2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОтново десетки хиляди протестираха във Виена срещу Ковид мерките и ваксините

Отново десетки хиляди протестираха във Виена срещу Ковид мерките и ваксините

-- Реклама --

Близо 42 000 демонстранти и  1 200 полицаи изпълниха централните улици на Виена в събота, 4 декември. Наред с поредния протест срещу локдауна, ограничителните мерки и ваксините, беше организирана и контра демонстрация с призив за солидарност по време на пандемията, срещу антисемитизма и фашизма. Третият протест бе на новосъздадената в Грац партия MFG, чиято цел е да се противопоставя на ваксините срещу Ковид.

____________________

Австрия: От 22 ноември – пълен локдаун за всички. От 1 февруари – задължителна ваксинация

____________________

Партията на свободата този път не бе сред организаторите, но разпространяваше информация за събитието, а в края на вчерашния ден председателят ѝ Херберт Кикъл обяви в социалните мрежи: „И днес заедно успяхме по един мирен, но много категоричен начин да дадем ясен знак, че хората са против идващата задължителна имунизация”.

Мирно с отделни инциденти в края на деня

Десетки хиляди отново обиколиха централния виенски булевард Ринг, тръгвайки от Площада на героите. През повечето време демонстрантите, много от тях пристигнали от различни провинции, бяха мирни, въпреки че не липсваха провокации и опити за нажежаване на атмосферата. Най-много нарушения на обществения ред са регистрирани за неносене на FFP2 маски. От полицията отчитат пет ареста. В няколко по-критични момента демонстрантите са използвали пиротехника, но ситуациите са овладени и до сблъсъци между отделните групи не е се е стигнало, отчитат от полицията.

___________________

Австрия обяви локдаун за неваксинираните в цялата страна

Австрия въвежда нови строги мерки за овладяване на Ковид. Правилото 2G влиза в сила от 8 ноември

__________________

Разнородни послания

Разнообразното множество включваше семейства с деца, хора на всякаква възраст и от различни държави. Сред множеството плакати и знамена можеше да се видят флаговете на Гърция, Полша, Германия, Хърватска, България. Бяха отправени послания както срещу глобализацията и големите фармацевтични компании, така и срещу локдауна, носенето на маски и спазването на ограничителни мерки. Отново на линия бяха крайнодесните индентитери, водени от Мартин Зелнер, както и привърженици на движението QAnon.

Най-много бяха плакатите срещу ваксините и предвижданата задължителна ваксинация. Имаше лозунги „Неимунизиран=естествено здрав”, „Ваксините убиват”, „Моето тяло – мое решение”. Някои бяха с акцент върху децата „Не посягайте на децата”, „За любовта, децата и всички хора”, други носеха чисто политически послания като „Искаме нови избори”, „Не на диктатурата”, „Заедно за свобода”. Не липсваха и религиозни призиви като „Исус се грижи за децата. Не ги докосвайте!”

Междувременно в последните седмици в Австрия се наблюдава повишаване на броя на ваксинациите и към момента 71% от активното население е получило поне една доза ваксина. Актуални данни за броя на имунизираните могат да бъдат намерени ТУК.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации