5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСебастиан Курц в пореден скандал за корупция

Себастиан Курц в пореден скандал за корупция

-- Реклама --

„Ако тези обвиненията са верни, то скандалът „Ибица” ще изглежда като малък остров в Средиземно море”. Така политикът Петер Филцмайер коментира „политическото земетресение“, разтърсващо от вчера Австрия. В него отново е замесен канцлерът Себастиан Курц, а обвинения са отправени и към девет от най-близките му съветници.

Манипулирани социологически проучвания, медия и пари на данъкоплатеците

Вчера австрийската прокуратура за борба с корупцията и икономическите престъпления претърси кабинети в канцлерството, финансовото министерство и централата на Народната партия. От институцията имат подозрения, че канцлерът Себастиан Курц е част от голяма схема за подвеждащи реклами в безплатния ежедневник Österreich, притежаван от братята Волфганф и Хелмут Фелнер. Сметката от над 1,1 млн. евро за услугата е заплатена от финансовото министерство.

Всичко се случва през 2016 и 2017 г., когато Курц е външен министър.  Томас Шмид, тогавашен генерален секретар на финансовото министерство, уговоря публикуването на манипулирани социологически проучвания, които е трябвало да покажат нарастващата популярност на 29-годишния политик. Курц вече планира изместването на председателя на Народната партия Рейнолд Митерленер и изкачването на канцлерския пост. За целта има нужда да засили влиянието и разкраси публичния си образ.

Прокуратурата разполага с чатове между главните действащи лица в тристранната схема, банкови извлечения и документи, показващи „топлите” връзки между медийните собственици и политиците.

____________________________________________________

Прокуратурата в Австрия разследва Курц за неверни показания

____________________________________________________

Партийни реакции

Обвиненията за корупция предизвикаха моментална реакция от страна на опозиционните партии и някои от тях вече директно поискаха оставката на Курц.

 Все още не е напълно ясна позицията на Зелените, които са и коалиционен партньор на Курц в правителството. Това е поредният скандал, който забърква канцлера в корупционна схема. През май прокуратурата започна разследване за даване на неверни показания от страна на Себастиан Курц по време на изслушването му от парламентарната комисия по случаят „Ибица”.

От Народната партия отвхвърлиха всички обвинения. Според председателя на партийния клуб Аугуст Вьогингер те са конструирани с единствената цел да навредят на Себастиан Курц и неговата партия.

Курц не вижда причина да се оттегля от поста

В пряко интервю по австрийската телевизия Себастиан Курц отрече да има връзка с отправените обвинения. Според него те трябва да насочени към служители във финансовото министерство, защото те са поръчали и платили спорните социологически проучвания. Той посочи, че по това време всички агенции за проучване на общественото мнение са изнесли приблизително едни и същи резултати, сходни с представените в считаните за манипулирани допитвания. Самият Курц не вижда причина да подава оставка и изрази учудване „Защо за всяка несправедливост аз трябва да съм виновен?”

Според някои политолози има вероятност Курц да успее и този път да се задържи на поста, но петната по доскоро бляскавия му имидж стават все по-големи и трайни.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации