-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЛокдаунът продължава поне до 11 декември. Австрия предвижда отваряне на магазините и...

Локдаунът продължава поне до 11 декември. Австрия предвижда отваряне на магазините и в неделя

-- Реклама --

Локдаунът в Австрия продължава поне до 11 декември. На заседание на правителството ограничителните мерки за напускане на жилище бяха удължени с още десет дни. Останалите правила остават като цяло непроменени.

____________________

Австрия: От 22 ноември – пълен локдаун за всички. От 1 февруари – задължителна ваксинация

____________________

Магазините ще затварят по-рано

Единственият нов момент е, че търговските обекти, които работят и по време на локдаун, ще трябва да затварят най-късно в 19.00 ч. Досега някои магазини бяха отворени до 20.00 и дори до 21.00 ч. Правилото влиза в сила от четвъртък, 2 декември.

Пунктовете за продажба на елхи ще да работят и през оставащите десет дни от локдауна.

Намалена валидност на зелените сертификати

От 6 декември валидността на сертификатите за ваксинирани и преболедували ще бъде 270 дни, а не както досега 360 дни. Изключение се прави за тези, които са двойно ваксинирани и преболедували. Техният документ ще важи в рамките на 360 дни.

___________________

Австрия обяви локдаун за неваксинираните в цялата страна

Австрия въвежда нови строги мерки за овладяване на Ковид. Правилото 2G влиза в сила от 8 ноември

__________________

Удължаване на локдауна?

Дали локдаунът ще бъде прекратен на 11 декември ще разберем следващата седмица. Решението ще зависи от актуална епидемиологична обстановка в страната. Макар че броят на новите случаи намалява, засега болниците и интензивните отделения са пълни, на много места се налагат триажи, отлагат се операции дори на раковоболни пациенти.

Според някои експерти вече се виждат първите признаци на овладяване на ситуацията, но облекчението в интензивните отделения ще се усети по-бавно.

Все още се наблюдават големи разлики между отделните провинции. Във Форалберг случаите на 100 000 за последните седем дни са 1 261, в Залцбург – 1 323, в Тирол – 1 124, във Виена – 452, в Бургенланд – 522, а средно за Австрия – 894. Не е изключено в някои региони локдаунът да бъде удължен.

Локдаун за неваксинирани и след 11 декември

Сигурно е обаче, че и след 11 декември локдаунът ще продължи за неваксинираните лица. Те няма да имат възможност да посещават заведения, магазини, културни и спортни събития. Според здравният министър Волфганг Мюкщайн спадането на броя на новите случаи на 100 000 човека в рамките на последните седем дни е резултат именно от тази мярка.

„Все още сме много далеч от трайно облекчаване на ситуацията”

Това коментира изследователят Петер Климек от  Complexity Science Hub (CSH) във Виена. Според него след прекратяването на локдауна на 11 декември трябва много внимателно да се прецени какви ограничителни мерки да останат, за да се избегне ново повишаване на случаите на заразяване. Появата на омикрон и предстоящите коледни и новогодишни празници правят прогнозите за следващите месеци несигурни.

Отворени магазини в неделя

За да се даде възможност на бизнеса да поеме глътка въздух и на хората да напазаруват коледни подаръци бе решено последната неделя преди Коледа – 19 декември – търговските обекти да бъдат отворени от 10.00 ч. Това ще зависи от пандемичната ситуация, решенията на отделните провинции и на собствениците на магазини. Тази възможност не се отнася до хранителните магазини, които са отворени и по време на локдауна.

Предвижда се раборещите в неделя да получат двойна надница и допълнителен почивен ден.

Подробна информация за разпространението на Ковид в Австрия може да намерите ТУК

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации