5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа 6 декември Николаус и Крампус шестват из Австрия

На 6 декември Николаус и Крампус шестват из Австрия

-- Реклама --

Сигурно вече сте забелязали, а и навярно купили, шоколадовите фигурки на Николаус и Крампус. Вече повече от 200 години те са неизменна част от празника на Николаус. Белобрадият старец с червена мантия е любим гост на децата на шести декември, докато рогатият му приятел е недолюбван и отбягван. Все пак докато благият Николо носи подаръци на децата, лошият Крампус заплашва непослушните с метална пръчка.

Легендата на Св.Николаус

Св. Николай Мирликийски Чудотворец (известен и като св. Никола) е съвсем реална личност, роден в Патара, област Ликия, ок. 270 г. сл.Хр. Едва 19-годишен той става епископ на древния град Мира, дн. Демре в Турция, където завършва земния си път на 6 декември ок. 324 г. сл.Хр. Именно затова и празникът на Николо се отбелязва точно на този ден.

От самото начало хората почитали Николаус като помощник във всяка беда. Той е приеман за патрон на децата, моряците, студентите и затворниците.

_____________________

Krampustag

Владиката от древна Митра

_____________________

Много легенди разказват за добротата, отзивчивостта и всеотдайността, с която помага на нуждаещите се. Народната набожност нежно е обградила с богати обичаи годишнината в памет на светеца, като традициите по отбелязването ù са доста различни в отделните региони на Австрия.

Според някои легенди в бялата брада на добрия старец се крие зимата и затова по времето на този ден се гадае какви ще са следващите месеци. Ако пада сняг – зимата ще е студена, ако е сухо и слънчево – зимата ще е мека.

Подаръци за послушните деца

От 1555 г. най-важната му роля е да раздава дарове на децата. В католическите региони през 17 век обичаят с оставянето на почерпка пред вратата е заместен с ходенето по къщите. Със свитата си св. Николай посещавал всеки дом, в който имало малчугани, и ги препитвал изпълнили ли са молитвите си и слушали ли са родителите си. Добрите деца били награждавани, а лошите – предупреждавани или заплашвани с Крампус (в алпийските страни Крампус наказва непослушковците и е приет за дяволски двойник на св. Николай).

И днес в някои региони в нощта на 5-и срещу 6-и декември децата оставят почистените си обувки, ботуши или чорапчета пред вратата в очакване добрият старец да ги напълни с подаръци – дребни лакомства, меденки, портокали, ябълки, орехи или фъстъци.

Св. Николай идва на празника облечен в червена епископска одежда и с епископска шапка и жезъл. Обикновено има гъста бяла брада и само носът и очите му остават открити.

Крампус с рога и звънци

По-малко се знае за другата важна фигура на шести декември – Крампус. Той е на половина коза, наполовина демон, вдигащ шум с окачените на колана звънци и размахващ метална пръчка. Задачата му е да наказва непослушните деца. В последните години Крампус все по-рядко придружава Николо при гостуванията му в детските градини и училища.

Крампусът въплъщава злото, той е космато, предизвикващо страх същество, напомнящо за перхтите или за българските кукери. В много австрийски региони на 5 декември се организират шествия на крампусите. Тежките им, издялкани от дърво маски, често имат истински рога и буквално спират дъха на зрителите с шумните си хлопки, със звънтенето на синджирите и пръчките си и естествено, със страховития си външен вид.

pixabay

Kрампусите минават по улиците на общини и градове и се опитват да сплашат зрителите и минувачите. В някои селски местности дори е популярно хората да се закачат с крампусите и да хвърлят по тях прах. По този начин местните деца се опитват да ги дразнят и да ги предизвикват, внимавайки обаче все пак да не си навлекат гнева им.

Какво събира двата образа?

Корените на връзката между Николо и Крампус не са съвсем ясни. Предполага се, че тя тръгва от така наречените „игри на Николаус”, популярни между 17 и 19 век в Бавария и Тирол. Пътуващите театрални групи в региона посещавали домовете и представяли кратки пиески за Николо, Луцифер, ангели и демони. Тези представления с времето станали традиция и в началото на декември мъжете се костюмирали като Николо и Крампус, обикаляли къщите и според нуждите давали подаръци или наказвали децата. През 18 век този обичай засягал предимно богатите семейства, но постепенно се разпространил и сред по-бедните слоеве.

Николаус и неговите страшни придружители

Николо получи разрешение да гостува и по време на локдаун

Добрият Николо е толкова обичан и чакан, че дори в условия на национален локдаун получи разрешение да посети малчуганите по домовете им. За целта обаче трябва да бъде имунизиран срещу Ковид или преболедувал вируса, ако не ще се наложи да сложи FFP2 маска върху пухкавата си бяла брада. За съжаление, той няма да може да зарадва малчуганите в детските градини, но  със сигурност и те ще се докоснат до този стар обичай, зареждащ с настроение предколедните дни.

FEIA APP

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации