12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия с нови мерки в борбата с Омикрон

Австрия с нови мерки в борбата с Омикрон

-- Реклама --

Омикрон вече твърдо се е настанил в алпийската република. Данните от последните дни категорично показват драстично повишаване на броя на новозаразените и нарастване на дела на инфекции с новия вариант на корона вируса.

На специално заседание на правителството с представители на отделните провинции и експертите от комисията ГЕКО бяха обсъдени новите мерки, които ще бъдат въведени в страната. Целта е да се намали скоростта на разпространение на силно заразния омикрон. Макар че заболяването протича сравнително леко, очаква се в следващите седмици броят на заразените да се повиши драстично и това да доведе до затруднения във функционирането на важни за обществото сфери.

Канцлерът Карл Нахамер обяви три основни пакета мерки – засилване на контрола за прилагане на правилото 2G, намаляване на продължителността на карантината и носене на FFP2 маски и на открито там, където не може да се спази отстояние от два метра.

Засилени проверки в търговската мрежа

От 11 януари в цялата страна започват интензивни контроли за спазването на изискването в магазините, хотелите и заведенията да влизат само лица, които са имунизирани или преболедували. Предвижда се контролите да се правят още на входа или най-късно при плащането на касата. Глобите за нарушителите ще бъдат увеличени.

Припомняме, че от 15 ноември в Австрия е в сила локдаун за неваксинираните като те не могат да влизат в други обекти на търговската мрежа освен хранителни магазини, аптеки и дрогерии, както и не могат да посещават спортни и културни събития.

______________________

От 15 ноември Горна Австрия обявява локдаун за неваксинирани

_____________________

Пет дни в карантина

Новите по-леки правила за оставане в карантина трябва да помогнат за по-плавното справяне със ситуации там, където много работещи и служители по едно и също време са болни.

Тези, които имат позитивен резултат от тестовете, остават задължително в 10-дневна карантина. След пет дни може да се направи нов PCR тест.

Вече няма да има разлика дали човек е имал непосредствен или опосреден контакт със заразено лице – той остава задължително в карантина, от която може да се осовободи след пет дни с негативен PCR тест.

Тройно ваксинираните няма да се категоризират като контактни лица. Това важи и за двойно имунизираните деца, които все още не могат да получат бустерна доза (5-11 годишни). Ако всички в групата, в която има заразено лице, са носели FPP2 маски, те също няма да се категоризират като контактни лица.

Намаляването на престоя в карантина влиза в сила от 8 януари.

Маски на открито

Предвид високата заразност на Омикрон дори на открито, експертите препоръчват носенето на FFP2 маски и на открито на места, където не може да се спази отстояние от два метра. Това правило ще се прилага от 11 януари.

От пресконференцията стана ясно, че от 1 февруари зелените сертификати на двойно ваксинираните ще бъдат с валидност от 6 месеца, считано от датата на втората ваксина. За тези с бустерна доза, сертификатът продължава да бъде в сила девет месеца. Целта на тази променя е да се стимулират хората да си поставят и третата ваксина.

Локдаунът не е изключен

Никой не желае налагането на поредния локдаун. „Омикрон носи нови предизвикателства със себе си. Ситуацията непрекъснато се променя и затова на въпроса дали може да изключим локдаун има ясен отгорор – не”. Това бяха думите на канцлера Карл Нахамер, който не се обвърза с категорични обещания или прогнози. В същото време той призова хората да бъдат солидарни, да си помагат един на друг и така заедно да се преборим с вируса.

Още по темата:

Австрия въвежда нови строги мерки за овладяване на Ковид. Правилото 2G влиза в сила от 8 ноември

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации