7.4 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗвездни певци посещават домовете в Деня на тримата царе в Австрия

Звездни певци посещават домовете в Деня на тримата царе в Австрия

-- Реклама --

Ако днес на вратата ви почука група деца и пожелаят да ви поздравят с песен, значи са ви посетили звездните певци. Тази традиция е свързана с празника Богоявление и има благотворителен характер.

На 6-ти януари католическата църква чества появата на Господ-бог или още Богоявление (на гръцки “епифания”- явяване). Корените на празника могат да се търсят още в египетския град Александрия, където на този ден преди хиляди години се е чествало рождението на бога на живота Еон. Според Библията тогава тримата източни мъдреци, които първи научават за светото рождение, отиват във Витлеем, за да се поклонят пред новородения бъдещ цар на юдеите.

Кои са тримата царе?

В Евангелието на Матея те са наричани мъдреци, магьосници или звездобройци, които следвайки най-ярката звезда на небето, дошли от Изтока, за да се поклонят на Исус. Те донесли миро, злато и тамян, от което през 5 в. папа Лъв І заключил, че са били трима мъже – едно недоказано до днес твърдение. Предположението, че са били царе, само възоснова на донесените подаръци, също е доста спекулативно. Неяснотата около обществения статус на първите посетители на бебето Исус се подсилва и от значението на старогръцката дума „магос”. В Библията тя се превежда като „мъдреци” или „влъхви”, макар че с тази дума обикновено са били наричани жреци, посветени в тайните на зароастризма, билколечението и шаманизъма. Безспорно е обаче, че са били добри познавачи на звездното небе, тъй като са успели безпогрешно да открият бебето Исус.

Какво означават имената на тримата царе?

Имената на тримата – Каспар, Мелхиор и Балтазар – са добавени през 8 в. от теолога Беда Венерабилис. Според някои тълкувания тримата са представители на различните култури и появата им при младенеца символизира събирането на целия познат тогава свят около Исус.

Името Каспар има персийски корени и означава „Пазител на съкровищата” и не случайно точно той донася на новороденото бебе злато.

Мелхиор е от еврейски произход и означава „Цар на светлината“. Според традицията именно той донася в дар тамян, който се смята за символ на Бога и се използва и до днес като тамян в католическите църковни служби. Символиката на този дар е, че влъхвите разпознават Исус като Божи Син и го смятат за божествен.

Балтазар е вавилонско-еврейско име, което означава „Бог пази царя“ или „Бог ще помогне“. Балтазар донася във Витлеем миро като дар. Мирото има лечебни свойства и затова се приема, че по този начин влъхвите дават на Исус лечебни сили и искат да го предпазят от болести.

Обичаи в Австрия, свързани с Деня на тримата царе

За много хора Богоявление символизира края на коледния сезон. Затова е широко разпространен обичаят светлините на коледната елха да грейват за последен път на 6 януари и след това украсата се сваля. Особено популярни в Австрия са звездните певци, които обикалят от дом на дом и пеят.

Благотворителната акция на звездните певци

Този обичай е свързан с голяма дарителска кампания на младежката секция към католическата църква – Sternsingeraktion. Групи деца, облечени като трите влъхви, обикалят по домовете и пеят песни. В замяна звездните певци получават дарения, с които се подпомагат над 500 хуманитарни проекта в Африка, Азия и Латинска Америка.

Въпреки пандемията с Ковид 19 традицията ще бъде спазена, но с някои промени и прилагането на всички хигиенни мерки. Участниците ще носят маски, ще спазват разстояние. Ситуацията налага използването на креативни решения и голяма част от песните им са вече записани и могат да се чуят директно от телефона, подготвени са и видеопоздрави. „Повече от всякога имаме нужда от доброта, съпричастност и надежда”, убедени са организаторите на благотворителната инициатива.

Всеки пуснал дарение в кутията на звездните певци получава специален сертификат, който може да закачи на вратата си. На него се вижда годината и трите букви на царете 20 – С+М+В – 22. Често тези символи се изписват с тебешир на вратата. На латински това се тълкува и като Christus mansionem benedicat – Христос да благослови този дом.

снимка www.bundespraesident.at

На 30 декември група деца посети по традиция президента Александър Ван дер Белен в кабинета у в двореца Хофбург.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации