-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия спира задължителната ваксинация

Австрия спира задължителната ваксинация

Задължителната ваксинация вече няма да се прилага, нито ще се наказва за момента. Това обяви днес на министърката по конституционните въпроси Каролине Едщадлер

-- Реклама --

Задължителното ваксиниране ще бъде преустановено, съобщи днес министърката по конституционните въпроси Каролине Едтщадлер (ÖVP). Посягането на основните права в момента не е необходимо, каза тя, като се позова на доклада на комисията за задължителното ваксиниране, който наскоро ѝ беше представен. Новият министър на здравеопазването Йоханес Раух (Зелени) обяви, че ще представи през май или юни нова оценка на ситуацията с корона вируса.

______________________

Австрия: Трети министър поема здравното министерство след оставката на Мюкщайн

_____________________

И двамата министри подчертаха, че искат да реагират гъвкаво на ситуацията –  кавото винаги е било намерението им. Задължението за ваксиниране вече не е валидно, а целият закон е спрян. Едщадлер обаче подчерта, че при необходимост той може да бъде активиран отново.

Комисията видя възможност за маневриране

Докладът на Комисията беше публикуван по време на пресконференцията. На първо място, в него се казва: „Задължителното ваксиниране като ефективно средство за осигуряване на висок процент на ваксиниране продължава да има смисъл по принцип, за да се избегне претоварване на здравната система.

След това обаче се споменават ограничения. За да се използва максимално потенциалът на ваксинацията, е необходимо тя да бъде направена в най-подходящия момент: възможно най-много хора трябва да бъдат защитени в началото на септември до средата на октомври. Това означава, че настоящият момент не е подходящ поне не за тези, които вече са преболедували или са ваксинирани.

Що се отнася до тези, които досега не са били ваксинирани и не са преболедували, в доклада се казва: „Алтернативно, задължението за ваксинация може да бъде въведено по-рано за тази група, така че във всеки случай да са възможни три ваксинации.

_________________

Австрийското правителство представи новия вариант на закона за задължителната ваксинация срещу Ковид

_________________

Оценка на ситуацията на всеки три месеца

В доклада от 25 страници обаче комисията предупреждава също, че е „много вероятно“ през есента да се появи нова, вероятно мощна вълна на корона вируса. По закон Комисята е упълномощена да оценява непрекъснато рамковите условия за задължителното ваксиниране. Предвидено е, че тя трябва да се състои от най-малко двама конституционни юристи и двама медицински експерти. Федералното канцлерство назначи медицинските експерти Ева Шернхамер и Хервиг Коларич, както и юриста по конституционни и медицински въпроси Карл Щогер и юристката Кристиане Вендехорст.

На всеки три месеца те трябва да проверяват дали обстоятелствата, които някога са обосновавали необходимостта от задължителна ваксинация, са се променили съществено. Това, което почти не се взема предвид в дебата, обаче е: Става дума за събитията след влизането в сила на закона, т.е. от началото на февруари, а не за събитията след обявяването на задължителната ваксинация през ноември, в разгара на вълната от делта варианта.

Процентът на ваксинация не се е променил много от февруари насам: оттогава той не се е увеличил дори с половин процент. Но обявяването на задължителната ваксинация през ноември миналата година съществено ускори процеса в Австрия, която изоставаше на фона на останалите западни държави.

По данни на европейската здравна агенция сега 73.8% от австрийците са напълно ваксинирани, а 56.6% имат и поставена бустерна доза. Средните нива на ваксинация в ЕС са 71.9% и 51.5% за подсилващата доза.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации