14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНие знаем какво означава диктатура

Ние знаем какво означава диктатура

Как изглежда нападението на Русия в Украйна от гледна точка на страните в Източна Европа? В коментар за в. Фалтер чешкият журналист, живеещ във Виена, Одрей Чикан, търси отговори в близкото минало

-- Реклама --

Преди Путин да нападне Украйна, той отправи крайни искания към Запада. Едно от тях беше, че НАТО трябва да се изтегли до границите си отпреди 1997 г. Да се съобразим с това в крайна сметка би означавало да предадем всички страни от бившия Източен блок отново на произвола на Москва. Това пише чешкият журналист и издател Ондрей Чикан в коментар за австрийското издание Falter.

В Австрия и Германия наистина се чуха гласове, които смятаха, че подобно искане може да се обсъжда, било то от заблуден пацифизъм и традиционна критика към НАТО, било то от сплашване или сляпа вярност към Русия, било то от икономически интереси или от усещането, че „източноевропейските“ страни са някъде много далеч на изток. Тези гласове затихнаха за кратко след руското нахлуване в Украйна, но бързо се засилват отново.

Поезия за оръжия

Ондрей Чикан е роден в Прага през 1985 г., от 1991 г. живее във Виена като все още редовно посещава родния си град. Ето какво още пише той за разликите в отношението към войната между някои източноевропейските и западни държави.

Това, че Чехия и Австрия се различават по отношение на Русия, винаги е било очевидно, но сега, по време на непровокираното и все по-брутално нахлуване на Путин, Прага и Виена изглеждат като градове в две различни реалности.

В пражката реалност Путин предизвиква кървава баня в Украйна, на която свободният свят не може да гледа безучастно, а освен това Украйна не трябва да пада, защото в противен случай ще дойде ред на останалата част от Източна Европа и ще има Трета световна война. Във виенската реалност желанията на Путин по-скоро трябва да бъдат изпълнени, за да се предотврати Третата световна война.

_______________________

Канцлерът и президентът на Австрия с общо послание за солидарност с Украйна

_______________________

В Чешката република (както и в Полша, Словакия и много други „източноевропейски“ страни от ЕС) има обща решимост да се помогне на Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия с всички възможни и оправдани средства и да се убедят по-колебливите партньори в ЕС и НАТО в необходимостта от по-бързи действия срещу Русия. Дори прословутият проруски чешки президент Милош Земан публично се извини за грешната си преценка за Путин веднага в началото на инвазията и се съгласи с правителството на страната си. Оттогава насам той също призовава за най-строгите налични средства за изолиране на Русия, както и за доставки на оръжие и незабавно предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС. Чрез априорно помилване той разрешава на чешки граждани да постъпят на служба в чужда армия, стига тя да е украинската.

Частните и държавните влакове и автобуси се движат между Чешката република и Украйна, доставяйки помощи и прибирайки бежанците, които от първия ден на инвазията автоматично получават разрешителни за работа и здравни осигуровки. Открити са украински училищни класове, за да могат децата на бежанците да се обучават на родния си език. Украинският паспорт е валиден като билет за всички видове транспорт. Фирми, клубове, пожарни команди, скаутски групи, театри, университети, които незабавно се координират с организациите за помощ, и дори мирни студенти по изкуства или издатели на поезия даряват – понякога – за оръжия. Тъй като Путин вече нарича санкциите акт на война и, както е добре известно, може сам да измисли причината за всяка ескалация, в момента се обсъждат начините, по които НАТО или целият свободен свят биха могли да се намесят, за да ускорят поражението на Путин, което е жизненоважно за Европа, и да съкратят неизмеримите страдания на украинците. До инвазията страните от ЕС и НАТО, включително Чешката република, старателно внимаваха да не предприемат никакви военни приготовления, за да не раздразнят дори малко Путин, което той очевидно изтълкува като слабост.

В Чешката република цари общ консенсус, че украинците защитават с цената на ужасни жертви не само собствения си живот и свобода, но и свободата на Европа. Ако Украйна падне, Путин ще изпробва какво се случва, когато се изправи срещу малка страна от НАТО. А Китай, който е бил посветен в заговора за инвазията и е „твърд“ в партньорството си с Русия, следи отблизо способността на свободния свят да действа.

_____________________

Руското външно министерство с остра критика срещу Австрия

____________________

Братска помощ

Ондрей Чикан ни връща към близкото минало, припомняйки какво на практика означава „братска помощ” от Русия.

Чехите помнят какво е да те предадат съюзниците, а също и какво означава да се възползваш от руската „братска помощ“.

През 1938 г. Великобритания и Франция предават Чехословакия на Хитлер – а той продължава да иска още. Тогава половин Европа се е поддала на нацистката пропаганда, че демократична Чехословакия е провалена, изкуствена държава, в която предстои геноцид над германското население.

През 1968 г. държавите от Варшавския договор отново нахлуват в Чехословакия и слагат край на Пражката пролет. Онези, които протестираха срещу това в Съветския съюз, изчезваха в ГУЛАГ или в лудницата. Съветската пропаганда описва инвазията като „братска помощ“ срещу предполагаемата националсоциалистическа контрареволюция. 150 000 съветски войници остават в Чехословакия до 1991 г.

Русия, САЩ и Обединеното кралство гарантираха на Украйна суверенитет и териториална цялост чрез Будапещенския меморандум в замяна на отказа от ядрени оръжия. През 2014 г. Путин анексира украинския полуостров Крим, окупира части от Източна Украйна и видя колко струва тази гаранция. Окуражен от хладната реакция на Запада, той обяви Украйна за исторически и „етнически“ руска територия. Той нарече демократичното правителство на Украйна нацистко, обвини го в геноцид, а сега оказва „братска помощ“, този път наречена „специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна“. Наричането на предполагаемите врагове на Русия „нацисти“ има за цел да ги дехуманизира и да оправдае убийствата. Голяма част от руското население вярва в тези лъжи. В продължение на векове пропагандно се култивира руското самосъзнание, според което свещената Рус, царят, съветският човек са доброто сами по себе си. Великото руско сърце е изпълнено с любов към всички добри хора и затова трябва да бъде обичано безусловно от всички. Затова за много руснаци е немислимо руската армия да навреди дори на една муха, стига тя да не е нацистка. Всеки, който противоречи на това или дори нарече инвазията на Русия в Украйна инвазия, бива пребит, а отскоро и затворен за 15 години или убит.

Чешката република, както и другите държави от Източна Европа, не искат да позволят да бъдат затворени отново в любящото сърце на една диктатура, нито пък да позволят това да се случи на Украйна със сила на оръжието.

Чехите изпитват огромно уважение към хората, които се противопоставят на Путин в Русия. Колкото по-дълго Украйна устоява, колкото повече истината прониква в руската пропаганда, колкото повече енергия трябва да изразходва Путин за потискане на собствения си народ, толкова повече надежда има. Но Украйна не трябва да бъде сама.

Циничен пацифизъм

В Чешката република НАТО и САЩ естествено се възприемат като гарант на мира и свободата в Европа. За да гарантира собствената си свобода, малката държава се нуждае от надеждни съюзници и сама трябва да бъде надежден съюзник. Но това, което не бива да се пренебрегва: Разширяването на НАТО на Изток беше съпроводено с масово разоръжаване на огромните арсенали от нападателни оръжия, на които се крепяха държавите от бившия Варшавски договор.

В Австрия и Германия хората са свикнали да критикуват САЩ и НАТО за всичко и в същото време да скачат на американските течения: Имаше огромни и напълно легитимни демонстрации срещу войната в Ирак или за „Животът на чернокожите има значение“. Но когато Путинова Русия започва война за унищожение в Европа, насочена срещу цяла Европа, е подозрително тихо, поне във Виена. Дори втората съботна демонстрация на площада за правата на човека във Виена беше направо смущаващо малка с оглед на сериозността на ситуацията и в сравнение с демонстрациите в други големи европейски градове. Особено ме дразнеха активистите за мир, които с проницателните усмивки на убедени членове на секта се опитваха да убедят плачещите украинци в необходимостта от демилитаризация на Украйна за постигане на мир. На разбираем език: „По-добре се предайте“.

Австрийското и германското общество е способно да назове агресивната война на Путин като такава, но освен това се задоволява с неясни осъждания на самата война. Това, че лозунгът „Спрете войната“ е празен, защото не прави разлика между това кой е агресор и кой е бил нападнат, вече беше обяснено от полския писател Щепан Твардоч в статията му за „Die Welt“. Чистото „Спрете войната“ може лесно да доведе до обрат между извършителя и жертвата. „Спрете Путин“ е недвусмислено.

Винаги съм смятал, че Чешката република и другите източноевропейски страни са особено застрашени от руско влияние (вж. Унгария). Но това не е вярно. Мнозинството от източноевропейците са силно чувствителни към лъжите на Кремъл и затова руските опити за дестабилизиране на Чешката република неведнъж са водили до видими политически скандали. В Австрия и Германия от десетилетия както политиката, така и гражданското общество са отчасти латентно, отчасти открито приятелски настроени към Русия. Почетните представители на големите партии SPD, SPÖ, ÖVP, CDU/CSU заемат без скандал висши постове в руската икономика и са основно отговорни за утвърдената зависимост от руската енергия. AfD, FPÖ, KPÖ и Die Linke са открито проруски настроени; такива партии винаги ще има. Далеч по-проблематично е, че в Австрия и Германия политически коректната, „будна“, зелена и пацифистка част от обществото е изградила мироглед, който играе в полза на Путин – за разлика от подобни социални слоеве в Източна Европа. От чиста политическа коректност някои австрийски интелектуалци призовават хората да избягват мирните демонстрации за Украйна, защото призивът „Слава Украйна“ има фашистки конотации, което е глупост. В лицето на пацифизма не се вписва в световната представа, че една демократична страна се защитава с оръжие срещу нахлуване на диктатура. При цялото това морално самодоволство и високомерие за много хора е трудно да застанат на страната на уж изостаналата в социално-политическо отношение Източна Европа.

За голяма част от австрийското и германското общество представата за това какво означава истинска диктатура е замъглена. Чувството за мярка е изгубено. Ако се предполага, че Австрия се е превърнала в диктатура заради задължителното ваксиниране, то диктатурата на Путин не може да е толкова лоша. Ако изричането на расистка дума е толкова болезнено, колкото да счупиш крака на някого, тогава не може да е толкова лошо, ако някой те простреля в стомаха. Украйна се нуждае от оръжия? Но насилието не е решение. Русия води война на изтребление по границата с ЕС, умишлено стреля по детски болници и прави неща, които са неописуеми? Но НАТО провокира това. Украйна иска да бъде демократична? Това е, което получава сега…

______________________

Иван Кръстев, политолог: Путин познава слабостите на Запада

_____________________

Подобен цинизъм е недопустим

Ако искаме да сложим край на руската инвазия по дипломатически път, Украйна трябва да е в позиция, от която да може да преговаря. На тези, които лежат беззащитни на земята, може само да се диктува кои членове на семейството ще бъдат екзекутирани незабавно и кои ще попаднат в ГУЛАГ. Всички хубави съобщения на Путин са лъжи, а само посланията на омраза са истински. Той симулира готовност за диалог, за да предизвика приятни заглавия; не спазва договорите. Военно учение: лъжа. Оттегляне: лъжа. Хуманитарни коридори: лъжа.

Широко разпространеното в Австрия и Германия твърдение, че Западът отдавна е трябвало да отговори на исканията на Путин, граничи с лудост. Исканията на Путин бяха неизпълними. Всеки в Австрия и Германия, който казва, че разширяването на НАТО на Изток трябва да се отмени, за да се успокои Путин, не е пацифист, а твърдоглав империалист, който отрича суверенитета на собствените си съюзници.

Демократичният свят трябва да бъде силен и единен, разумен, но решителен. Трябва да се разчита на съюзници. Сега Путин се препъва, защото украинците дават героичен отпор. Трябва да направим нещо повече от това да аплодираме от балкона. Украйна защитава ЕС.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

___________________________

Още по темата

Руският президент Владимир Путин е на официално посещение в Австрия

Според Путин Виена е добро място за провеждане на потенциални преговори с Украйна

Владимир Путин ще бъде гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл

Путин във Виена – свободна журналистика и газ

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации