бори много усилено“ за запазване на безплатните тестове – „за всички, които се нуждаят от тях“. Министърът на финансите Магнус Брунер (ÖVP) наскоро подчерта огромните разходи за тестовете и заяви, че те не трябва повече да бъдат достъпни „за всички и по всяко време“.

Във вторник Раух каза, че тестовете са важен инструмент, но че за тях вече са похарчени три милиарда евро. След пресконференцията Министерството на здравеопазването заяви в отговор на въпрос, че петте PCR теста се отнасят до броя на тестовете, които се предават за изследване, а не до броя на тестовете, които могат да бъдат получени. На практика това означава, че не може да се направи тест вместо някой, който се отказва от възможността да използва своите безплатни тестове. При всички случаи остава опцията за платени тестове.

От началото на пандемията в Австрия са направени 216 990 090 теста.

Само на 15 март в рамките на 24 часа са регистрирани 431 603 PCR и 117 792 антигенна теста. 8,6% от PCR тестове са позитивни. Средно на ден във Виена се правят по 345 000 теста, което я нарежда на първо място сред останалите провинции в Австрия.

Член на Gecko се дистанцира

Ръководителят на Червения кръст Джери Фойтик, който също е член на консултативния комитет Gecko, подчерта, че не е участвал в изготвянето на съответните препоръки. Със съобщение в Туитър той сподели, че така взетите решения са политически. Тези теми не са били дискутирани в комисията и съответно няма как предложението да е дошло от нея.

Михаел Вагнер, микробиолог от Виенския университет, подчертава пред Der Standard важността от редовното тестване на уязвимите хора, а това са най-вече възрастните и тези с рискови заболявания. Той смята, че е важно да се „продължат училищните тестове, за да се гарантира, че училищата работят по регулиран начин и възможно най-безопасно“.


Лекари с български език в Австрия


Концепцията за масово тестване е остаряла

Според мнозина честото тестване на голям брой хора дава възможност да се открият голям брой заразявания в ранна фаза и така да се прекъсне веригата на разпростаранение на верига по-бързо.

Гералд Гартлехнер, ръководител на Катедрата по медицина в Дунавския университет в Кремс не е съгласен с това разбиране. Пред Ди Пресе той се аргументира така: „Проблемът с тази теория е, че тя няма да проработи. Интуитивното предположение, че повече положителни резултати означават повече ползи за здравето или епидемиологични ползи, е едно от най-големите недоразумения в областта на скрининга.“ За една успешна скринингова програма решаващо значение има не сборът на изследваните лица, а целенасоченото и редовно изследване на отделните групи – с цел, от една страна, да се прекъснат навреме веригите на заразяване, за да се ограничи разпространението на вируса, и, от друга страна, да се предотвратят тежките форми на заболяването чрез ранно откриване на инфекцията. Всичко останало, т.е. изследването на симптоматични лица, попада в категорията на диагностичните изследвания. „Тези два подхода постоянно се смесват в обществения дебат, тъй като и за двата се използват едни и същи тестове, а именно PCR или антигенни тестове“, казва Гартлехнер. „Това са различни понятия.“

___________________

Австрия спира задължителната ваксинация

__________________

Тестове в училищата?

Все още няма окончателно решение за училищата. Във вторник Раух говори за „близък обмен на мнения“ с министъра на образованието Мартин Полашек (ÖVP), който в момента разработва план. Действащата наредба, която за в училищата се изготвя от Министерството на образованието, засега е валидна до края на учебната година. Понастоящем учениците се тестват три пъти седмично – два от тестовете са PCR тестове. Какво ще се случи през април, все още не е ясно.

„Ограничения на движението“ вместо карантина

Промененят се и правилата за карантина. Вместо в пълна изолация, от април неваксинираните контактни лица ще могат да работят с маска и да пазаруват, но не и да посещават ресторанти или концерти.

Без нови мерки

Както е известно, повечето от мерките „Корона“ бяха отменени наскоро, но министърът на здравеопазването изключи възможността те да бъдат въведени отново сега. Според него, когато те влязат в сила, пикът на сегашната вълна ще е отминал.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации