-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПо взаимно съгласие и на семейни начала

По взаимно съгласие и на семейни начала

Денонощие на политически рокади в Австрия

-- Реклама --

Текст Мартина Шопова-Янев

Виена  – “Скоро всеки ще познава поне един човек, който е бил бундесканцлер.” написа в Туитър журналист от австрийския всекидневник Der Standard. Твърдението може и да събужда усмивки, но далеч не звучи абсурдно. В последните 24 часа австрийският информационен поток повече прилича на австралийска вълна за сърфиране, по която събитията и промените се носят със скоростта на влакче в Пратера.

Курц се оттегля

Малко преди обед на вчерашния ден бившият канцлер Себастиан Курц (ÖVP/Австрийска народна партия) се оттегли от всички политически и партийни постове след емоционална реч, посветена на десетгодишната му служба в полза на Австрия. Като основни причини за решението си Курц посочи скорошната поява на първородния му син, която го накарала да преосмисли приоритетите си. Също и загубата на мотивация за политиката, която придружавала чувството, че е преследван в последните месеци.

Курц напусна канцлерския кабинет в началото на октомври тази година, когато стана ясно, че австрийската прокуратура за борба с корупцията и икономическите престъпления го разследва по подозрения за злоупотреба на доверие, активен и пасивен подкуп.

Александър Шаленберг

Шалеберг освобождава канцлерския пост

Тогава мястото му като бундесканцлер зае външният министър Александър Шаленберг. Той е аристократ и потомствен дипломат, но не е партиен функционер – пътят му в Народната партия е кратък, постлан изцяло с подкрепата на Курц. Още с поемането на кабинета Шаленберг заяви, че никога не е имал кариерни намерения в посока управлението на цялата държава. Часове след отеглянето на Курц, той застана зад думите си и оповести желанието да освободи канцлерския пост. “Твърдо убеден съм, че двете длъжности – лидер на правителството и лидер на най-силно подкрепената от избирателите партия в Австрия – трябва отново да бъдат в ръцете на един човек”, аргументира решението си Александър Шаленберг в късния следобед.

И постът финансов министър е свободен

Минути след 20:00 часа с видеообръщение във Фейсбук и считаният за най-близък съратник на Курц,Гернот Блюмел, подаде оставка като финансов министър, лидер на виенската организация на Народната партия и всички останали свои постове. Oбясни решението си с раждането на второто му дете и напрежението, което работата причинила на неговото семейство в последните месеци. Оттеглянето на Курц му дало онзи финален тласък, превърнал решението му в действие. Самият Блюмел също е обект на разследване от страна на специализираната прокуратура поради подозрения, идентични или сходни с тези, които тегнат над Себастиан Курц.

Гернод Блюмел

И още оставки

В петък сутрин дъждът от оставки продължи с тази на министъра на науката и образованието Хайнц Фасман. В ранното политическо утро все по-ясно се очертава силуетът на новия лидер на Народната партия и бъдещ австрийски бундесканцлер Карл Нехамер, 49 годишен, досегашен министър на вътрешните работи.

И преди да проследим неговия поглед в бъдещето, нека задържим още малко внимание в настоящето.

Курц си отива, но защо?

Високите позиции на семейното благо в аргументативния речник на Блюмел и Курц не са изненада. Довчерашните стожери на Народната партия демонстрират уклон както в провеждането на социална политика с фокус върху семейството – безспорен плюс в управлението им, така и в не толкова формални варианти. В хода на разследването на специализираната прокуратура станаха обществено достояние чатове, с голяма вероятност разменяни в близкото обкръжение на Курц. В някои съобщения изпъква чувството за принадлежност и семейство, което обединява съпартийците. Сякаш то е и основен критерий при разпределянето на ключови управленски постове и портфейли. Поражда се подозрението, че не най-способните или квалифицираните, а най-лоялните сподвижници са получавали крайъгълните парчета от пъзела на властта.

_____________

Себастиан Курц  подаде оставка. Става канцлер в сянка

_____________

Себастиан Курц си тръгва, но все още далеч не е ясно за колко време и какво точно оставя след себе си. В последните месеци голяма част от членовете на неговия А-отбор подадоха оставка или бяха принудени да напуснат креслата си. Бързината, с която се променя политическият пейзаж в Австрия, е реципрочна на тази, с която се разви и приключи (засега) стремглавата кариера на Курц.

На 35 години той е политически пенсионер, заемал всички важни постове в собствената си партия – най-младият неин председател, най-младият канцлер в републиката, а преди това най-младият външен министър и държавен секретар. В бившата империя политиката е игра или за потомствени партийци от редиците на големите партии, или за истински смелите. Курц е смел, амбициозен, енергичен, идеен също, работи с комуникационен усет и умения, които може и да не са отлични, но са ефективни и ефикасни. През елегантния му перчем хората съзират повея на промяната, очаровани и убедени от обещанията за нов управленски модел, диалогичен и конструктивен, с умни и стабилни коалиции, които предлагат „най-доброто от два свята“ и съчетават леви с крайно десни политики.

_____________

Себастиан Курц в пореден скандал за корупция

Quo Vadis, Австрия?!

_____________

Не се получи съвсем така. Коалицията на Курц с крайно десните от Свободната партия (FPÖ) през 2017 г. се разпадна след скандала Ибиса и предизвика разследване, чиито резултати до момента са най-късото обяснение за днешия политическия ураган.

В края на 2019 г. новата коалиция със Зелените отново изду платната на Народната партия начело с Курц, но ковид кризата осуети плановете за мандата и на това правителство. Днес над младия, вече бивш, политик висят подозренията, че със знанието и помощта на близкото си обкръжение е злоупотребявал с позицията си и с държавни средства, влияел е на резултати от социологически проучвания и публикуването на невярна информация в масови медии, манипулирал е общественото мнение по отношение на собствената си фигура и подкрепата, която генерира. Тези подозрения повдигат въпроси към политическата система в цялост, към доверието в нея, в медиите, в социологията.

Оттеглянето на Курц и отделянето във времето на този акт от оставката му като канцлер изглеждат като най-щадящият за Народната партия изход от ситуацията. По-окопитените членове на ÖVP вече коментираха оттеглянето с разбиране и с благодарност към обновлението, което е донесъл в редиците им, похвалиха неговата диалогичност и таланта да обобщава разбираемо сложни политически конструкции. 

Нахамер – новият канцлер

От днес това ще е основна задача на Карл Нехамер. Той беше избран с пълно единодушие за лидер на Народната партия на извънредно заседание тази сутрин. В стегната и спокойна реч съобщи основните принципи, на които ще разчита в управлението и персоналните промени в кабинета, които ще предложи.

Нехамер заяви намерение по отношение на миграционната политика и сигурността да се придържа към линиите на ÖVP (които се движат в амплитудата между строги и рестриктивни – б.а.), а в създаването и провеждането на нови политики да действа, воден от три принципа: отговорност, солидарност и свобода.

Карл Нехамер

В досегашния кабинет на Нехамер в МВР се очаква да се нанесе Герхард Карнер, втори председател на долноавстрийския парламент. Канцлерът в оставка Александър Шаленберг ще се върне във външното министерство, а за образованието ще отговаря ректорът на университета в Грац Мартин Полашек. Във финансовото министерство отива досегашният държавен секретар Магнус Брунер, а освободеното от него място се очаква да заеме 26-годишната председателка на Младежката народна партия Клаудия Плаком.

Накратко, от вчера в австрийската столица като заваляха промени, та така цяла неделя. Тихо и кротко, ден и нощ…

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации