17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноАз съм българче, обичам…

Аз съм българче, обичам…

Трудният път на едно двегодишно българче към признаване на българското гражданство

-- Реклама --

Текст Мартина Шопова-Янев

Идваш на бял свят. Стресиращо преживяване, заменяш утробния уют с ярка светлина, сух въздух, агресивни шумове. Когато не спиш от изтощение, си в постоянна новост и неизвестност. Имаш нужда от грижи, от някого, дори от двама. В началото разпознаваш само майчиния глас и сърдечния ѝ ритъм, това те успокоява. Ако майка ти по някаква причина не е с теб след раждането, се адаптираш, привързваш се към други звуци и усещания, тях разпознаваш и търсиш. Имаш нужда някой да е винаги там за теб, да те гушка, носи, утешава, храни, милва, пее и люлее, да се грижи за здравето, хигиената, прехраната и облеклото, за образованието и културата ти, за раните и радостите, за напредъка и поминъка. Твоите нужди не зависят от това кои са родителите ти или къде си роден, те са като на другите деца – с всички културни, религиозни, географски, етнически, социални и политически особености, които им влияят впоследствие – твоите нужди се подреждат под две прости категории: любов и грижи.

Привилегията ЕС

Просто не е, има и подкатегории. В тях е правото ти на гражданин на ЕС, например, да се придвижваш свободно и пребиваваш във всяка държава-членка. Любящи родители за това не стигат. За да те разпознае системата и да те допусне до благата си, необходими са гражданство, самоличност, документи. Най-краткият път до тях e да се родиш в държавата, от която произхождат родителите ти. Още от болницата вестта за твоята поява тръгва по местните институции и не след дълго вече имаш собствен ред в националната идентификиционна система, с това вървят нарастващи права и задължения, лични документи и пр..

Може да се появиш на бял свят в по-екзотична семейна констелация. Родителите ти да са хора от еднакъв пол и различни държави, които се срещат и влюбват на територията на трета. И ти се раждаш там. И се нуждаеш от личен документ, от принадлежност и гражданство. Имаш два варианта: да го получиш по произход или по месторождение. По произход означава да добиеш гражданството на единия родител, а по месторождение – на държавата, в която си се родил. В Европа последното е почти невъзможно щом никой от родителите ти не е гражданин на съответната държава. Затова по-сигурният път е гражданство по произход. Тези неща теб не те вълнува как се получават, ти си новороден, несъзнателен, имаш ли любов и грижи – всичко имаш, но цената на сложната семейна констелация се налага да си я платиш, ако се надяваш на българско гражданство.

Ius soli, ius sanguinis

Време е да ти представим Сара, тя си има любов и грижи, но няма лични документи и гражданство, при все че е на две години. Причината: Сара е родена в Испания, в брак между гражданки на Великобритания и България. Испания издава акт за раждане, но не признава момиченцето за свой гражданин – никой от родителите ѝ не е. Великобритания също отказва – британската майка на Сара е от Гибралтар, гражданската принадлежност към Обединеното кралство не се предава директно на детето ѝ. Затова двойката се обръща към България, към Столична Община, Район Панчарево, за да издаде български акт за раждане на Сара и с това да отключи правата ѝ на български и ЕС гражданин, полагащи ѝ се поради произхода на българската ѝ майка. В Район Панчарево поглеждат испанския акт за раждане с имената на двете майки на Сара и настояват за доказателство коя от тях точно е биологичната. Този въпрос адв. Деница Любенова, адвокат на родителите на Сара, намира за дискриминационен.

Майка, баща, родители

снимка pexels

В българскoто удостоверение за раждане са предвидени места за имената на майка и баща, възможно е да бъде вписана и само майката. За акта на Сара подават името на българската майка, в отговор общината изисква документ, който да удостовери, че тъкмо тя я е родила детето. Този въпрос не би стоял, ако Сара беше родена, осиновена или зачената ин витро в брак между българка и чужденец, разяснява адв. Любенова. Тогава детето би получило български акт за раждане въз основа на издадения в Испания и в следствие на факта, че един от родителите му е български гражданин, без значение кой. Впрочем Испания също отказва да предостави информация за биологичната майка на Сара, данните са лични и нерелевентни – Сара е родена в законен брак и толкова. По подобен начин би изглеждал случаят и ако Сара беше родена в Австрия, Германия, Белгия, Франция, Гърция и т.н., където семейното право признава еднополови бракове.

В Район Панчарево не са убедени в легитимността на този брак. В чл. 46 на българската конституция пише, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена, съответно еднополовият брак и правните му последствия са невалидни на територията на България. По-озадачаващо за служителите в общината обаче е как да впишат две женски имена в графите Майка и Баща в българския акт за раждане на Сара. Проблем, който не би съществувал, ако в българския документ, както в издаваните от много европейски държави, се изписват имената на двамата родители. “Това може да стане с промяна на наредба, не е нужно да се свиква Велико народно събрание”, смята адв. Любенова. Междувременно актуалният статус на Сара тя определя като “юридическо нищо.

От правна гледна точка Сара не съществува. (…) Ако живееше в България, нямаше да има достъп до здравна грижа, нямаше да могат да ѝ направят задължителните ваксинации, да влезе в ясла или детска градина, в училище, да пътува.” Момиченцето все още не е виждало двамата си дядовци, чието здраве не позволява самолетни полети. Ако родителите решат те да предприемат пътуване към България, Сара ще се сдобие с пасаван, но веднъж стъпила на българска земя, рискува да загуби достъп да всякакви услуги, както и възможността да се върне в Испания, където живее, макар и без гражданство, в законно семейство с двама родители.

FEIA APP

Решението на Съда на ЕС

Случаят стига до Административния съд в София-град, който се допитва до Съда на Европейския съюз в Люксембург дали общината не нарушава правото на свободно придвижване на Сара чрез отказа да ѝ отвори пътя към лични документи. На 14 декември 2021г. Съдът на ЕС се произнася: България не може да нарушава основно право на гражданин на ЕС и е задължена да издаде документ за самоличност на дете, в чийто чуждестранен акт за раждане фигурират имената на две майки. Решението ще има ефект върху целия ЕС. А случаят на Сара е повод да погледнем на ЛГБТИ общността отвъд за и против прайда, отвъд хомофобските прояви или агресията, отвъд над 300 права на ЛГБТИ хора, които системно се нарушават в България. Нека сложим всичко това настрана и разглеждаме случая през правата на децата, които никого не избират за свой родител и никоя държава – за своя Родина. В множество европейски държави децата в еднополови семейства нямат еднакви права с останалите. 

Сериозен проблем в България често е липсващата правна връзка на детето с двамата му родители, разяснява адв. Любенова. Официална статистика няма, но около 300 български деца живеят в еднополови семейства. Те се радват на любов и грижи, имат гражданство и лични документи, но в акта им за раждане фигурира името само на единия родител. Ако двойката се раздели, ако нещо се случи с вписания родител, другият губи в юридически смисъл правата, връзката и възможността за контакт с децата си. Ако нещо пък се случи с невписания родител, детето му не може да го наследи, да взема пенсия или да потърси издръжка от него.

Съдът в Люксембург не оспорва правото на всяка държава-членка на ЕС да запази своята национална и конституционна идентичност, но настоява националните законодателства да не нарушават европейските права на своите граждани, в случая – свободното придвижване на Сара, както и да не пречат на своите граждани да се завръщат в държавата си по произход.

Препоръките на Съда на ЕС няма да доведат до разрешаване на еднополовите бракове в България. Като любопитен факт от съдебното заседание обаче адв. Любенова цитира представителя на българското правителство, според когото пред ЛГБТИ хората в страната стои възможността да осиновяват или припознават деца. Това изказване предизвиква изненада в екипа на адв. Любенова и предстои внимателното му изследване.

Заключението на Съда на ЕС по случая бебе Сара бе единодушно определено от юристи като ключово за опазването на човешките права и правото на ЕС в България. Предстои отговора на Район Панчарево, който, в случай, че е положителен, ще направи Сара първият български гражданин, в чийто акт за раждане фигурират имената на две майки.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации