7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОт 15 ноември Горна Австрия обявява локдаун за неваксинирани

От 15 ноември Горна Австрия обявява локдаун за неваксинирани

-- Реклама --

„Ситуацията е драматична, затова трябва да активираме петото ниво от поетапния план”, това каза в четвъртък министър-председателят на Горна Австрия Томас Щелцер. От понеделник в провинцията ще бъде обявен локдаун за неваксинираните, но преди това трябва да се осигури правната база за тази стъпка. Очаква се да бъде разширено носенето на FFP2 маски и да се въведат ограничения за големи събития.

Тежка ситуация в болниците

В болниците в Горна Австрия са настанени 461 пациенти с Ковид. 89 са тежките случаи в интензивните отделения, а нарастването на седемдневна база е 1 193. При бързо увеличаващият се брой на заболелите, капацитетът на болниците скоро може да бъде изчерпан и да се стигне до колапс. Здравните експерти отдавна предупредиха, че норманият ритъм в болничните заведения вече е невъзможен.

На този фон Щелцер, който предния ден отказа да приеме предложението на здравния министър Волфганг Мюкщайн за локален локдаун,  вече няма време за отлагане на проблема.

Повишаване на случаите в рамките на седем дни – сравнителни данни за Австрия, Виена, Залцбург и Горна Австрия

Залцбург – засега само с 2G

Горна Австрия е провинцията с най-голям и бързорастящ брой случаи и най-нисък процент ваксинирано население. Много сходна е ситуацията и в Залцбург, но тамошният министър-председател Вилфрид Хаузлауер засега не предвижда въвеждането на частичен локдаун.

Локдаун за неваксинирани в цяла Австрия?

На пресконференция във Форалберг на 11 ноември канцлерът Александър Шаленберг каза, че предстоящите коледни и новогодишни празници няма да са леки. Според него въвеждането на локдаун за неваксинирани в цялата страна е нежелана, но изгледа вече неизбежна мярка.

Процент на ваксинираното население с първа и втора доза в отделните провинции в Австрия

Пред какви ограничения са изправени неваксинираните

Предвижданият локдаун няма да се отличава съществено от тези, които вече познаваме. Ограниченията ще са свързани със свободата на напускане на дома. Неваксинираните ще могат да излизат от вкъщи само, за да отидат на работа, да пазаруват в хранителен магазин, аптека, да окажат помощ на близък човек или за кратка разходка за психическо и физическо отпускане.

Властите са наясно, че такъв вид локдаун много трудно ще бъде контролиран и засега се предвиждат проверки на случаен принцип.

_____________________

Още по темата:

Австрия въвежда нови строги мерки за овладяване на Ковид. Правилото 2G влиза в сила от 8 ноември

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации