18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСебастиан Курц  подаде оставка. Става канцлер в сянка

Себастиан Курц  подаде оставка. Става канцлер в сянка

-- Реклама --

Себастиан Курц се оттегля от канцлерския пост, но остава председател на консервативната Народна партия и депутат в парламента. Неговото място заема досегашният външен министър и дипломат от кариерата Александер Шаленберг. Коалиционното правителство може отново да управлява страната, а прокуратурата да продължи с разследванията си по отношение на Курц (ако парламентът вдигне имунитета на новия депутат).

Така телеграфно могат да се предадат събитията от вчерашната вечер.

Подробности за скандала, довел до оставката на Себастиан Курц може да научите тук:

Себастиан Курц в пореден скандал за корупция

Quo Vadis, Австрия?!

Кабинетът на Себастиан Курц в коалиция с Партията на свободата управлява само 525 дни и бе свален в резултат на първия успешен вот на недоверие в историята на австрийската република. Това се случи на 27 май 2019 г.

Сега, в коалицията със Зелените, Курц бе начело на Австрия малко по-дълго – 641 дни.

Смяна на местата

Само 24 часа бяха нужни на Себастиан Курц, за да преосмисли ситуацията и да промени позицията си.

На 8 октомври в извънредно включване в 19.30 ч. той обяви, че има пълна подкрепа от страна на своята партия (ÖVP) и че е готов да продължи да управлява страната. Ако разбира се, коалиционният партньор е съгласен. Зелените вече бяха заявили, че за тях Себастиан Курц е крайно неприемлив за канцлерския пост и поискаха от Народната партия да го замести с човек с безупречна репутация.

На 9 октомври отново в 19.30 ч. дойде ново извънредно включване на Себастиан Курц. Този път канцлерът обяви, че в името на стабилността в страната предава поста на Александър Шаленберг. Той отново заяви, че всички обвинения срещу него са неверни и се надява в най-скоро време това да се докаже в съда. Решението му да се оттегли от поста е продиктувано от интересите на страната – сега правителството ще продължи да работи и няма да се стига до политически експерименти и зависимости от Партията на свободата и Херберт Кикъл.

За вторник, 12 октомври, бе предвидено парламентът да гласува вот на недоверие спрямо правителството на Курц.

Курц напуска. Курц остава.

Вицеканцлерът и председател на Зелените Вернер Коглер вече обяви, че фигурата на Александър Шаленберг е приемлива за неговата партия и кабинетът може да продължи работата си. Очаква се днес, 10 октомври, той да се срещне с новия канцлер и да обсъдят съвместната работа.

От опозицията далеч не са щастливи с тази развръзка на скандала. Памела Ренди -Вагнер, председателка на Социалистическата партия, е разочарована, че Зелените не искат да прекратят коалицията с тюркоазената партия.

„Курц си отива, но системата на неговата партия остава. Като председател на партията той ще продължи да дърпа конците. Ако трябва да обобщим – от един час Курц не е бундесканцлер, а канцлер в сянка”.

По сходен начин вижда ситуацията и председателската на либералната партия NEOS Беате Майнъл-Райзингер. Според нея  оттеглянето на Курц от поста далеч не означава премахване на корумпираната система, установена от него в партията му и в следващите месеци всичко ще продължи по старо му.

За Херберт Кикъл ходът на Курц е опит да избегне правните последици от разследването на прокуратурата, криейки се зад  депутатския имунитет.

В същото време обаче от Народната партия обявиха, че Себастиан Курц ще подаде молба за снемане на имунитета, за да може разследването да продължи.

___________________________________________________________

Прокуратурата в Австрия разследва Курц за неверни показания

___________________________________________________________

Демокрацията е непокътната

Дали поредният скандал за корупция и злоупотреби, свързан със Себастиан Курц, е потушен или ни очакват още политически сътресения, предстои да разберем. Според президента на републиката Александър Ван дер Белен Австрия е в правителствена, но в никакъв случай не е и държавническа криза. Доказателство за това той вижда във факта, че управлението на страната функционира, основите на правовата държава са непокътнати, разделението на властите работи. „Австрийската демокрация е подготвена за всякакви ситуации, включително и сегашната“, смята президентът.

След турболентните няколко дни, изпълнени със скандални разкрития, разклатен международен имидж, извънредни пресконференции, изявления на президента, след подаването на оставка от страна на Курц, програмата на австрийската телевизия ORF продължи с излъчване на премиерата на „Севилския бръснар” пряко от Виенската опера.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации